Deal News Online

undefined

Αρνητική γνωμοδότηση για ανεμογεννήτριες σε 14 νησίδες

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών- του του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση ως προς την εγκατάσταση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες του Νότιου Αιγαίου που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

 

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση του υπουργείου αφορά τις νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχεία Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, ΠαχειάΝισύρου των ΠΕ Καλύμνου, Θήρας και Κω Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία 106 ανεμογεννητριών καθώς και την κατασκευή 14 λιμενικών έργων (μια σε κάθε νησίδα), ενώ η συνολική έκταση των τριών αιολικών πάρκων - ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καταλαμβάνει συνολική έκταση 5.556,04 τ.χλμ που αντιστοιχούν και στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου.

 

Οι νησίδες αυτές μπορεί να είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ακατοίκητες από ανθρώπους, αλλά είναι ταυτόχρονα και περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας αφού εκεί φωλιάζουν Αιγαιόγλαροι, Μαυροπετρίτες, Σπιζαετοί ενώ φιλοξενούν και αποικίες Μύχου και Αρτέμη. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σημαίνει την οριστική εξαφάνιση πτηνών από την περιοχή του Νότιου Αιγαίου, μια καταστροφή οριστική και μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με μια πλειάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών.

 

Όπως αναφέρεται στην υπό εξέταση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υπάρχει σημαντικό κενό στις ημερομηνίες των επισκέψεων στις νησίδες. Οι μελετητές δεν αφιέρωσαν ημέρες ανά νησίδα όπως απαιτεί η νομοθεσία αλλά μόνο λίγες ώρες γεγονός που σημαίνει ότι «έχουν καλύψει πλημμελώς το θέμα της τεκμηρίωσης της οικολογικής αξίας των εξεταζόμενων τόπων». Επίσης αναφέρουν ότι «μεταφέρονταν με ελικόπτερο από την μία νησίδα στην άλλη» χωρίς να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο.

 

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται σαφώς ότι: «Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».

 

«Θεωρούμε ότι η υπό εξέταση επένδυση εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο Δίκτυο NATURA 2000», επισημαίνεται.

 

«Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση της που χαιρετίζει την σχετική γνωμάτευση η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.