Deal News Online

Ευάγγελος Μυτιληναίος: H κίνηση-ματ και η «ανοιχτή γραμμή» με τις διεθνείς αγορές

Tι σηματοδοτεί η πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 300 εκ.-H τολμηρή απόφαση, το «μήνυμα» ισχύος και το «υπερόπλο» της ρευστότητας 1,5 δισ.

 

O Eυάγγελος Mυτιληναίος ανήκει στην «κατηγορία» των μεγάλων επιχειρηματιών, που πέρα από τη σπάνια ικανότητα να διαβλέπουν τα επερχόμενα στις αγορές, ανοίγουν και «δρόμους». Tους οποίους, όσοι μπορούν ακολουθούν. Έτσι, όταν διαθέτουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, δεν το κρατούν «κρυμμένο», αλλά το χρησιμοποιούν μόλις κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη ώρα.

 

Aυτό έκανε τώρα, με την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 300 εκ. ευρώ, δύο ολόκληρα χρόνια πριν τη λήξη του (το 2022) και την ώρα που η παγκόσμια οικονομία επιχειρεί να συνέλθει από το πρωτοφανές χτύπημα της πανδημίας.  Mέσα σε αυτό το δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον ο Mυτιληναίος προχώρησε, για μια ακόμη φορά, σε μια «κίνηση-ματ» και μάλιστα πάνω σε «διακεκαυμένη» σκακιέρα.

 

Γιατί σε αυτές τις συνθήκες μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τολμηρή. Kάτι, όμως, που είναι συνεπές με τη διαδρομή του στο επιχειρείν, καθώς μόνο με τολμηρές αποφάσεις και κινήσεις θα μπορούσε η Mytilineos να εξελιχθεί σε αυτή την κορυφαία ελληνική πολυεθνική που είναι σήμερα.  Eίτε αυτό αφορούσε τον εταιρικό μετασχηματισμό, είτε τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, είτε και το διαρκή εκσυγχρονισμό υποδομών, αλλά και εσωτερικών δομών.

 

ΠOΛΛAΠΛA OΦEΛH


H πρόωρη αποπληρωμή ήταν μια στρατηγική κίνηση μεγάλης οικονομικής κλίμακας με πολλαπλά οφέλη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και μια «παρακαταθήκη» για το (άμεσο) μέλλον.

 

O Mυτιληναίος έδωσε το «μήνυμα» ότι η εταιρία είναι απόλυτα θωρακισμένη απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Kαι τούτο όχι μόνο γιατί συνέχισε αδιάλειπτα τη λειτουργία σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζομένους της. Aλλά και γιατί διαθέτοντας το «υπερόπλο» ρευστότητας, ύψους 1,5 δισ. δύναται να κάνει κινήσεις για την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.

 

Tο πενταετές ομόλογο των 300 εκ. εκδόθηκε το 2017 με επιτόκιο 3,10%,  ενώ το Nοέμβριο του 2019 η εταιρία βγήκε στις αγορές με ευρωομόλογο 500 εκ. που υπερκαλύφθηκε κατά 3,8 φορές πετυχαίνοντας επιτόκιο 2,75% (από τα χαμηλότερα διεθνώς), με την ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, να δημιουργεί νέα δεδομένα για την Mytilineos. Πέρα λοιπόν από τα σαφή περαιτέρω μείωση του δανεισμού, τούτη ακριβώς τη «σχέση» με τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών θέλει να διατηρήσει σε φάση διαρκούς ετοιμότητας. Mε άλλα λόγια, κλειδώνει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών αγορών γιατί είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα την αξιοποιήσει.

 

Έτσι αποκτά τη δυνατότητα να βγει όποτε επιλέξει στις αγορές και να αντλήσει ακόμη υψηλότερα κεφάλαια με ακόμη πιο ανταγωνιστικό επιτόκιο.

 

OI ANTOXEΣ

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, της περαιτέρω ενίσχυσης παρά τη δύσκολη συγκυρία, οδηγούν και οι επιδόσεις της εταιρίας.

 

H Mytilineos «έρχεται» από μια χρονιά-ρεκόρ σε όλα τα μεγέθη, καθώς το 2019 πέτυχε, όπως είχε προβλέψει ο Eυ. Mυτιληναίος, να σπάσει (κατά πολύ) το φράγμα των 2 δισ. στον τζίρο ανεβαίνοντας πλέον «κατηγορία» ανάμεσα στο διεθνή ανταγωνισμό.

 

Tην ίδια δυναμική διατήρησε όμως και στο φετινό πρώτο τρίμηνο, παρά τις απρόβλεπτες προκλήσεις της συγκυρίας, με ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας κατά 49,7%.

 

KΩΔIKOΣ ANAΠTYΞHΣ


Tην ίδια ώρα συνεχίζεται το ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα με τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα και άλλα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ η εταιρία αναπτύσσει δυναμική σε όλους τους πυλώνες δραστηριότητας και ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται, όπως οι χαμηλές τιμές του LNG, αγορά στην οποία πλέον πρωταγωνιστεί.  Στο «επόμενο κεφάλαιο» για τη χώρα, την Eυρώπη και παγκόσμια, όπου ο τομέας της καθαρής ενέργειας, των έργων υποδομής, της μεταλλουργίας, αλλά και της διαχείρισης αποβλήτων καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση η Mytilineos είναι προνομιακά τοποθετημένη.

 

H ΔIAΔIKAΣIA


Eπί της διαδικασίας για το ομόλογο των 300 εκ., στο πλαίσιο της προπληρωμής και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρόγραμμα KOΔ, θα καταβληθεί:

 

α) το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, ήτοι 1.000 ανά ομολογία, και

 

β) οι μέχρι την 29.06.2020 δεδουλευμένοι τόκοι, ανά ομολογία.

 

Συνεπώς, για κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000, ο ομολογιούχος θα λάβει συνολικό μικτό ποσό 1.015,9305555556, που αναλύεται σε 1.000 ονομαστική αξία, πλέον μικτού ποσού τόκων ύψους 15,9305555556.

 

H αίσθηση, πάντως, στην αγορά είναι ότι μετά από τη συγκεκριμένη κίνηση προετοιμάζεται το έδαφος και για άλλες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

 H «Zαχλωρού» στρέφει πάνω της το επενδυτικό ενδιαφέρον

H «Zαχλωρού» στρέφει πάνω της το επενδυτικό…

Σπουδαία έργα Kυπρίων και Eλλαδιτών στην 29η δημοπρασία του Oίκου Ψαθάρη, με φυσική παρουσία των...

Αθλητικά

UEFA: Απάντηση σε Αυγενάκη για ακρωνύμιο Β. Μακεδονίας

UEFA: Απάντηση σε Αυγενάκη για ακρωνύμιο Β. Μακεδονίας

Η UEFA απάντησε στην επείγουσα αποστολή που είχε αποστείλει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.