World Business

Διαφοροποίηση portfolio για τον Amancio Ortega

ΣΤΑ 15,2 ΔΙΣ. ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ

 

Γεννήθηκε στη μικρή ισπανική πόλη Busdongo de Arbas. Γιος σιδηροδρομικού, η ταπεινή του καταγωγή τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο στα 13 του χρόνια για να εργασθεί ως πωλητής σε κατάστημα πουκαμίσων στη Λα Kορούνια. Η ζωή φαινόταν να μην έχει κάτι καλό φυλαγμένο γι' αυτόν. Tέσσερα χρόνια αργότερα, δημιουργούσε ήδη την πρώτη του επιχείρηση, αρχικά ως χονδρέμπορος. Άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara το 1975 στη Λα Kορούνια. Σήμερα, στα 84 του χρόνια, είναι ιδιοκτήτης της Inditex SA, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και είναι ο ορισμός του "secret(ive) billionaire".

 

Ναι, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης των Zara, Massimo Duty, Pull & Bear, Amancio Ortega, είναι πολύ μυστικοπαθής άνθρωπος. Στα χρόνια που δραστηριοποιείται στην κορυφή του retail, έχει μιλήσει μόνο σε 3 δημοσιογράφους, όπως σημειώνει το Bloomberg. Έχει φωτογραφηθεί μόνο μια φορά. Συνεντεύξεις του, δεν βλέπουμε ποτέ. Έχει φίλους τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου. Παρόλα αυτά, μένει σε μια πολυκατοικία στη Λα Κορούνια και, τα Σαββατοκύριακα τα περνά στη Γαλικία, όπου εκτρέφει κότες και κατσίκες. Τώρα, μαθαίνουμε ότι όσο καιρό νομίζαμε πως «ιδιωτεύει», έχει χτίσει μια ακόμα αυτοκρατορία, εκτός αυτής του retail: Την αυτοκρατορία του real estate.

 

Ο Ortega είχε πάντα μια «έφεση» στις επενδύσεις στο real estate. Είχε αγοράσει, για παράδειγμα, έναντι 452 εκατ. ευρώ τον ουρανοξύστη Torre Picasso στη Μαδρίτη και, λίγο αργότερα το Epic Residences and Hotel στο Μαϊάμι. Αυτές, όμως, ήταν «απλά» δύο ακόμα προσθήκες στο γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο, ύψους 15,2 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι, ο Ortega σήμερα έχει τη μεγαλύτερη περιουσία σε ακίνητα από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη.

 

Είναι ένα καλό diversification. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ισπανού μεγιστάνα -ύψους 58,5 δισ. δολαρίων- σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, προέρχεται από το πλειοψηφικό πακέτο που διαθέτει στην Inditex. Η πανδημία, ήταν το μη αναμενόμενο ρίσκο, που τη συρρίκωνσε κατά 1/5, αφού τα καταστήματα της Zara έμειναν κλειστά και οι μετοχές έχασαν το 22% της αξίας του. Αυτό όμως, δεν σημαινε το... τέλος.

 

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2019, ο Ortega «φούσκωνε» το portfolio των ακινήτων: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο τα τελευταία χρόνια ξόδεψε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαγοράζοντας ακίνητα - ορόσημα, όπως το ιστορικό Haughwout του Μανχάταν και τον υψηλότερο πύργο γραφείων του Μαϊάμι.

 

Η «επίθεση», συνεχίστηκε πέρυσι, επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα μέσω διαφόρων θυγατρικών της εταιρίας συμμετοχών του, Pontegadea (κατέχει το 59,3% της μητρικής της Zara, Inditex SA, είχε καθαρό εισόδημα 1,8 δισ. ευρώ για το 2019, συμπεριλαμβανομένων 1,64 δισ. ευρώ σε μερίσματα από την Inditex και 621 εκατ. ευρώ από ακίνητα), σύμφωνα με ηλεκτρονική δήλωση. Μόνο στις ΗΠΑ, αγόρασε, έναντι 72,5 εκατ. δολαρίων ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Σικάγου, ενώ είχαν προηγηθεί η αγορά ενός κτιρίου στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Ουάσιγκτον και δύο κτιρίων γραφείων στο Σιάτλ.

 

Διόλου άσχημη επίδοση για τον άνθρωπο που ξεκίνησε από το μηδέν, για να φτάσει να δημιουργήσει έναν πραγματικό παγκόσμιο κολοσσό, ο οποίος αρχικά δεν... λεγόταν καν Zara. Tο αρχικό όνομα ήταν "Zorba", αλλά αναγκάστηκε να το αλλάξει, επειδή συνέπιπτε με γειτονικό κατάστημα. Θα ακολουθούσε σύντομα το δεύτερο, το τρίτο...μέχρι να περάσει τα σύνορα. Ακολούθησε η Πορτογαλία, το 1988, οι Hνωμένες Πολιτείες, το 1989, η Γαλλία, το 1990. Σε διάστημα 40 και πλέον ετών η φίρμα Zara έγινε το σύμβολο μίας αυτοκρατορίας μόδας χαμηλού κόστους, της Inditex ( Industria de diseno textil), η οποία περιλαμβάνει επίσης τις φίρμες Massimo Dutti, Oysho, Bershka...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή