Deal News Online

undefined

Βορίδης: Οι αγρότες βλέπουν τη μεθοδική προσπάθειά μας

Απαντώντας στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τον πρωτογενή τομέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελαιοπαραγωγών και των ελλειμμάτων του ΕΛΓΑ.

 

Ο κ. Βορίδης, απέρριψε τις αιτιάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ότι η νέα κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους αγρότες, παραθέτοντας σειρά δράσεων όπως η μείωση φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά και η επερχόμενη ρύθμιση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

 

Οι παραγωγοί γνωρίζουν για το ενδιαφέρον μας, είπε ο κ. Βορίδης, «τι έγινε φέτος και δεν είχαμε - παρά ελάχιστες - κινητοποιήσεις; Διότι βλέπουν τη μεθοδική προσπάθεια μας, σε όλα τα μέτωπα», είπε ο υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

 

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αυξημένης τυποποίησης και υψηλής ποιότητας και να απευθυνθεί προς μικρότερες αγορές που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν την ποιότητα αυτή.

 

Ένα επιπλέον μέτρο που έχουμε στη διάθεσή μας, είπε ο κ. Βορίδης, είναι αυτό της αποθεματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις άδεια από την Επιτροπή, προκειμένου το πιο χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο να αποτραβηχθεί από την αγορά, ενισχύεις με ένα μικρό ποσό τον παραγωγό για την αποθεματοποίηση, και η τεχνητή έλλειψη οδηγεί σε κάποια αύξηση της τιμής, είπε ο κ. Βορίδης. Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό για να δουλέψει, εξαρτάται από τις ποσότητες και την επιθυμία του παραγωγού να κάνει αποθεματοποίηση. Εμείς το εξετάζουμε, και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης μίλησε για την «τεράστια επιτυχία» της Ελλάδας να αποφύγει τους δασμούς στο ελαιόλαδο: Επιβλήθηκαν στην Ισπανία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με προσωπικές ενέργειές του, εξασφάλισε το πλεονέκτημα. Τώρα πρέπει οι τυποποιητές και οι έμποροι να το αξιοποιήσουν, ο  εφοδιαστικός κλάδος να κάνει τη δική του δουλειά, είπε ο κ. Βορίδης.

 

Απαντώντας στην ανάγκη κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι ο οργανισμός χάνει κάθε χρόνο 60-70 εκ. ευρώ και ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυξήσει το ασφάλιστρο. Όπως είπε ο υπουργός, δημιουργήθηκε ήδη μια επιτροπή που μελετά τις καλές διεθνείς πρακτικές - και σημείωσε ότι μελετάται η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, ο ίδιος αναμένει τα στοιχεία της επιτροπής εντός Μαρτίου, και θα παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2020.


protoselida

World Business

Σταματά την παραγωγή της η Boeing λόγω κορωνοϊού

Σταματά την παραγωγή της η Boeing λόγω κορωνοϊού

Η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε χθες Κυριακή 5 Απριλίου ότι προχωρεί στην...

Media

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19…

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν...

Secret Money

 ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

Aπό πέρυσι τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε κανονικά να έχει βγει στον αέρα το εργαλείο σύγκρισης...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να τρέμει λιγότερο

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να…

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.