Deal News Online

Μεγάλου: Χορηγήσεις δανείων 5 δισ. το 2020 Προτεινόμενο

Βλέπει το βάρος της πανδημίας μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους και ακολουθεί ανάκαμψη

 

Την αισιοδοξία του ότι το βάρος της πανδημίας θα κρατήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2020 και στη συνέχει θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

 

«Η χώρα μας θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επιπτώσεις του COVID-19 και σύντομα θα βιώσουμε τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο κ Μεγάλου κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, θέτοντας στόχο για εκταμιεύσεις νέων δανείων 5 δισ. ευρώ εντός του έτους.

 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, «η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδο κοντά στα χειρότερα τρίμηνα της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, ενώ αναφορικά με την πολιτική για νέες χορηγήσεις ανέφερε ότι:

 

• «Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν περίπου τα €2,5 δισ. κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών του έτους, ευθυγραμμισμένες με τον ετήσιο στόχο για €5 δισ. νέα παραγωγή δανείων το 2020. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσεγγίζουν σήμερα τα €5 δισ.», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

 

• «Είμαστε εντός του στόχου για νέες χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ εντός της χρονιάς», πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου. Επιπρόσθετα διευκρίνισε ότι έγιναν δεκτά αιτήματα και τέθηκαν σε αναστολή καταβολής δόσεων εταιρικά δάνεια ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ καθώς και δάνεια εργαζομένων σε πληγείσες επιχειρήσεις που αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ.

 

Υπογράμμισε ότι η διοίκηση της τράπεζας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στοχευμένη παροχή ρευστότητας, κυρίως προς τους επιχειρηματικούς κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, όπως το εμπόριο, η βιοτεχνία, η μεταποίηση, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα τα ξενοδοχεία και η εστίαση.

 

Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω της μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, η επέκταση των πηγών χρηματοδότησης και η βελτίωση της ρευστότητας μας οδήγησαν την Τράπεζα Πειραιώς σε κερδοφορία, όπως υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.

 

Γ. Χαντζηνικολάου: Προτεραιότητα τα «κόκκινα» δάνεια

 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χαντζηνικολάου, υποστήριξε ότι η τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, που της επιτρέπει να στηρίξει τους πελάτες της κατά την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.

 

Σε σχέση με τα προβληματικά δάνεια, τόνισε ότι η αντιμετώπισή τους παραμένει η κύρια προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες. «Κατά την διάρκεια του 2019, στο θέμα αυτό υπήρξαν επιταχυνόμενα βήματα προόδου, τα οποία θα συνεχιστούν στο 2020, με την Τράπεζα Πειραιώς να εστιάζει στην υλοποίηση τιτλοποιήσεων της τάξεως των €7 δισ. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει τόσο το θεσμικό πλαίσιο που έχει εμπλουτισθεί όπως το σχέδιο Ηρακλής όσο και οι σημαντικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση».

 

«Η Τράπεζα, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της θέση - αρά και την ικανότητα της να προχωρήσει με αυτά τα σχέδια - με τις 2 επιτυχημένες εκδόσεις Τier 2 ομολόγων συνολικών ποσών €900 εκατ. (στα μέσα του 2019 και στις αρχές του 2020), με διαδικασίες που προσέλκυσαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και τη διεθνή προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Χαντζηνικολάου.


World Business

 Φρενίτιδα ακόμα και για μια τρίχα του Kurt Cobain

Φρενίτιδα ακόμα και για μια τρίχα του…

Για 281.000 δολάρια πουλήθηκε μια αυτοπροσωπογραφία του θρυλικού τραγουδιστή των Nirvana σε δημοπρασία

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.