Deal News Online

Γιατί ο Gates παραιτείται από τη Microsoft

Το δείπνο που άλλαξε τη ζωή του και πώς επηρέασε την απόφασή του σήμερα

 

Στις 4 Απριλίου 1975, δύο παιδικοί φίλοι, ο φοιτητής του Harvard και ο προγραμματιστής σε μια εταιρία της Βοστώνης, Paul Allen, παίρνουν μια μεγάλη απόφαση: Παρατάνε τα πάντα και, ιδρύουν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, μια εταιρία που φτιάχνει software για υπολογιστές. Οι θρύλοι λένε πολλά για το όνομα αυτής της εταιρίας, όμως, η πραγματικότητα είναι πως αρχικά ονομαζόταν Micro-Soft με το πρώτο συνθετικό να παραπέμπει στους μικροεπεξεργαστές (Microprocessors) και το δεύτερο στο λογισμικό (Software).

 

Η αρχική ιδέα ήταν να παράγουν λογισμικό για τον (πρωτόγονο, με τα σημερινά δεδομένα) ηλεκτρονικό υπολογιστή Altair 8800, που κατασκεύαζε η φίρμα ηλεκτρονικό MITS -με έδρα στο Αλμπουκέρκι, που οδήγησε και την πρώτη έδρα της Microsoft στη συγκεκριμένη πόλη.

 

Μέχρι το τέλος του 1978, οι πωλήσεις της Microsoft ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια και, το 1979, η εταιρία, μετονομάστηκε σε Microsoft και μετακόμισε σε ένα προάστιο του Σιάτλ, στο Μπέλβιου, όπου μεγάλωσαν οι συνιδρυτές της. Σύντομα, θα πατεντάριζαν το λειτουργικό σύστημα MS-DOS που χρησιμοποιούσε η ΙΒΜ και, το 1981, θα παρουσίαζε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

Ο, νεαρός τότε, Gates, παρουσιάζοντας το PC, μίλαγε για μια επανάσταση, προβλέποντας ότι το νέο αυτό μηχάνημα, που ήταν προσιτό σε κάθε πολίτη (εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν δύσχρηστοι και όλοι χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές), στο μέλλον θα μονοπωλούσε τη ζωή μας. Όσα θα ακολουθούσαν στη συνέχεια, δεν θα τον επιβεβαιώναν απλά: Το 1983, ο Allen θα αποχωρούσε από την επιχείρηση, έχοντας διαγνωσθεί με λέμφωμα Hodgkin και, δύο χρόνια αργότερα, θα παρουσίαζε τα Windows, θα μετακόμιζε στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, ενώ εισήχθη στη Wall Street, με 21 δολάρια τη μετοχή, συγκεντρώνοντας 61 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 1987, όταν ο Gates ήταν 31 και μοναδικός ιδιοκτήτης της Microsoft, θα ήταν ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη.

 

Σαρανταπέντε χρόνια μετά, τα πάντα έχουν αλλάξει: H Microsoft είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες του πλανήτη, με κεφαλαιοποίηση 1,20 τρισεκατομμυρίων (!!!) δολαρίων, η μετοχή της κοστίζει 153 δολάρια, τα ετήσια έσοδά της ανέρχονται σε 125,8 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ίδιος ο Gates είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (μετά τον Jeff Bezos), με περιουσία 103,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Του είναι αυτά αρκετά; Στα 64 του, φαίνεται πως ναι. Γι' αυτό και ανακοινώνει πως αποχωρεί από το ΔΣ της Microsoft, αλλά και της Berkshire Hathaway, στην οποία είναι μέλος. Αλλά, γιατί να το κάνει αυτό;

 

Η απόφαση κρύβεται σε μια συνάντηση, μια γνωριμία που είχε πολλά χρόνια πριν. Rewind στο 1991. Είναι Παρασκευή, 5 Ιουλίου και ο Gates δουλεύει ακατάπαυστα. Η μητέρα του, τον καλεί σε δείπνο, στο πατρικό του, για να γνωρίσει έναν φίλο της, που θεωρεί πως θα γίνει «μεγάλος». Ο Gates απορρίπτει την πρόσκληση.

 

«Έχω δουλειά», απαντά. Και όταν αυτή επιμένει, ο Gates γίνεται αγενής, λέγοντας πως ο φίλος της «απλά αγοράζει και πουλάει κομμάτια χαρτιού. Δεν ξέρει τίποτα από υπεραξίες και δεν έχουμε κανένα κοινό μ' αυτό τον άνθρωπο». Μετά από έναν... ομηρικό καυγά, ο Gates αναγκάζεται να πάει στο δείπνο και να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που, τελικά, θα του άλλαζε τη ζωή και θα άλλαζε την ιστορία. Ήταν ο Warren Buffett.

 

Με τον επενδυτή της Berkshire Hathaway (ναι, αυτόν με τον οποίο «δεν έχουμε τίποτα κοινό»), ο Gates θα γινόταν αχώριστος φίλος. Παραδέχεται, ως σήμερα, πως ήταν και είναι ο μέντοράς του. Πως αυτός τον έπεισε να «αποτραβηχτεί» από τη Microsoft και να αφιερωθεί στη φιλανθρωπία. Και, σίγουρα η ανακοίνωσή του για αποχώρηση και από το ΔΣ της Berkshire Hathaway, δείχνει πως και πάλι, ο Buffett έχει... βάλει το χεράκι του.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Η «Συριανή γάτα» στο Netflix τον Ιούλη

Η «Συριανή γάτα» στο Netflix τον Ιούλη

Το ντοκιμαντέρ «Συριανή γάτα» που γυρίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Σύρο θα προβληθεί στις 7 Ιουλίου, διαφημίζοντας...

Αθλητικά

Χειρονομία του Cristiano Ronaldo καταβαράθρωσε την Coca-Cola

Χειρονομία του Cristiano Ronaldo καταβαράθρωσε την Coca-Cola

Η απομάκρυνση από τον Cristiano Ronaldo δύο μπουκαλιών Coca-Cola κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Euro επέφερε μια πτώση 4 δισ. δολαρίων στην...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.