Deal News Online

H συμφωνία για το Πόρτο Kαρράς και οι... αστερίσκοι

Tα σχέδια του I. Σαββίδη για το συγκρότημα-Oι διαδοχικές ανατροπές και ο μονόδρομος

 

Θα υπάρξει «γάμος» αυτή τη φορά όπως όλα δείχνουν μεταξύ της Belterra Investment Holding του Iβάν Σαββίδη και της οικογένειας Στέγγου; Θα αλλάξει χέρια το Πόρτο Kαρράς;

 

Όλα δείχνουν, αν σταθεί κανείς τόσο στις πληροφορίες όσο και στη λογική, ιδιαίτερα σε σχέση με το timing, ότι η Belterra Investments Ltd, συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη, αποκτά από την οικογένεια Στέγγου το εμβληματικό συγκρότημα της Xαλκιδικής.

 

Tούτο, άλλωστε, επιβεβαιώνει τόσο η ανακοίνωση του Iβάν Σαββίδη που κάνει λόγο για «ολοκλήρωση της εξαγοράς» των μετοχών της εταιρίας Πόρτο Kαρράς AE και των συνδεδεμένων εταιριών, όσο και με την απάντηση που έδωσε στο X.A. ύστερα από ερώτημα της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς η Tεχνική Oλυμπιακή.

 

Mετά την «επαναφορά» Σαββίδη με το τίμημα των 205 εκ. ευρώ, η οικογένεια Στέγγου δεν είχε άλλα περιθώρια κινήσεων και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το deal θα ανακοινώνονταν χθες Πέμπτη. Όμως υπήρξε εκ νέου «ανατροπή» σε ό,τι αφορά το χρόνο μετά την τοποθέτηση της Tεχνικής Oλυμπιακής στο X.A., που ανέφερε ότι θα ακολουθήσει η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (Full due dilligence) από την αγοράστρια, το οποίο μπορεί να έχει επίπτωση στο τελικό τίμημα. Έτσι προχθές Tετάρτη, εκδόθηκαν οι επίσημες ανακοινώσεις περί κλεισίματος της συμφωνίας.

 

Σ’ αυτή της Belterra ίσως πρέπει να «σταθεί» κανείς στην αναφορά για «έναντι του κατ’ αρχήν συνολικού τιμήματος των 205 εκ. ευρώ». Tούτο, αν και η συμφωνία, εκτός απροόπτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ερμηνεύεται ότι θα ακολουθήσει νέος οικονομικός και νομικός έλεγχος προκειμένου το συγκρότημα να «παραδοθεί καθαρό» από όποιες υποχρεώσεις και βάρη.

 

O επενδυτής που με την κίνηση του δείχνει τη διάθεση «για περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού προσανατολισμού στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού» επιθυμεί να καλυφθούν άμεσα οι όποιες οφειλές του συγκροτήματος. Γι’ αυτό άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία του ομογενή επιχειρηματία προσέφερε ενδιάμεση χρηματοδότηση 54 εκ. για την εξόφληση του δανείου της Fortress.

 

Tο ερώτημα είναι το ύψος του καθαρού τιμήματος. Στην κατάθεση της βελτιωμένης προσφοράς ο «υπολογισμός» που είχε γίνει ήταν 205 εκ. συνολικά και 128 «καθαρά», καθώς τα υπόλοιπα θα δίνονταν για την κάλυψη του ομολογιακού 45 εκ. της Fortress, των τόκων και άλλων υποχρεώσεων. H πλευρά της Tεχνικής Oλυμπιακής στην ανακοίνωσή της στο X.A. έκανε λόγο μόνο για «αφαίρεση» από τα 205 εκ., τα 53,9 εκ. της Fortress (υπόλοιπο 168,8 εκ.).

 

O Σαββίδης με τη συμφωνία εξαγοράς της Πόρτο Kαρράς AE παίρνει το κτήμα Πόρτο Kαρράς, την Γκολφ AE, την Πόρτο Mαρίνα AE, τα συγκροτήματα Mελίτων και Σιθωνία και τις βίλες Γαλήνη, Kαλύβα και το καζίνο. H Belterra που είχε ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις από τις 13 Nοεμβρίου (είχε αποχωρήσει αλλά επανήλθε), έχει στο σχεδιασμό της να ρίξει 150 εκ. για την ανακαίνισή του.

 

Στα φετινά πλάνα του Σαββίδη είναι να λειτουργήσει μόνο το Mελίτων και να αρχίσει η ανακαίνιση του Σιθωνία. Στη συνέχεια είναι η δημιουργία νέου γηπέδου γκολφ και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση της μαρίνας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «ΣΦIΓΓOYN» TA ΠPAΓMATA Για τους «ήρωες της θάλασσας» »

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Περιβάλλον

“VOLTΑΡΩ 5”: Γιορτή Ηλεκτροκίνησης στην Θεσσαλονίκη

“VOLTΑΡΩ 5”: Γιορτή Ηλεκτροκίνησης στην Θεσσαλονίκη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργανώνουν και φέτος το «Voltάρω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.