Deal News Online

Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία κυρώθηκε η συμφωνία EastMed

Καταψήφισαν το νομοσχέδιο ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

 

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

 

«Υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Χατζηδάκης: Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του που η Βουλή, όπως είπε, «κυρώνει, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, μια ιστορική συμφωνία, από τις πιο σημαντικές, η οποία συμπληρώνει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας την ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας».

 

«Είναι πολύ σημαντικό που στην Ελλάδα κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα και αυτό στέλνει στη κοινωνία ένα θετικό μήνυμα», είπε, ενώ αναγνώρισε τη θετική συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ενισχύονται τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας

 

Για ένα σημαντικό έργο υψίστης εθνικής σημασίας, που σφραγίζεται μετά από διαχρονικές διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων και ενισχύει τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, έκανε λόγο η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ωστόσο, τόσο η γενική εισηγήτρια Χαρά Καφαντάρη όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μίλησαν για ασάφειες της Συμφωνίας.

 

Παράλληλα, ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποια είναι η προοπτική του έργου και με ποια φιλοσοφία προχωρεί, σημειώνοντας ότι η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Συμφωνία, αλλά και πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η ολοκλήρωση του.

 

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καταλόγισε "εμμονή της κυβέρνησης στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα της για το περιβάλλον αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις", ενώ χαρακτήρισε άκαιρη την ενεργειακή πολιτική της.

 

"Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, την οποία στήριξε και ενίσχυσε με σημαντικές διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, όμως θα παρακολουθεί τα βήματα που θα γίνονται ως προς τη βιωσιμότητα, την ολοκλήρωση του έργου και τη διασφάλιση τόσο της χρηματοδότησης όσο και των εθνικών συμφερόντων", υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

 

ΚΙΝΑΛ: Εξασφαλίζει ενεργειακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη

Το ΚΙΝΑΛ, έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη δρομολόγηση της Συμφωνίας που έχει, όπως τονίστηκε, "σημαντική εθνική, γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία για τη χώρα".

 

Τόσο ο ειδικός αγορητής, Χρήστος Γκόκας, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, έκαναν λόγο για ένα "πολύ σημαντικό έργο, υψίστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας που εξασφαλίζει ενεργειακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη".

 

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους

 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε την αντίθεση του κόμματος του, «σε ένα νομοσχέδιο που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μετατρέπει την Ανατολική Μεσόγειο σε ορμητήριο των επιδιώξεων τους ενώ ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους».

 

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν έχει καθορίσει την ΑΟΖ, αφήνοντας ανοικτά τα σύνορα της χώρας και δημιουργώντας κινδύνους στα εδαφικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση του έργου ενώ χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση του νομοσχεδίου "το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως άγιο δισκοπότηρο", όπως είπε.

 

Ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, υπογράμμισε ότι "το έργο είναι τεχνικά δυνατό και βιώσιμο, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέταξε στον ενεργειακό της σχεδιασμό", και τόνισε ότι "με την κύρωση της Συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας".

 

ΜέΡΑ25: Επικρίσεις κατά κυβέρνησης και κομμάτων που στηρίζουν τον East Med

 

Την πλήρη αντίθεση του ΜέΡΑ25 στην κατασκευή του αγωγού East Med και επικρίσεις κατά των κομμάτων που τον στηρίζουν, εκφράζει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης.

 

Στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης τονίζει ότι "το μνημονιακό τόξο σε πλήρη σύνθεση ψήφισε σήμερα τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, προσδένοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στο επικίνδυνο άρμα των Ισραήλ και ΗΠΑ".

 

Με τον αγωγό φυσικού αερίου των κ. Νετανιάχου-Μητσοτάκη-Τσίπρα, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, "κερδισμένες θα βγουν μόνο οι πολυεθνικές του πετρελαίου, ενώ η χώρα μας θα βγει μόνο ζημιωμένη περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά από αυτόν".

 

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι "τέτοιες συμφωνίες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και απομονώνουν την χώρα μας από τα προοδευτικά και πράσινα κινήματα στον κόσμο. Ενώ όταν αυτές ψηφίζονται κιόλας παραμονές της επετείου της 72ης Νάκμπα, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον αμοραλισμό και την κυνικότητα του μνημονιακού τόξου που συστρατεύεται με τον μακελάρη του παλαιστινιακού λαού κ. Νετανιάχου και με τον κ. Τραμπ".


World Business

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε...

Αθλητικά

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή της δοκιμαστικής διοργάνωσης (test...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.