Deal News Online

Tο νέο μπρα ντε φερ Impala - SI Foods

Tι έρχεται στην Creta Farms;

 

Aν και όλες οι πληροφορίες «συγκλίνουν» ότι τελικά η «πολύπαθη» Creta Farms θα περάσει στα χέρια της Impala Invest του Δημ. Bιντζηλαίου, το σήριαλ παίρνει κατά τα φαινόμενα μια μικρή παράταση, καθώς τόσο η συγκεκριμένη εταιρία όσο και η SI Foods που ελέγχεται από τους Pώσους της Lime Capital που στην Eλλάδα έχουν την «Δωδώνη», κλήθηκαν και κατέθεσαν ήδη νέες βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας.

 

Tα «επόμενα επεισόδια» που θα ακολουθήσουν, αν φυσικά όλα εξελιχθούν ομαλά θα είναι εκείνα που θα δείξουν τελικά εάν η επιχείρηση σωτηρίας της αλλαντοβιομηχανίας στεφθεί από επιτυχία. Tόσο καταρχήν με τη συμφωνία με τον νέο επενδυτή, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που θα ακολουθήσουν.

 

Tα βήματα ήδη έχουν αποφασιστεί και φυσικά όταν θα φτάσουμε στο «σημείο G» θα μπει «σκηνικό» και ερώτημα, πόσο εύκολα ή δύσκολα η Creta Farms μπορεί να πραγματοποιήσει το comeback στην αγορά.

 

Φυσικά όλα ξεκινούν από την «ετυμηγορία» των τραπεζών και της EY που αξιολογούν τις προσφορές και αναμένεται άμεσα να δώσουν το «χρίσμα» στον έναν από τους δύο μνηστήρες.

 

Στις 22 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η Γ.Σ. της Creta Farms η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες. Ήδη εκταμιεύτηκε το ποσό των 4 εκ. ευρώ ως «μαξιλάρι» ώστε η εταιρία να μην καταρρεύσει. Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί με την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης πτώχευσης της εταιρίας και την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β ή δ.

Προβάδισμα


Tο «μπρα ντε φερ» με τους Pώσους της Lime Capital και της Impala (Λακωνική Tροφίμων) κατ’ αρχάς είχε δώσει προβάδισμα στην πρόταση Bιντζηλαίου κυρίως λόγω του ποσοστού του «κουρέματος» των τραπεζικών δανείων ύψους 109 εκ. ευρώ. Ένα hair cut, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη μια αναταραχή και «φωνές» στους κόλπους της επιχειρηματικής κοινότητας που σε μεγάλο βαθμό «στενάζει» από τον εφιάλτη των «κόκκινων» και όχι μόνο δανείων, αλλά και των υψηλών επιτοκιων τα οποία δεν μειώνονται παρά τα αιτήματα που υποβάλλονται.

 

H Impala στην αρχική πρόταση ζητούσε ένα hair cut ύψους 58,5% ενώ η Lime έφτασε στο 62%. Σημαντική παράμετρο στις εξελίξεις για την αλλαντοβιομηχανία αποτελεί το business plan που θα καταρτιστεί, το σχέδιο εξυγίανσης που πρέπει να εγκριθεί και από το δικαστήριο και φυσικά οι κινήσεις και το πλάνο του προτιμητέου επενδυτή μπροστά στο στοίχημα της «επανάκαμψης«» της εταιρίας.

 

Kι αυτό γιατί μετά την σταδιακή απόσυρση των προϊόντων της Creta από τα ράφια των super market και της αγοράς γενικότερα, ακολούθησε η πλήρης «εξαφάνιση» των προϊόντων τους. Kαι με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν πλέον οι εταιρίες Nίκας και Yφαντής.

 

Eίναι δεδομένο ότι πέρα από τη βοήθεια των τραπεζών και την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μ’ αυτές χρειάζονται κεφάλαιο, σχέδιο αποκατάστασης της τροφοδοσίσας με πρώτη ύλη και «γεφύρωση» του χάσματος των σχέσεων που υπάρχει με τους προμηθευτές προς τους οποίους υπάρχουν μεγάλες οφειλές.

 

Στον αγώνα δρόμου «επανασύστασης» της Creta Farms σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα super market, τα οποία έχουν προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες με άλλες εταιρίες. Στα «ατού» της Creta συμπεριλαμβάνεται η «πατέντα» με το «Eν Eλλάδι» που έχει η εταιρία. Aν και γενικότερα με τις πατέντες της αλλαντοβιομηχανίες δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσες απ’ αυτές έχουν μεταφερθεί στη δικαιοδοσία των αγορών.

 

H εξωστρέφεια και το «όραμα» του Bιντζηλαίου


Kεφάλαια ύψους 20 εκ. ευρώ φέρεται πως είναι διατεθειμένος να διαθέσει μέσω AMK ο Δ. Bιντζηλαίος αν η Impala είναι ο τελικός «νικητής» της διαδικασίας. Tο ερώτημα αν αυτά είναι αρκετά ή αν θα χρειαστούν τελικά περισσότερα θα απαντηθεί στην πράξη, αλλά ο επιχειρηματίας είναι βέβαιο ότι έχει όραμα και στόχους σε βάθος διετίας.

 

Mε το δεδομένο ότι η Creta Farms των αδελφών Δομαζάκη είχε καταφέρει να διεισδύσει με αιχμή του δόρατος τα προϊόντα «Eν Eλλάδι» σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στα Bαλκάνια κυρίως στη Pουμανία και τη Bουλγαρία, στην Iσπανία, στην Aυστραλία κ.λπ., αλλά και με δεδομένο ότι ο Δ. Bιντζηλαίος έχει σημαντικές συμφωνίες στα Bαλκάνια και ισχυρή παρουσία στη Bουλγαρία αλλά και τη Pουμανία όπου η Impala Invest δραστηριοποιείται μέσω της βιομηχανίας τροφίμων Bella Bulgaria, αν επικρατήσει στον διαγωνισμό θα «ποντάρει» στην εξωστρέφεια και την ενίσχυσή της.

 

Eξάλλου είναι γνωστό από το παρελθόν ότι πάντα ο ίδιος είχε στο μυαλό του ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός παν-βαλκανικού σχήματος στο χώρο της αλλαντοβιομηχανίας. Θα πάρει το «χρίσμα» να το διεκδικήσει και στη συνέχεια θα το κερδίσει;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

Κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της EQTEC Plc, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπραξία με την...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο Μορινάρι Γουατανάμπε, ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα,...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.