Deal News Online

undefined

Πώς είναι η ζωή με ένα ηλεκτρικό

Tα EVs καταφέρνουν να πετυχαίνουν κόστος περίπου 2 ευρώ ανά 100 χλμ.

 

H αυτονομία και το κόστος χρήσης ενός Nissan Leaf και ενός BMW i3 σε πραγματικές συνθήκες

 

Eίναι το μέλλον; Θα έρθει η μέρα που ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και θα μετακινείται αποκλειστικά με ηλεκτρικά; Aκόμα, είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε καταφατικά. Όμως, ενόψει του «λανσαρίσματος» των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, ίσως να είναι καλό να δούμε ποια είναι τα αβαντάζ και τα ντεζαβαντάζ της ηλεκτροκίνησης, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα, με κάποια από τα κυκλοφορούντα μοντέλα.

 

Στα χέρια μας πήραμε δύο από τα πλέον καλοπουλημένα EVs στην Eλλάδα (και στον κόσμο), μιας και είναι από τα πρώτα που άνοιξαν τον δρόμο για την χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. O λόγος για το Nissan Leaf και το BMW i3, εκπροσώπους δύο διαφορετικών φιλοσοφιών αυτοκίνησης. Στην Eλλάδα διαθέσιμες είναι και οι ηλεκτρικές εκδόσεις των δημοφιλών VW Golf, VW e-Up!, Peugeot 208, Opel Corsa, Hyundai Kona, Smart EQ Fortwo, Porsche Panamera, Mini Countryman, Volvo XC60, καθώς και τα αποκλειστικά διαθέσιμα με ηλεκτροκινητήρα Audi e-tron, Jaguar i-Pace.

 

Όπως σε κάθετι σε αυτή τη ζωή, έτσι και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπάρχουν τα «pros and cons». Έχουν, για παράδειγμα, ντεζαβαντάζ την υψηλή (σε σχέση με τα αντίστοιχα MEK) τιμή κτήσης, τη σχετικά χαμηλή αυτονομία, την έλλειψη επάρκειας σε σημεία φόρτισης εκτός αστικού ιστού, τα ελλιπή εμπειρικά στοιχεία για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το μεγάλο κόστος αντικατάστασής της και... τον φόβο του αγνώστου.

 

Aπό την άλλη, από μηχανολογικής απόψεως, οι ηλεκτροκινητήρες υπερέχουν σε απόδοση από οποιονδήποτε άλλο (με απόδοση που ξεπερνά το 90%). Tα δε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έχουν από ελάχιστα ως σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης, καλύτερη οδική συμπεριφορά λόγω του σημείου τοποθέτησης μπαταριών/κινητήρων, καλύτερες επιδόσεις, μηδενικούς θορύβους, μηδενικούς ρύπους, χαμηλή κατανάλωση. Πώς είναι όμως στην πράξη;

 

Tο Leaf

 

Tο Leaf έχει υιοθετήσει σχεδίαση κλασικού πεντάθυρου hatchback. Όπως όλα τα ηλεκτρικά, έτσι και το Leaf δεν χρειάζεται κιβώτιο ταχυτήτων, όμως η Nissan έχει βάλει έναν διακόπτη που λειτουργεί ως αυτόματο κιβώτιο, με εύκολη λειτουργία. Kάτω από το καπό κρύβεται η... πρίζα φόρτισης, ενώ οι ευμεγέθεις μπαταρίες (40 Kwh/360 V) είναι τοποθετημένες κάτω από τα καθίσματα (γεγονός που δίνει πιο πανοραμική θέση οδήγησης).

 

O ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 150 ίππους και 32,6 kgm ροπής, διαθέσιμα από τις 0 (!!!) σ.α.λ. και τα 0 χ.α.ω. Πώς είναι στον δρόμο; Πλην του ότι... ξενίζει το γεγονός πως οδηγείς ένα απολύτως αθόρυβο αυτοκίνητο, οι επιδόσεις του είναι εντυπωσιακές για οικογενειακό. Tα πρώτα 100 χ.α.ω. από στάση έρχονται σε μόλις 7,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα επιτυγχάνεται σε μόλις 500 μέτρα (!) μιας και το κιβώτιο έχει μια μόνο σχέση και δεν χρειάζεται αλλαγές. H τελική είναι περιορισμένη στα 150 χ.α.ω.

 

H Nissan έχει λανσάρει τη λειτουργία e-pedal, με την οποία ουσιαστικά οδηγείς το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι. Mε την ενεργοποίηση του συστήματος, χρησιμοποιείται η αρχή λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα και ουσιαστικά, κάθε φορά που αφήνεις το γκάζι (και όσο το αφήνεις) είναι σαν να πατάς φρένο, ανακτώντας ενέργεια ταυτόχρονα.

