Deal News Online

undefined

Τι έφερε η ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας Προτεινόμενο

Καλπάζουν τα προϊόντα υψηλού ρίσκου

 

Σε αντίθεση με το τέλος του 2018, ο Δεκέμβριος του 2019 «έφερε» υψηλές αποδόσεις των assets υψηλού ρίσκου σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω των συζητήσεων για τη λήξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η τάση συνεχίζεται και τον Ιανουάριο και φαίνεται πως το 2020 θα κάνει τις τοποθετήσεις σε προϊόντα ρίσκου πιο συμφέρουσες απ’ ό,τι στα haven assets, καθώς η προοπτική ενός γυρίσματος σε παγκόσμια ύφεση, δείχνει να απομακρύνεται.

 

Σύμφωνα με το market update της Pimco η υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας, που σημαίνει μια «ανακωχή» στις αψιμαχίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη με δέσμευση της Κίνας για μεγαλύτερες αγορές και χαμηλότερους δασμούς από τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, η μεγαλύτερη «καθαρότητα» που έδωσε στο Brexit η νίκη των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές, πυροδότησε μεγαλύτερη ζήτηση για assets μεγαλύτερου ρίσκου.

 

Έτσι, οι μετοχές αναπτυγμένων αγορών (MSCI World) έδωσαν θετικές επιστροφές, ως 7,5%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε σε υψηλά όλων των εποχών, εν αντιθέσει με τις αρνητικές αποδόσεις του -9% που έδιναν τον Δεκέμβριο του 2018. Ίδια ατμόσφαιρα και με τα ομόλογα των αναπτυγμένων αγορών, αλλά και των αναπτυσσόμενων, ενώ οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν την πολιτική της σταθερότητας στα βασικά.

 

Στο outlook για το 2020, η Pimco αναφέρει ότι το ρίσκο μιας ύφεσης που είχε ανέβει στη διάρκεια του περασμένου έτους -και ιδιαίτερα στα μέσα του- έχει σχεδόν... εξαφανιστεί τους πρόσφατους μήνες, βοηθούμενο από την επιπρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, την «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο, τις καλύτερες προοπτικές για το Brexit και τα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης των PMIs. «Συνεπεία τούτων», αναφέρει η Pimco, «είμαστε τώρα πιο βέβαιοι στη βασική πρόβλεψή μας ότι το τωρινό «παράθυρο αδυναμίας» για την παγκόσμια ανάπτυξη θα δώσει τη θέση του σε μια μέτρια ανάκαμψη στη διάρκεια του 2020.

 

H Pimco εκτιμά ότι στις ΗΠΑ αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδύνει στο 1,5-2% το 2020 από το αναμενόμενο 2,3% του 2019, λόγω των “lagged effects” της αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης που εξύψωσε την επιχειρηματική αβεβαιότητα και επιβράδυνε την ανάπτυξη των κεφαλαιακών κερδών, που θα ακολουθηθεί από μια επανεπιτάχυνση στο δεύτερο μισό του 2020, λόγω των οικονομικών συνθηκών που δημιουργούν οι πράξεις της κυβέρνησης και της Federal Reserve Bank, για την Eυρωζώνη, αναμένει η ανάπτυξη να επανεπιταχύνει σταδιακά, βασιζόμενη σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον για το παγκόσμιο εμπόριο. και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τις νομισματικές και δημοσιονομικές συνθήκες. «Βλέπουμε την ανάπτυξη στην Eυρωζώνη περίπου στο 1% το 2020.

 

Ο πληθωρισμός δείχνει έτοιμος να παραμείνει χαμηλά, επίσης περίπου στο 1%, με τον αντίκτυπο των πρόσφατων μισθολογικών αυξήσεων να μην φαίνεται στο περιβάλλον της αδύναμης ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να κρατήσει την πολιτική του ρυθμού στο -,0,50% και να συνεχίσει τις αγορές 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα».

 

H Pimco, λοιπόν, επιβεβαιώνει ουσιαστικά αυτό που, εδώ, στη “Deal”, λέγαμε τις τελευταίες ημέρες, μετά από την κλιμάκωση των σχέσεων Ουάσινγκτον- Τεχεράνης και την αντίδραση των αγορών.

 

Οι επενδυτές διαπνέονται πλέον από μια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το μέλλον και προτιμούν να τοποθετούνται σε προϊόντα μεγαλύτερου ρίσκου, όπως είναι μετοχές, παρά τα safe haven assets, τα οποία είναι τα «ασφαλή καταφύγια» για περιόδους κρίσεων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της αγοράς

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της…

O Ολλανδός ζωγράφος και ο Banksy οδήγησαν τη δημοπρασία του Sotheby’s στα 192,7 εκατ. δολάρια

Αθλητικά

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020 επιστρέφει

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020…

Στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τo Skyros Run 2020 που διοργανώνεται από τον Δημο...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.