Deal News Online

undefined

Πιθανή η καταγραφή κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα

Τι δηλώνει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας

 

Εάν γίνει πανδημία, υπάρχει το καλό δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιστατικών ο ιός είναι «ελαφρύς», αναφέρει χαρακτηριστικά προσπαθώντας να καθησυχάσει ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξη που παραχωρεί για το θέμα του κοροναϊού στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η οποία θα μεταδοθεί το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.

 

Παραδέχεται ότι έχουν υπάρξει λανθασμένοι συναγερμοί, καθώς επίσης ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε κρούσμα στην Ελλάδα. Παράλληλα εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κηρύξει μέσα στις επόμενες μέρες κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια.

 

Στο νοσοκομείο μόνο όσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση

 

Αυτή τη στιγμή νοσοκομείο πάνε μόνο οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση κι έχουν συμβατά συμπτώματα με τον νέο ιό, δηλαδή συμπτώματα γρίπης, αναφέρει ο καθηγητής κι εξηγεί: «Θα ενημερώσουν πρώτα το γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ κι έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τους υποδεχτούμε, να τους διαγνώσουμε, να τους απομονώσουμε για να σταματήσει έγκαιρα η αλυσίδα μετάδοσης. Εάν φτάσουμε στο κακό σενάριο που λέει ότι ο ιός αυτός θα γίνει μία παγκόσμια διασπορά, έχουμε το καλό δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιστατικών είναι ελαφρύς, οι περισσότεροι τον περνάνε σαν κρυολόγημα».

 

Το 20% των περιστατικών νοσεί σοβαρά - Θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου

 

Το 20% των περιστατικών νοσεί σοβαρά. Θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Διαπίστωση που συνάδει με χθεσινή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ο οποίος είπε ότι νοσεί βαριά μόνο το 20% των περιστατικών.

 

Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, που συνέχεια αλλάζουν, τονίζει ο κ. Τσιόδρας και προβλέπει ότι στην πάροδο του χρόνου θα μειωθεί κι άλλο αυτό το ποσοστό των βαριά νοσούντων, όπως θα μειωθεί κι άλλο η θνητότητα που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 2%.

 

Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα;

 

«Η πιθανότητα αυξάνει, μέρα με τη μέρα, να δούμε κάποιο περιστατικό στην πατρίδα μας. Αυτό που εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η περαιτέρω μετάδοση σε μία χώρα, να γίνει τοπική επιδημία. Γι' αυτό επικεντρωνόμαστε στην έγκυρη διάγνωση. Από την άλλη έχουν υπάρξει λανθασμένοι συναγερμοί και στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν από περιοχές που απείχαν χιλιάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο του ιού και διαγνώστηκαν με γρίπη ή άλλη κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο. Δεν θεωρούνται ύποπτα κρούσματα γιατί δεν πληρούσουν επιδημιολογικά κριτήρια».

 

«Θεωρώ ότι ο ΠΟΥ θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια»

 

Έχει χαθεί άραγε ο χρόνος για να περιοριστεί το πρόβλημα από τη στιγμή που δεν κηρύχτηκε άμεσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια; Έκθεση του ΠΟΥ του 2018 αναφέρει ότι στις επιδημίες Έμπολα και Μερς η καθυστέρηση κήρυξης πανδημίας κόστισε ζωές. Βεβαίως αυτό έγινε τότε μετά από μήνες. Τώρα μιλάμε για λίγες ημέρες.

 

«Νομίζω τα αντανακλαστικά έχουν κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από προηγούμενες επιδημίες αυτή τη φορά. Ωστόσο η καραντίνα καθυστέρησε και ίσως θα έπρεπε να είχε επιβληθεί και εβδομάδες πριν, αφού ήταν γνωστό το πρόβλημα στις Αρχές από τις 31/12. Λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών θεωρώ ότι τελικά ο ΠΟΥ θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια για να βρεθεί χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηριχθούν τα έκτακτα μέτρα».

 

Σε 4-6 μήνες εμβόλιο

 

Επιστήμονες σε σημαντικά ιατρικά κέντρα, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, έχουν επιδοθεί αυτή τη στιγμή σε έναν αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη ενός εμβολίου, που σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία από παλαιότερες επιδημίες, ο χρόνος παρασκευής του είναι μεγαλύτερος των 9 μηνών.

 

Ο κ. Τσιόδρας κι επισημαίνει ότι «η τεχνολογία των εμβολίων σε μερικά μέρη του κόσμου παραμένει στο σταθερό που είπατε δηλαδή 4-6 μήνες για την παραγωγή και μετά άλλους τρεις με τέσσερις μήνες για τις κλινικές δοκιμές πρώτα σε εθελοντές και μετά σε περιοχές που υπάρχουν κρούσματα. Άρα αρκετά αργά. Παρόλα αυτά σε δύο εργαστήρια του κόσμου στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησαν ήδη από τις 10 Ιανουαρίου τις προσπάθειες έχουν τη δυνατότητα με νεότερη τεχνολογία να κατασκευάσουν εμβόλιο σε περίπου ένα μήνα. Μετά τον πρώτο μήνα που θα παρασκευαστεί το εμβόλιο με την τεχνική MRNA θα μπει σε πειράματα σε ποντίκια και μετά σε υγιείς εθελοντές. Έτσι μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παραγωγής εμβολίου και να φτάσει στους 4-6 μήνες, όπως ευελπιστούμε».


World Business

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Morgan Stanley: Θετική για την Coca Cola HBC

Με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο 25 λίρες (περίπου 27,25 ευρώ) ανά μετοχή προτείνει...

Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.