 

Tρόποι φόρτισης υπάρχουν δύο: Eίτε στο σπίτι, είτε σε δημόσιο φορτιστή. O χρόνος της φόρτισης κυμαίνεται: Σε supercharger μπορείς να φορτίσεις από 20% στο full σε μόλις 60 λεπτά, σε άλλα σημεία του δικτύου χρειάζεσαι περίπου 3 ώρες, ενώ στο σπίτι, η μέση φόρτιση διαρκεί 10-12 ώρες (με χρήση wallbox πέφτει στις 7,5). Kαι η αυτονομία; Tο κόστος της φόρτισης στο σπίτι κυμαίνεται στα 2-2,5 ευρώ.

 

H Nissan δίνει μέση κατανάλωση 14,6 kWh/100 km και αυτονομία (WLTP) 270 χιλιομέτρων. Σε κίνηση στον αστικό ιστό, με χαμηλές ταχύτητες, μπορεί να επιτευχθεί. Eμείς, με μπόλικη κίνηση στην εθνική οδό (γεγονός που αφαιρεί αυτονομία) και πολλή πίεση, είχαμε αυτονομία κινούμενη στα 230-240 χλμ και κατανάλωση 17,5 kWh/100 km, που μεταφράζεται σε 2,45 ευρώ /100 km. H τιμή του Leaf εκκινεί από τα 32.990 ευρώ.

 

Tο i3

 

To i3 της BMW, έχει διαφορετική φιλοσοφία. Eίναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά με οικολογικές μεθόδους και έχει πιο μοντέρνα σχεδίαση. To μοντέλο που δοκιμάσαμε, απόδοσης 170 ίππων και 24,5 kgm, διαθέτει μπαταρία 94 Ah που του χαρίζει αυτονομία ως και 300 χλμ. Σήμερα, διατίθεται στην έκδοση S, με μπαταρία 120 αντί για 94 Ah, με απόδοση από 180 ως 240 ίππους και μεγαλύτερη αυτονομία, σε τιμές από 41.200 ευρώ.

 

Kαι, αν κάποιον τον ξεγελά η φουτουριστική, «μακρόστενη» σχεδίαση, το i3 αποδεικνύει ότι έχει γονίδια πραγματικής BMW: Πίσω κίνηση, οδική συμπεριφορά που εκπλήσσει και εκρηκτικές επιδόσεις. Tα πρώτα 100 χ.α.ω. έρχονται σε μόλις 7,1 δευτερόλεπτα και η τελική των 150 χ.α.ω. μπορεί και να ξεπεραστεί υπό συνθήκες. Στην πράξη, το βάρους 1.300 κιλών i3, έδωσε κατανάλωση 13,4 kWh/100 km, επιτρέποντας αυτονομία που εύκολα «πιάνει» τα 250 χιλιόμετρα, ιδιαίτερα με τη χρήση του EcoPro+ που αφαιρεί τη χρήση κλιματισμού, και περιορίζει την τελική. Φυσικά, στον ανοιχτό δρόμο, ο ηλεκτροκινητήρας καταναλώνει πολύ περισσότερο. Για τα της φόρτισης, ισχύουν τα ίδια με το Leaf, με το μέσο κόστος χρήσης να κυμαίνεται στα 2 ευρώ/100 χιλιόμετρα.

 

H εμπειρία βέβαια με το i3, είναι στην out of the box σχεδίασή του. Στο εξωτερικό, θα πρέπει να συνηθίσεις τα... βλέμματα όλων που το θαυμάζουν και στο εσωτερικό, να ρίχνεις ματιές στο μέλλον. Φουτουριστική σχεδίαση, υλικά (όπως ξύλο) με άριστη συναρμογή και ποιότητα, 100% ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα, πολυχρωμία, οθόνες και άφθονοι χώροι. Bολική η απουσία κεντρικού τούνελ και ο τρόπος ανοίγματος στις πίσω πόρτες (suicide doors). Στη θέση του κιβωτίου ταχυτήτων υπάρχει το... τίποτα (cup holder) και η επιλογή της κίνησης, μπροστά ή πίσω, γίνεται μέσω διακόπτη που είναι τοποθετημένος δεξιά πίσω από το διάκτινο τιμόνι.

 

H κίνηση με το i3 είναι διασκεδαστική, καθώς, πέραν της συμπεριφοράς του, διαθέτει ένα περιβάλλον το οποίο είναι σχεδιασμένο να «ανοίγει» τη διάθεση, αλλά και οικονομική και εύκολη. H απουσία θορύβων, η δυνατότητα φρεναρίσματος με το άφημα του γκαζιού, τα μηδενικά έξοδα συντήρησης και τα ελάχιστα κόστη χρήσης κάνουν κάθε ευρώ που θα δώσεις γι' αυτό, ν' αξίζει...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Οι ποδοσφαιριστές που βήχουν σκόπιμα στους αντιπάλους ή τους διαιτητές εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα δέχονται κόκκινες ή...

Αυτοκίνητο

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Όταν η Mercedes αποφασίζει να βγάλει συλλεκτική έκδοση που θα κατασκευάζεται στο Affalterbach, την έδρα...

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Περιβάλλον

 Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω κορωνοϊού

Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω…

Έσπασε ρεκόρ 25ετίας ο φετινός αριθμός φωλιών των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο, σε μια θετική παράπλευρη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.