Τεχνολογία

Κρατήρας στον Άρη “κλειδί” για μελλοντικό αποικισμό

Το video που έδωσε στην δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός, με την απεικόνιση ενός παγωμένου φαραγγιού του Άρη - θεωρείται ότι αποκάλυψε μια πιθανή πηγή νερού για μελλοντικό ανθρώπινο αποικισμό.

 

Τα τοπογραφικά δεδομένα, που τραβήχτηκαν από μια κάμερα υψηλής ανάλυσης στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mars Express, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του εντυπωσιακού 3D τοπίου.

 

Πρόκειται για τον περίφημο κρατήρα Κορόλεφ, πλάτους 82 χιλιομέτρων στα βόρεια πεδινά του Άρη, που είναι γεμάτος πάγο όλον τον χρόνο, καθώς ο πυθμένας του είναι 2 χιλιόμετρα κάτω από το χείλος του, καθιστώντας τον ένα φυσικό παγωμένο φαράγγι. Ο κρατήρας Korolev πιστεύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές μη πολικού πάγου στον Άρη.

 

Ο κρατήρας ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σοβιετικού επικεφαλής μηχανικού πυραύλων και σχεδιαστή διαστημικών σκαφών, Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ (1907-1966), που έμεινε γνωστός ως ο «πατέρας» της ρωσικής διαστημικής τεχνολογίας.

 

Κι όλα αυτά την στιγμή που ο επικεφαλής της SpaceX Elon Musk, ο οποίος πρόσφατα έστειλε δύο αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,στρέφει το βλέμμα του στον Άρη. Σε μια επιστολή προς τους υπαλλήλους της SpaceX τον Ιούνιο, ο κορυφαίος επιχειρηματίας είπε ότι η κύρια προτεραιότητα της εταιρείας πυραύλων SpaceX είναι τώρα το Starship, το πρωτοπόρο διαστημικό σκάφος που προορίζεται να αποστείλει μέχρι και 100 ανθρώπους κάθε φορά στον Άρη.


επιστροφή στην αρχή