Deal News Online

undefined

H Huawei σε σταυροδρόμι επιβίωσης!

«ΑΓΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΑ CHIPS

 

«Η λέξη επιβίωση είναι η λέξη - κλειδί για εμάς προς το παρόν». Η φράση αυτή, ανήκει στον σημερινό πρόεδρο της Huawei, Guo Ping (σ.σ. η εταιρία κάνει rotation στη συγκεκριμένη θέση) και είναι ικανή να καταδείξει πόσο ισχυρό είναι το τελευταίο χτύπημα που βιώνει ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τη Huawei, η δύσκολη χρονιά γίνεται χρονιά επιβίωσης, καθώς αναζητά τον τρόπο με τον οποίο δεν θα βγει ολοκληρωτικά από το «παιχνίδι». Η Ουάσινγκτον, στην τελευταία της κίνηση, επέβαλλε περιορισμούς σε όσους ξένους κατασκευαστές χρησιμοποιούν αμερικανικά chips και εξοπλισμό κατασκευής chips, απαιτώντας τους να λαμβάνουν άδεια πριν πουλήσουν ημιαγωγούς στη Huawei. Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν άδειες, η κινεζική εταιρία δέχεται πλήγμα στους δύο μεγαλύτερους τομείς δραστηριοποίησής της, χωρίς να υπάρχει -σε πρώτη φάση- διαθέσιμος χώρος ώστε να βρει η φίρμα εναλλακτικούς τροφοδότες για τα chips που χρειάζεται.

 

Και γιατί αυτό έχει σημασία; Τα chips έχουν δραματική σημασία για τα περισσότερα προϊόντα της Huawei, από τους σταθμούς βάσης που απαιτούνται για τα δίκτυα 5G που αναπτύσσει, ως τα smartphones που πουλά. Η Huawei σχεδιάζει ημιαγωγούς για τα προϊόντα της μέσω μιας θυγατρικής της, η οποία ονομάζεται HiSilicon, όμως στην πραγματικότητα, η κατασκευή αυτών των chips γίνεται από την ταϊβανέζικη TSMC, μια εταιρία που χρησιμοποιεί αμερικανικά ανταλλακτικά και εξοπλισμό για να φτιάξει τα chips και, άρα, επηρεάζεται άμεσα από τα αμερικανικά μέτρα. Για τα smartphones της, η Huawei έχει μια σειρά από επεξεργαστές υπό το brand name Kirin που χρησιμοποιεί σε όλα σχεδόν τα κινητά της. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με την Counterpoint Research, η Huawei έχει και εδώ τεράστια εξάρτηση από την TSMC, καθώς ποσοστό άνω του 98% των chips που αφορούν τα smartphones της, κατασκευάζονται από την ταϊβανέζικη φίρμα.

 

Η μόνη λύση που έχει τώρα η Huawei, είναι να βρει άλλους δρόμους, άλλους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών για να συνεχίσει την παραγωγή της και να μείνει ανταγωνιστική. Και, ήδη το κάνει, ψάχνοντας στην Κίνα, όπου ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chips στη χώρα, η SMIC, προβάλλει ως ο ιδανικός (;) υποψήφιος. Στη χώρα γράφεται πως η SMIC έχει ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του chip Kirin 710A της Huawei, τον επεξεργαστή που χρησιμοποιεί η εταιρία για τα «χαμηλότερης βαθμίδας» κινητά της budget φίρμας της Honor. Αυτό, δε λύνει το πρόβλημα για το υπόλοιπο portfolio της Huawei.

 

Κι αυτό γιατί, οπως εξηγεί ο επικεφαλής αναλυτής της Counterpoint Research, Neil Shah, «η TSMC είναι μίλια μπροστά από τη SMIC σε ό,τι αφορά την ικανότητα στην κορυφαία τεχνολογία, τη χωρητικότητα και το μέγεθος (σ.σ. των επεξεργαστών)». Το κορυφαίο chip της Huawei, για παράδειγμα, το Kirin 990, βασίζεται στην τεχνολογία 7-nanometer. Με τα 7nm chips να είναι μικρότερα και γρηγορότερα από τους προκατόχους τους, η TSMC παράγει τέτοια ήδη εδώ και δύο χρόνια, ενώ η SMIC δεν έχει ακόμα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την παραγωγή επεξεργαστών 7nm που χρησιμοποιεί η Huawei στα κινητά της. Έτσι, αν υποθέταμε ότι η κινεζική εταιρία θα ήθελε αύριο να κάνει ένα switch μεταφέροντας την παραγωγή των επεξεργαστών της στη SMIC, η τελευταία ίσως να μη μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η άλλη εναλλακτική θα ήταν να απευθυνθεί στη Samsung, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της και ταυτόχρονα, ως νοτιοκορεατική εταιρία, σύμμαχος της Ουάσινγκτον, οπότε δύσκολα θα έβρισκε θετικό έδαφος.

 

Η ζημιά, εάν η Huawei δε βρει άμεσα λύση, θα είναι τεράστια: Το τμήμα των καταναλωτικών ειδών της, έφερε το 50% των συνολικών εσόδων της εταιρίας το 2019, δηλαδή 467,3 δισ. γουάν, ή 66,93 δισ. δολάρια σε πωλήσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο 12μηνο

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών…

Οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν ήπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά οι προσδοκίες των...

Media

ΕΡΑ: Ολοήμερο αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος

ΕΡΑ: Ολοήμερο αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος

Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας πραγματοποιεί ένα ολοήμερο αφιέρωμα, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου...

Τεχνολογία

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού…

Μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το Ίδρυμα Vodafone, προσδοκώντας στην επέκταση των ψηφιακών...

Περιβάλλον

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο για την κλιματική αλλαγή, ενοποιώντας τις...

Τουρισμός

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος Μυτιλήνης

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος…

Ο δήμος Μυτιλήνης ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την δημιουργία επίσημου αυτόνομου φορέα τουρισμού ως όπλου σχεδιασμού και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.