Deal News Online

Γιατί ο Johnson σνομπάρει (και) το Davos

Δεν θα πάει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ- τα μηνύματα για τους «δισεκατομμυριούχους με σαμπάνιες»

 

Με τη ρητορική του για το Brexit να πείθει τους Βρετανούς και να του δίνει το χρίσμα με μια άνετη νίκη στις εκλογές, ο Boris Johnson μπορεί πλέον να διαπραγματεύεται με νέο «αέρα». Ναι, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ήδη αποδείξει πως είναι πολύ σκληρός για να λυγίσει στις απειλές για το Brexit, όμως τώρα, το πάει, καθώς φαίνεται, ένα βήμα παραπέρα, αποζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο αυτού που τον ανέδειξε νικητή στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας: Του λαϊκού ερείσματος.

 

Με το όπλο όχι μόνο της πρόσφατης νίκης, αλλά και της ανεργίας στη Βρετανία που πλησιάζει προς το χαμηλό 45 ετών, ο Boris Johnson δείχνει ότι εννοεί αυτό που είπε πως θέλει να ηγείται μια «κυβέρνησης του λαού». Και πως αδιαφορεί για τους ισχυρούς, για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν οι κινήσεις του. Όπως για παράδειγμα, αποδεικνύει ο τρόπος με τον οποίο σνομπάρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

 

Μιλώντας στο Bloomberg, αξιωματούχος της κυβέρνησης Johnson, δήλωσε ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κανένας άλλος υπουργός θα συμμετάσχει στο Φόρουμ τον επόμενο μήνα, στην Ελβετία. Ο αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, εξήγησε ότι «εστιάζουμε στον λαό, όχι στη σαμπάνια με τους δισεκατομμυριούχους». Και εδώ ακριβώς, βρίσκεται το «κλειδί».

 

Ο Boris Johnson υποπτεύεται ότι οι ψηφοφόροι  που του έδωσαν τη νίκη, εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους γι’ αυτόν και ότι, όπως είπε αρκετές φορές, «δάνεισαν» στους Συντηρητικούς τις ψήφους τους. Γι’ αυτό και δεν έδειξε να συγκινείται καθόλου όταν διέψευσε τις προσδοκίες των traders πως θα χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για περιορίσει τους δεσμούς του με τους σκληρούς οπαδούς του Brexit και να παραδώσει ένα «ήπιο διαζύγιο».

 

Μόλις την περασμένη Τρίτη, λόγω αυτού, η στερλίνα, η οποία έκανε «ράλι» μετά την εκλογική του νίκη, με τον Johnson να αφήνει να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να διακόψει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση - με ή χωρίς εμπορική συμφωνία - στα τέλη του 2020, έχασε ό,τι είχε κερδίσει ως εκείνη την ώρα.

 

Και κάπως έτσι, ο Johnson ξαναμπαίνει σε θέση μάχης με την ΕΕ, χωρίς επιπλέον χρονικό ορίζοντα, πέρα από τα τέλη του 2020. Ένα άλλο ερώτημα είναι όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει το μπλοκ.

 

Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σαμπίν Γουέιαντ, εξηγεί ότι η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, «αναγκάζει» την ΕΕ να αλλάξει τον σχεδιασμό της: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να πάει σε παράταση, όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο.

 

Πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό. Και αυτό σημαίνει ότι στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα, στα οποία αν δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2020 θα μας φέρουν ακόμη μία φορά στο χείλος του γκρεμού».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Φ.Ν.Θ.: Παρουσίαση 3 ντοκιμαντέρ για Παγκόσμια Ημέρα Γης

Φ.Ν.Θ.: Παρουσίαση 3 ντοκιμαντέρ για Παγκόσμια Ημέρα Γης

Τρία νέα ντοκιμαντέρ φέρνει στις οθόνες μας το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με...

Αθλητικά

Ιστιοπλοΐα: Συνάντηση ΕΙΟ με ΕΟΕ για Ολυμπιακούς

Ιστιοπλοΐα: Συνάντηση ΕΙΟ με ΕΟΕ για Ολυμπιακούς

Η νέα διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδία (ΕΙΟ)είχε χθεςτην πρώτη της συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής...

Τουρισμός

D-Marin: Καμπάνια Happy Berth Days

D-Marin: Καμπάνια Happy Berth Days

Επταήμερη δωρεάν διαμονή στις μαρίνες του προσφέρει το παγκόσμιο δίκτυο μαρίνων D-Marin για τους ετήσιους πελάτες...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.