Αλματώδης αύξηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου

Η αποψίλωση της δασικής γης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας τον περασμένο μήνα εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικής υπηρεσίας.

 

Συνολικά 563 τετραγωνικά χιλιόμετρα (217,38 τετραγωνικά μίλια) του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο καταστράφηκαν το Νοέμβριο, ποσοστό 103% μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

 

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους καταστράφηκε μια περιοχή 8.934 τετραγωνικών χιλιομέτρων - σχεδόν το μέγεθος του νησιού της Καραϊβικής του Πουέρτο Ρίκο - μια συνολική αύξηση της καταστροφής κατά 83% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Τα στοιχεία του INPE συλλέχθηκαν μέσω της βάσης δεδομένων DETER, η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, καταστροφών δασών και άλλων εξελίξεων που επηρεάζουν το τροπικό δάσος.

 

Τα στοιχεία του DETER δεν θεωρούνται επίσημα δεδομένα για την αποψίλωση των δασών. Αυτό προέρχεται από ένα διαφορετικό σύστημα που ονομάζεται PRODES, το οποίο επίσης διαχειρίζεται η INPE. Τα δεδομένα του PRODES, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, έδειξαν ότι η αποψίλωση αυξήθηκε φέτος στο υψηλότερο σημείο σε πάνω από μια δεκαετία, σε αύξηση 30% από το 2018 σε 9,762 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός για τον προηγούμενο μήνα ήταν ασυνήθιστα υψηλός, καθώς η αποψίλωση των δασών συνήθως επιβραδύνεται τους μήνες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, κατά την περίοδο των βροχών στον Αμαζόνιο.

 

Η αύξηση της αποψίλωσης αποδίδεται στη δράση γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων που ενθαρρύνθηκαν από την υποστήριξη που εξέφρασε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για την εκμετάλλευση περιοχών των αυτοχθόνων και προστατευόμενων περιοχών ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες αυτές καθώς και έρευνες για μεταλλεύματα.

 

Η κυβέρνησή του Μπολσονάρο ανταπαντά επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μείωσαν επίσης τους προϋπολογισμούς σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς ενώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δεν σχολίασε τα στοιχεία του DETER για τον Νοέμβριο.


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Βασίλη Λογοθετίδη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Βασίλη Λογοθετίδη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου κωμικού ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, που πέθανε...

Αθλητικά

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Σίτι Ferran Soriano υποστήριξε ότι η διετής αποβολή της ομάδας...

Τουρισμός

MTC GROUP: Παρουσίαση αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

MTC GROUP: Παρουσίαση αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Σε εκδήλωση-παρουσίαση με στόχο την ανάδειξη του αθλητικού Τουρισμού θα συμμετέχει η MTC GROUP...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.