Deal News Online

undefined

Σε «Eurogroup» πριν από το Eurogroup κλείδωσε το deal των 540 δισ. ευρώ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία - Οι μαραθώνιες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Σεντένο με υπουργούς Οικονομικών έφερε συμβιβαστική λύση

 

Του Κώστα Νούση

 

Ως πύρρειος νίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την ευρωπαϊκή οικογένεια η απόφαση του Eurogroup, όπου χρειάστηκαν, παρασκηνιακές τηλεφωνικές επαφές και μία τηλεδιάσκεψη -η οποία διήρκησε μόλις 20 λεπτά, για να βγει «λευκός καπνός» και να υπάρξει συμβιβαστική λύση, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αποτυχημένο σενάριο της Τρίτης, όπου μετά από μία συνεδρίαση 16 ωρών ναυάγησε κάθε προσπάθεια σύγκλισης απόψεων, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ξεκίνησε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους υπουργούς Οικονομικών. Επικοινωνίες οποίες κράτησαν λίγο περισσότερο από 3 ώρες.

 

Στις 22:30 ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Λουίς Ρέγκο ανακοίνωσε μέσω twitter ότι «το Eurogroup ολοκληρώθηκε, με τους υπουργούς να χειροκροτούν». Κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 540 δισ. ευρώ, στην οποία δεν περιλαμβάνεται έκδοση ευρωομολόγου, ενώ θα συμμετέχουν ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Κομισιόν μέσω του προγράμματος SURE.

 

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει:

 

- Τη δημιουργία ενός ταμείου με «δύναμη πυρός» η οποία θα μπορεί να αγγίξει το ύψος των 200 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, ένα πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα επιτρέπει στην ΕΤΕπ, να χορηγεί δάνεια σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες.

 

- Το πρόγραμμα SURE, το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ύψους 100 δισ. ευρώ και προορίζεται για την προστασία εργαζομένων επιμέρους χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

 

- Το τρίτο σκέλος της συμφωνίας αφορά στη συμμετοχή του ESM με 240 δισ. ευρώ. Κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια ύψους έως 2% του ΑΕΠ της. Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Τα κράτη μέλη που θα καταφεύγουν στον ESM θα υπόκεινται σε συγκεκριμένους όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων.

 

Οι τοποθετήσεις


«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

 

«Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί προκειμένου να αποφύγουμε τoν κατακερματισμό της Ευρωζώνης», είπε ακόμη ο κ. Σεντένο.

 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια καλή συμφωνία και ευχαρίστησε τον Μάριο Σεντένο για την πολύ καλή δουλειά που έκανε.

 

«Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως ελήφθησαν μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης.


protoselida

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.