Γροιλανδία: Δραματική επιτάχυνση του λιωσίματος των πάγων

Οι απώλειες στα στρώματα του πάγου της Γροιλανδίας έχουν επιταχυνθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1990 και σήμερα χάνουν επτά φορές περισσότερο τον χρόνο σε σχέση με τότε, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

 

Τα νέα αυτά δεδομένα προέρχονται από μια διεθνή ομάδα 89 επιστημόνων, της ερευνητικής κοινοπραξίας IMBIE (Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise) με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, που εξέτασε δορυφορικές παρατηρήσεις για μια περίοδο 26 ετών. Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature, η συμβολή της Γροιλανδίας στη συνολική άνοδο της στάθμης της θάλασσας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτό που είχε θεωρηθεί ως μια απαισιόδοξη προβολή του μέλλοντος.

 

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι επιπλέον 7 εκατοστά της αύξησης των ωκεανών θα μπορούσε να αναμένονται από τα τέλη του αιώνα μόνο από τη Γροιλανδία, λένε οι ειδικοί. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1992, αρκετούς για να ανέβουν τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά σχεδόν 11 χιλιοστά (συγκεκριμένα 1,06 εκατοστά). Ο ρυθμός απώλειας των πάγων αυξήθηκε από 33 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1990, σε 254 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως την τελευταία δεκαετία.

 

«Ο κανόνας είναι ότι για κάθε εκατοστό ανόδου της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών άλλοι έξι εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε παράκτιες πλημμύρες σε όλο τον πλανήτη. Με βάση τις σημερινές τάσεις, μόνο η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας θα υποχρεώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους να βιώνουν πλημμύρα κάθε χρόνο έως το τέλος του αιώνα, ενώ ο αριθμός θα φθάσει τα 400 εκατομμύρια αν ληφθεί συνολικά υπ' όψιν η τήξη όλων των πάγων» ανέφερε ο δρ Σέφερντ.

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά το ήμισυ οι απώλειες των γροιλανδικών πάγων οφείλονται σε επιφανειακή τήξη λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ το υπόλοιπο μισό στην αυξημένη καταβύθιση των παγετώνων στο νερό λόγω ανόδου της θερμοκρασίας και των ωκεανών. Η χρονιά με ρεκόρ απωλειών ήταν το 2011, όταν χάθηκαν 335 δισ. τόνοι πάγου, δεκαπλάσιοι από ό,τι οι ετήσιες απώλειες τη δεκαετία του 1990. Έκτοτε έχει κάπως μειωθεί ο ρυθμός των απωλειών στους 238 δισ. τόνους ετησίως κατά μέσο όρο, αλλά παραμένει επτά φορές μεγαλύτερος από ό,τι πριν από 20 έως 30 χρόνια.

 

Σημειώνεται ότι εκτιμάται ότι ήδη ζουν σε όλο τον κόσμο 630 εκατομμύρια άνθρωποι σε παράκτια εδάφη που μπορεί να πλημμυρίζουν κάθε χρόνο έως το 2100.


protoselida

World Business

Oxfam: Στοιχεία σοκ και τον πλούτο και την φτώχεια

Oxfam: Στοιχεία σοκ και τον πλούτο και την…

2.153 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περισσότερα χρήματα από τους φτωχότερους 4,6 δισεκ. κατοίκους του πλανήτη   Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Τουρισμός

Ακόμα περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2020

Ακόμα περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2020

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την άνοδο τουρισμού από την αυστριακή αγορά καταγράφηκαν στη διάρκεια συναντήσεων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.