Deal News Online

Αποδεκατισμός των εντόμων λόγω βιομηχανικής γεωργίας - φυτοφαρμάκων

Οι πληθυσμοί των εντόμων μειώνονται κατακόρυφα σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της βιομηχανικής γεωργίας και της μεγάλης χρήσης φυτοφαρμάκων και αυτή η μείωση είναι απειλή για την παραγωγή τροφίμων, προειδοποίησε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη 9 Ιουνίου.

 

Ο «Άτλας των Εντόμων», όπως ονομάστηκε η έκθεση, είναι μια ολοκληρωμένη νέα παγκόσμια ανασκόπηση των τάσεων στους πληθυσμούς εντόμων, τη σχέση τους με τη γεωργία και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί. Δημοσιεύθηκε από το οικολογικό think tank Heinrich-Böll-Stiftung σε συνεργασία με την ομάδα περιβαλλοντικών εκστρατειών Friends of the Earth Europe.

 

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα είδη εντόμων και οι επικονιαστές αντιμετωπίζουν μια σοβαρή υπαρξιακή απειλή, με το 41% όλων των ειδών των εντόμων να μειώνεται και το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση. Χατρακτηριστικά, ένα είδος πεταλούδας ή μέλισσας στα 10 απειλείται με εξαφάνιση στην Ευρώπη.

 

Οι δύο οργανώσεις ζητούν να μειωθεί κατά 80% η χρήση των συνθετικών εντομοκτόνων έως το 2030 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια «δίκαιη μετάβαση για τους αγρότες». Ταυτόχρονα καταγγέλλει το γεγονός ότι οι μη βιολογικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια τόνους χημικών εντομοκτόνων κάθε χρόνο στον κόσμο.

 

Όπως σημειώνεται, στις 20 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο νέες στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα της ευρωπαϊκής διατροφής και πρότεινε να μειωθεί στο ήμισυ η χρήση των εντομοκτόνων έως το 2030. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, αυτή η δέσμευση που αναμένεται να συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, απέχει πολύ από να θεωρείται αρκετή.

 

Η Barbara Unmüßig, πρόεδρος του Heinrich-Böll-Stiftung, δήλωσε ότι «η παγκόσμια απώλεια εντόμων είναι δραματική», τονίζοντας ότι «οι βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες με ενεργειακά ή κτηνοτροφικά φυτά για την εργοστασιακή μας γεωργία οδηγούν, σε χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ινδονησία, σε αποψίλωση των δασών, μονότονες γεωργικές έρημοι και την απεριόριστη χρήση φυτοφαρμάκων».

 

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) πρέπει να αναδιαμορφωθεί προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά σε μια γεωργία που σέβεται τα έντομα και το κλίμα», υπογραμμίζει η Μπάρμπαρα Ούνμουσιγκ, «Οι άμεσες ενισχύσεις στις μεγάλες εκτάσεις που ωφελούν μόνο μερικές μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να ανακατανεμηθούν για να στηρίξουν μια γεωργία μικρού μεγέθους, βιώσιμη από περιβαλλοντικής και κοινωνικής άποψης», προσθέτει.


World Business

Ένας da Vinci κι ένα διαμάντι...  συναγωνίζονται

Ένας da Vinci κι ένα διαμάντι... συναγωνίζονται…

Tο ενδιαφέρον των συλλεκτών σε δύο ξεχωριστά αντικείμενα που βγαίνουν σε δημοπρασία από τον Christie's

Media

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

Στις 27 Μαΐου θα μεταδοθεί το επεισόδιο επανένωσης από "Τα Φιλαράκια" («Friends»), την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Περιβάλλον

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Τουλάχιστον 18 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στη βορειοανατολική Ινδία, με εκτιμώμενη αιτία θανάτου από κεραυνούς σύμφωνα με τις επίσημες αρχές που ξεκίνησαν μια...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.