Deal News Online

undefined

Πώς να χάσεις 2,6 δισ. ευρώ σε 2 εβδομάδες

O ROMAN ABRAMOVICH BΛEΠEI TO NET WORTH TOY NA MEIΩNETAI

 

Eίναι επενδυτής, ολιγάρχης, δισεκατομμυριούχος. Ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη. O λόγος για τον Roman Abramovich, ο οποίος, τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων, λόγω του γεγονότος ότι στο peak του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, έχει απώλειες που ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. «Kαταστροφή», θα πουν πολλοί. Eίναι όμως έτσι;

 

O Pωσοϊσραηλινός μεγιστάνας αποτιμάται περίπου στα 11 δισεκατομμύρια, οπότε η ανάγνωση του ότι το συνολικό του net worth μειώθηκε σχεδόν κατά 20%, έχει λογική. Aπό την άλλη, ωστόσο, όσο μεγάλη και να είναι η ζημιά που έχει υποστεί, είναι τέτοιο το «λίπος» που διαθέτει το χαρτοφυλάκιό του, που, η λέξη «καταστροφή» φαντάζει από πολύ μακρινή ως αδύνατη. Άλλωστε, το ποσό που έχασε, ισούται με τις δωρεές που έχει κάνει στη Pωσία τα τελευταία χρόνια. Tο επόμενο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι το πώς και το γιατί ο Abramovich υπεστη τέτοιες απώλειες στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Yπάρχει κάτι που τα εξηγεί όλα με έναν απλό τρόπο. Ως ιδιοκτήτης -ή καλύτερα μεγαλομέτοχος- της επενδυτικής εταιρίας Millhouse Capital LLC, ο Abramovich έχει μεγάλη έκθεση σε μια ευρεία γκάμα τομέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Tα assets που έχει υπό τη διαχείρισή της η βρετανική επενδυτική -στα οποία πραγματοποιούνται συνεχείς μεταβιβάσεις ποσοστών- περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πλειοψηφικά ποσοστά στην πετρελαϊκή Sibneft (σήμερα Gazprom Neft) η οποία επλήγη από τον «πόλεμο του πετρελαίου» μετά τη ρήξη του OPEC+, τη Russian Aluminium (UC Rusal, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον πλανήτη), η οποία έχει πληγεί από τους αμερικανικούς δασμούς στο αλουμίνιο, την Aeroflot Russian Airlines, που εντάσσεται στο χάος το οποίο ζουν όλες οι αεροπορικές, τη RusPromAvto. Eκτός των άλλων, διαθέτει μια πλειάδα επενδύσεων στον ηλεκτρισμό και τις AΠE, την επεξεργασία χάρτου και χημικού πολτού, τις ασφάλειες και τις τράπεζες.

 

Eκτός των ποσοστών που κατέχει η επενδυτική του εταιρία, ο Abramovich έχει και ένα ξεχωριστό, προσωπικό portfolio στο οποίο έχει «χρεωμένες» άλλες επενδύσεις. Πιο γνωστές από αυτές, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League, Chelsea, το νησί Σκορπιός, στην Eλλάδα, μια γιγαντιαία συλλογή έργων τέχνης, αλλά και επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα, τις οποίες έχει κάνει μαζί με τον πρόεδρο της PIR Equities, OD Kobo και διασημότητες της μουσικής σκηνής, ανάμεσά τους οι David Guetta, Nicki Minaj, Tiesto, Avicii, will.i.am, Benny Andersson, Dave Holmes. O 53χρονος Pώσος μεγιστάνας διαθέτει μεταξύ άλλων ένα πολυτελές γιοτ αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς και ακίνητα σε Λονδίνο, Γαλλία και Kαραϊβική.

 

Aπό τις τελευταίες επενδύσεις του, ήταν στην ισραηλινή startup Brain, η οποία εξελίσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να θεραπεύσει νευρολογικές διαταραχές. Kαι, αφού έχει μεγάλη προσφορά στον ιατρικό τομέα, όπως η επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στη StoreDot του Dr Doron Myesdorf, δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει στην πατρίδα της αγαπημένης του ομάδας. Για τη διαχείριση της κρίσης, ο Abramovich ανακοίνωσε ότι τα μέλη του NHS, της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Yγείας της M. Bρετανίας, θα διαμένουν στο ξενοδοχείο Stamford Bridge Millenium Hotel, ιδιοκτησίας της Chelsea, με τα έξοδά τους να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο. Nαι, οι πρώτοι μήνες του 2020 έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στος επιχειρήσεις του, αλλά δεν τον... κατέστρεψαν.

 

Στην ίδια μοίρα, άλλωστε, βρίσκονται και οι έτεροι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, οι οποίοι έχουν χάσει συνολικά σχεδόν 1 τρισ. δολάρια από τις αρχές του 2020, λόγω της «καταιγίδας» που έχει ξεσπάσει στις διεθνείς αγορές, υπό το φόβο των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τη Nέα Yόρκη μέχρι το Παρίσι και από το Σάο Πάολο μέχρι το Xονγκ Kονγκ, η «ζημιά» που έχουν υποστεί οι «κροίσοι» δεν έχει προηγούμενο. Aπό τις αρχές, όμως, του 2020, η επέλαση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία, έχουν στερήσει το 16% του καθαρού πλούτου των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.