Deal News Online

To άγνωστο σκίτσο της μούσας του Picasso δημιουργεί... trend

Βγαίνει σε δημοπρασία από τους Sotheby's του Λονδίνου - η εκτιμώμενη τιμή του στα 6 με 9 εκατομμύρια στερλίνες

 

Ένα απόγευμα του 1927, ο Pablo Picasso έπινε τον καφέ του στο Galeries Lafayette, στο Παρίσι. Στα 45 του χρόνια, ήταν ήδη καταξιωμένος ζωγράφος, όμως ένιωθε να βουλιάζει. Εγκλωβισμένος σε έναν δυστυχισμένο γάμο, όταν είδε έξω από τα παράθυρα του Galeries Lafayette την 17χρονη τότε Marie-Therese Walter, έτρεξε και τη σταμάτησε: «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε μεγάλα πράγματα μαζί. Είμαι ο Picasso», της είπε. Αυτή, δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο άνθρωπος που της απηύθυνε το λόγο και δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθει.

 

Σίγουρα, η Walter δεν φανταζόταν καν τότε ότι θα γινόταν η ερωμένη του Picasso, θα έκανε ένα παιδί μαζί του και, θα εξελισσόταν, όχι απλά σε μούσα του, αλλά σε ένα σημείο - τομή στην 80χρονη καριέρα του μεγάλου καλλιτέχνη. Γιατί εκείνη η τυχαία συνάντηση και ο δεσμός που ακολούθησε, έκανε τον Picasso να ξαναγεννηθεί, όπως έχει πει ο εγγονός του, Olivier Widmaier Picasso. Όπως και σίγουρα δε φανταζόταν ότι το 2020, ένα σκίτσο που την απεικόνιζε, θα γινόταν η αιτία να δημιουργηθεί ένα trend.

 

Αυτό το άγνωστο, τρυφερό πορτρέτο της που είχε ζωγραφίσει ο Picasso, πρόκειται να εμφανιστεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά, από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο. Το σχέδιο με κάρβουνο, του 1931, ρίχνει φως σε μια από τις μεγαλύτερες ερωτικές σχέσεις του 20ού αιώνα, την οποία ο ζωγράφος κράτησε μυστική, μέχρι την ημέρα του θανάτου του, το 1973. Το πορτρέτο αργότερα, πέρασε στον γιο του ζωγράφου Bernard και έπειτα, το 1986, αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του. Έκτοτε, δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια.

 

Το σχέδιο ονομάζεται "Femme endormie" και θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στις 28 Ιουλίου. Η αξία του εκτιμάται περίπου στα 6-9 εκατομμύρια λίρες. Το πορτρέτο αποτελεί μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής, που μετρά πάνω από 40 χρόνια, με έργα που αφηγούνται την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοποριακής τέχνης του 20ού αιώνα. Η επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικών και σύγχρονων έργων τέχνης του Sotheby's σχολιάζει ότι το σκίτσο «είναι απλώς υπέροχο, θυμίζει τα υπέροχα σχέδια της Αναγέννησης, αλλά είναι τόσο απίστευτα μοντέρνο, ελεύθερο, αυθόρμητο και άμεσο. Είναι σα να κοιτάς πάνω από τον ώμο του καθώς το σχεδιάζει».

 

Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Με τα σκίτσα να παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, λόγω των χαμηλότερων τιμών που δείχνουν, αλλά και της πληθώρας τους, ένας bidding war στην επερχόμενη δημοπρασία και μια καλή τιμή πώλησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν boost για τα σκίτσα γενικότερα, καθώς πολλοί καλλιτέχνες όλων των εποχών -λ.χ. ο Warhol- έχουν αφήσει αρκετά πίσω τους...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα

BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια…

Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Θανάση Βέγγου, που έφυγε από τη ζωή στις 3...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.