Deal News Online

Σολτς: Δεν έχουμε σενάριο για τα δύσκολα που έρχονται

Σήμερα η συνεδρίαση για δάνειο 156 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη «μάχη» κατά του κορωνοϊού

 

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ιστορική συνεδρίαση, όπως χαρακτηρίζεται, της γερμανικής Βουλής στην οποία θα αποφασιστεί κατά πόσο θα γίνει άρση του «φρένου χρέους» και θα εγκριθεί δανεισμός 156 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα ριχτούν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

 

Δραματική η επιβάρυνση της οικονομίας

 

«Βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Μια πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα (...). Ως νομοθέτες, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών μας (...) Είμαστε ενωμένοι», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κατά την διάρκεια της ιστορικής συνεδρίασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

 

«Αυτή η κρίση δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι αλληλεγγύη – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό των ευρωπαίων εταίρων της. Αυτό δεν είναι μια υπόθεση για τον καθέναν μόνο του. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι», συνέχισε ο Όλαφ Σολτς.

 

Στη συνέχεια περιέγραψε τη δραματική επιβάρυνση της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού. «Τα σχολεία, τα καταστήματα, οι βιομηχανίες έκλεισαν, οι διακοπές ακυρώθηκαν, οι γάμοι και οι γιορτές αναβλήθηκαν...», είπε χαρακτηριστικά ο Αντικαγκελάριος.

 

Έκανε λόγο για «δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας», για τις οποίες, παραδέχθηκε, «δεν υπάρχει σενάριο».

 

«Γιγαντιαίο ποσό» στα μέτρα στήριξης

 

Περιέγραψε δε το νέο χρέος που θα αναλάβει η Γερμανία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης ως «γιγαντιαίο ποσό», αλλά τόνισε ότι, χάρη στη σταθερή δημοσιονομική πολιτική και τις υψηλές αποδόσεις της οικονομίας των προηγούμενων ετών, «μπορούμε να το καταφέρουμε, καθώς η αξιοπιστία μας στις αγορές είναι μεγάλη».

 

Σε καραντίνα η Μέρκελ

 

Ο κ. Σολτς απηύθυνε ακόμη «εγκάρδιο χαιρετισμό» προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται από την Κυριακή σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, καθώς ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της, ο οποίος εκ των υστέρων βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

 

Σε μία ημέρα θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση

 

Κηρύσσοντας νωρίτερα την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών υπήρξε ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών της Γερμανίας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υγειονομικό προσωπικό της χώρας «που δίνει κάθε μέρα τη μάχη στα όρια των δυνάμεών του» και εξήγησε ότι την Καγκελάριο αντικαθιστά σήμερα ο Ανντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς.

 

Διευκρίνισε ακόμη ότι, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας, στην αίθουσα βρίσκεται το ένα τρίτο των 709 βουλευτών, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούν την συνεδρίαση από το γραφείο τους. Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν συνεδριάσεις διάρκειας εβδομάδων, αλλά τώρα θα ληφθεί σε μία ημέρα.


World Business

Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία

Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της…

Μετά τη θεαματική ανακοίνωση της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.