Deal News Online

undefined

Tο εμπορικο deal και οι μετακινήσεις πολιτών

Το Brexit συμβαίνει, τα προβλήματα τώρα αρχίζουν

 

Η πόρτα έχει ανοίξει διάπλατα και, η τελευταία μέρα του Ιανουαρίου είναι αυτό που όλος ο πλανήτης περιμένει να δει αν θα συμβεί, μετά από εκείνο το δημοψήφισμα. Ναι, το Brexit είναι γεγονός. Ένα δράμα τελειώνει, με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όμως πιθανότατα αρχίζουν αρκετά άλλα, καθώς οι διαπραγματευτές (ακόμα) προσπαθούν να κλείσουν ένα trade deal. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία ανησυχούν για το μέλλον τους, ενώ και οι Άγγλοι που έχουν εμπορικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ, αναρωτιούνται εάν τους περιμένει κάποιος εφιάλτης.

 

Αφού το μεγαλύτερο ερώτημα (θα γίνει Brexit;) απαντήθηκε («ναι, θα γίνει, έστω και έτσι όπως γίνεται») αφού οι lawmakers στο Λονδίνο έδωσαν τις... ευλογίες τους στον πρωθυπουργό της χώρας, Boris Johnson και το πλάνο του να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ιστορία αυτή τελειώνει και αρχίζει μια άλλη. Ένα μάλλον πιο... πολυτάλαντο κεφάλαιο σε αυτό το ταλαιπωρημένο «διαζύγιο» στο οποίο τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα αναμετρώνται και αναρωτιούνται ως προς το πώς θα καταλήξει για τη Βρετανία και την άλλη πλευρά. Το Λονδίνο πρέπει να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία που θα ρυθμίζει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη ως το τέλος του έτους. Και αυτό, είναι μάλλον ένα deadline που μοιάζει αδύνατο να κρατηθεί, κάτι που γεννά αυτόματα το ρίσκο της διατάραξης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο -μέχρι πρότινος- εταίρων.

 

Στη Σκωτία, οι φόβοι για οικονομική ζημιά είναι μεγάλοι από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκε το “Yes” στο Brexit. Και έτσι έχουν αναβιώσει οι φωνές που μιλούν για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, μια προοπτική που πυροδοτείται κατά μέρος από τον θυμό που προκαλεί το Brexit στους Σκωτσέζους. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες της Σκωτίας βλέπουν ότι η ζωή τους γίνεται πιο δύσκολη από τις αμέτρητες πιθανότητες για το εμπορικό και νομικό μέλλον της Σκωτίας. Αλλά αυτό, είναι η μια πλευρά του νομίσματος.   Ανησυχία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θέλουν να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit, εκφράζει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εκεί ζουν και εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 3 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

 

Περισσότεροι από 1 εκατ. Βρετανοί διαμένουν στην «Ευρώπη των 27», ενώ άλλοι τόσοι δικαιούνται να ζητήσουν ιρλανδική υπηκοότητα- άρα ευρωπαϊκό διαβατήριο- καθώς έχουν γεννηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Λονδίνο ξεκαθαρίζει ότι τερματίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία, ενώ από τον Μάρτιο έχει θεσπίσει ένα νέο σύστημα καταγραφής για τους Ευρωπαίους πολίτες (EU Settlement Scheme).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο…

Κατά 31,4% συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73...

Media

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη για τo φυσικό αέριο με την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη…

Στα ελληνοτουρκικά εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην «υποχώρηση» της Τουρκίας, το ρόλο της...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Περιβάλλον

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Σημαντική αύξηση, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά σημείωσαν οι δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.