Deal News Online

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικήςμαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εξέδωσαν κοίνη ανακοίνωση για την απειλή που συνιστούν τα drones για την άγρια ζωή σε προστατευόμενες περιοχές, με αφορμή video που έγινεviral στα social media με χιλιάδες φοινικόπτερα στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα. που δείχνουν εμφανώς ενοχλημένα να πετούν επί πολλή ώρα σε πανικό μακριά από τις φωλιές τους.

 

Στον συγκεκριμένο υγρότοπο φέτος έγινε φέτος δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναπαραγωγή Φοινικοπτέρων (φλαμίνγκο). Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια μετά από επανειλημμένες προσπάθειες σε διάφορους υγροτόπους που απέτυχαν κυρίως λόγω ανθρωπογενών οχλήσεων στην αποικία.

 

Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικοί φορείς, η πτήση drone σε προστατευόμενες περιοχές προκαλεί σοβαρή όχληση στα είδη που ζουν και αναπαράγονται στις περιοχές αυτές. Ειδικά σε περίπτωση αποικιών πουλιών μπορεί να αποβεί μοιραία προκαλώντας την εγκατάλειψη ή την καταστροφή των φωλιών από τους γονείς που πετούν σε πανικό για να αποφύγουν τον κίνδυνο, οδηγώντας έτσι σε αποτυχία την αναπαραγωγή.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, η πτήση drone σε Προστατευόμενες Περιοχές απαιτεί ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422, ΦΕΚ 3152-Β-2016, Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων ΣμηΕΑ - Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

 

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προστατεύει τα άγρια πουλιά, τις φωλιές, τα αβγά και εν γένει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ 1495/Β/06.09.2010) δυνάμει της οποίας μεταφέρεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής ότι απαγορεύεται η σκόπιμη ενόχληση των άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών.

 

Οι περιβαλλοντικοί φορείς τονίζουν ότι οι υγρότοποι της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενούν σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες υδρόβιων πουλιών όπως ερωδιοί, πάπιες, πελεκάνοι, γλάροι και γλαρόνια, παρυδάτια (πχ. αβοκέτες, καλαμοκανάδες) κ.α. Ειδικά τα Φοινικόπτερα είναι πολύ ευαίσθητα στην όχληση και σε ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί εξωγενής παράγοντας στις αναπαραγωγικές τους αποικίες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που αναφέρεται στη wikipedia, σύμφωνα με την οποία το 1987 στον υγρότοπο της Καμάργκ (Camarque) στη Γαλλία οδηγήθηκε σε αποτυχία η αναπαραγωγή 3.000-4.000 ζευγαριών όταν παρασύρθηκε πάνω από την αποικία ένα μπαλόνι!

 

Οι τρεις Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καλούν τους κινηματογραφιστές και φωτογράφους -ερασιτέχνες και επαγγελματίες- να σεβαστούν τη σχετική νομοθεσία και να παραμένουν μακριά από αποικίες, καθώς και από θέσεις διατροφής και κουρνιάσματος, σε όλους τους υγροτόπους και τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε τα πουλιά και τα άλλα είδη να συνεχίσουν να ζουν -όσο το δυνατόν- ανενόχλητα στα φυσικά ενδιαιτήματά τους.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι ανάλογη προσοχή απαιτείται και από τους επισκέπτες που θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες συμπεριφοράς στις προστατευόμενες περιοχές, να παραμένουν στις προτεινόμενες περιηγητικές διαδρομές και να μην επιχειρούν να πλησιάζουν τα άγρια ζώα.


World Business

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Την αδυναμία της να προβεί στην πληρωμή των Κουπονιών ΜΛΣ02 (30-11-2020 και 26-02-2021), ανακοίνωσε η εταιρεία MLS...

Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Περιβάλλον

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ενημερωτική ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της πρακτικής της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων στη χώρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.