Deal News Online

ΕΕΤ: Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων Προτεινόμενο

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τοποθετούμενος στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι φερέγγυες επιχειρήσεις από τις τράπεζες.

 

Από τις 98.000 αιτήσεις έγιναν δεκτές μόλις 10.000


«Είναι σε γνώση μας ότι υπάρχουν και φερέγγυες επιχειρήσεις μεταξύ των αιτήσεων που απορρίφθηκαν για χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ-ΙΙ», είπε ο κ. Χατζηνικολάου.

 

Από τις 98.000 αιτήσεις έγιναν δεκτές μόλις 10.000, βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου, διαβεβαιώνοντας ότι «οι τράπεζες θα κάνουμε κάθε προσπάθεια» για χρήση τέτοιων προγραμμάτων, αλλά και με το δικό μας δανειοδοτικό πρόγραμμα του 2020, «να τους ικανοποιήσουμε».

 

Δεν ήταν εφικτή η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων

 

Όπως εξήγησε, η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων δεν ήταν εφικτή, ούτε το διαθέσιμο ποσό έφτανε για όλες τις αιτήσεις [..] και σίγουρα, δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση επιχειρήσεις με αναξιόπιστη πιστοληπτική ικανότητα. Όπως είπε ο κ. Χαντζηνικολάου, εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις επιχειρήσεις που αποκλείονται. Αυτό όμως γίνεται επειδή, είτε έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές/ασφαλιστικές εισφορές ή γιατί έχουν ξεπεράσει το πλαφόν των κρατικών επιχορηγήσεων, με λίγα λόγια είναι «προβληματικές». Επισήμανε μάλιστα, ότι με βάση τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προϋπόθεση για όλα αυτά τα προγράμματα, οι επιχειρήσεις έπρεπε να ήταν ενήμερες και βιώσιμες στο τέλος του 2019.

 

Ανταμοιβή των αξιόπιστων δανειζομένων

 

Πρέπει να περιοριστεί η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου, τονίζοντας ότι το σωστό μήνυμα που πρέπει να δοθεί από τράπεζες και κράτος, είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η ανταμοιβή των αξιόπιστων δανειζομένων.

 

«Καλώς ή κακώς, μια επιχείρηση με αρνητική οικονομική εικόνα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση -κατά κανόνα- ούτε και σε απλό τραπεζικό δανεισμό...». Επισήμανε επίσης σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «αν και τα ποσά ρευστότητας που διοχετεύονται είναι σημαντικά, οι περιορισμοί συνεπάγονται ότι η χρηματοδότηση και ο τραπεζικός δανεισμός δεν θα φθάσει στα πιστοληπτικά ασθενέστερα στρώματα της οικονομίας».

 

Να δοθούν κρατικές ενισχύσεις στις οικονομικά ασθενέστερες μονάδες

 

Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου, στις οικονομικά ασθενέστερες μονάδες, με περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα, καλό είναι να δοθούν κρατικές ενισχύσεις, όπως έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιλαμβανόμαστε όμως, πρόσθεσε, «τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας μας, που με τόσο κόπο αποκτήθηκαν» καθώς και ότι η συνέχεια της αξιοπιστίας αυτής είναι τόσο σημαντική για τη μείωση του κόστους δανεισμού.


World Business

Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο για περιστολή των αγορών ομολόγων

Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο…

Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» ώστε...

Media

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Το τραγούδι του Σουηδικού ποπ γκρουπ ABBA στον διαγωνισμό του 1974, το «Waterloo», αναδείχθηκε το καλύτερο τραγούδι του Top 50 του διαγωνισμού...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Περιβάλλον

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας αποτελεί η κατάθεση την Τετάρτη 5 Μαΐου της...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.