Deal News Online

undefined

Το δύσκολο στοίχημα του «captain» Sewing

Η DEUTSCHE BANK, ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ BACK TO BASICS

 

Είναι ο νεότερος CEO στην ιστορία της Deutsche Bank. Έχει ξοδέψει εκεί σχεδόν όλη του τη ζωή. Είναι, ίσως, ο μοναδικός επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, τα τελευταία χρόνια, που συγκεντρώνει την αποδοχή όλων των μετόχων στο πρόσωπό του. Χαρακτηρίστηκε ως ο «καπετάνιος που στρίβει τον Τιτανικό μακριά από το παγόβουνο». Στα 50 του χρόνια, ο Christian Sewing σηκώνει μεγάλο βάρος στην πλάτη του.

 

Όταν ανέλαβε τη θέση, μετά την αποπομπή του John Cryan, ο Sewing το είχε πει, αναλύοντας το όραμά του για την τράπεζα: «Θα χρειαστεί να πάρουμε άβολες αποφάσεις». Τότε, ο Sewing, είχε περιγράψει το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας), κάνοντας λόγο για "back to the basics" και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 18.000 απολύσεις. Και δεν δίστασε να το κάνει. Παρόλα αυτά, στο σχέδιό του ξεπροβάλλουν άλλα, μικρά «παγόβουνα». Όπως ο κορωνοϊός, ο οποίος εξανέμισε τις ελπίδες η φετινή χρονιά να είναι η πρώτη κατά την οποία το τραπεζικό ίδρυμα δεν θα καταγράψει ζημιές δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά, ο Sewing έχει την «τυφλή» εμπιστοσύνη του ΔΣ. Τα μέλη του, θεωρούν πως «μέχρι σήμερα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή ακόμη καλύτερα, οι στόχοι για το 2022 ισχύουν» και πως η μέχρι τώρα στρατηγική που χάραξε ο Sewing, λειτουργεί. «Το έδειξαν οι προηγούμενοι μήνες, ότι μέσα στο λιγότερο δυνατό χρόνο άλλαξε ο τρόπος συνολικής διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας, περιορίστηκε το επικίνδυνο Investment Βanking και προχώρησε η ενσωμάτωση της Postbank. Την ίδια ώρα, καταφέραμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις στη μητρική τράπεζα, το πρώτο τρίμηνο κατά 7%, παρά την κορωνοκρίση».

 

Ο ίδιος ο Sewing, μιλώντας στους μετόχους, επιμένει ότι «ως Deutsche Bank πρέπει να γίνουμε πιο επικερδείς από ό,τι μέχρι τώρα, εάν θέλουμε να διαδραματίσουμε ρόλο στην σταθεροποίησης της Ευρώπης» και ότι η «διαδικασία αναδιαμόρφωσης που ξεκίνησε πέρυσι είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Deutsche Bank προς μια βιώσιμη κερδοφορία σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού». Και το ΔΣ συμφωνεί με το σχέδιο Sewing. Ξέρει, άλλωστε, πως είναι δεν θα παρεκκλίνει απ' αυτό. Ο Γερμανός που δουλεύει στην τράπεζα περίπου 30 χρόνια, όταν ο πατέρας του τον έπεισε το 1989, σε ηλικία μόλις 19 ετών να δοκιμάσει να εργαστεί εκεί ως δόκιμος, έχει τη φήμη του «σκληρού» και τελειομανή. Ως επικεφαλής του retail banking, περιέκοψε, εν μία νυκτί 3.000 θέσεις εργασίας και έκλεισε υποκαταστήματα, ενώ, μόλις ορίστηκε CEO, κατήργησε τα οφέλη για τα στελέχη της τράπεζας, όπως εισιτήρια πρώτης θέσης σε αεροπλάνα και τρένα και τα μπολ με τα φρούτα που δίνονταν κάθε πρωί στους εργαζομένους. Νωρίτερα πέρυσι, με ένα ψυχρό email, που έφτασε σε 18.000 εργαζομένους της τράπεζας, ξημερώματα Δευτέρας, ειδοποιήθηκαν ότι απολύονται και ότι πρέπει άμεσα να εκκενώσουν τα γραφεία τους. Τόσο ριζοσπαστικός είναι ο Sewing.

 

Kαι, έχει τέτοιο «δέσιμο» με την τράπεζα, που, ακόμα και όταν συγχρωτίζεται με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Γερμανίας (και όχι μόνο), όποτε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη Deutsche Bank, αλλάζει ύφος και δε σηκώνει κουβέντα, σαν να μιλούν για το σπίτι του! Όχι τυχαία, αφού έχει συνδέσει και την περιουσία του με αυτή, καθώς ένα ποσό από την αποζημίωσή του επενδύεται στη Deutsche Bank.

 

Δεινός τενίστας και φαν της Bayern Μονάχου, ο Sewing ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά τον κέρδισε η τράπεζα, την οποία έχει κάνει «δεύτερο σπίτι» του. Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, που επιστρέφει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του στην πόλη Bielefeld όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τις υπόλοιπες ημέρες, δεν έχει χρόνο για τίποτε άλλο. Θα καταφέρει να αποδείξει ότι είναι και καλός «καπετάνιος»;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η παράταση

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η…

Eξελίξεις στο μέτωπο EΛΛAKTΩP, με την αναβολή της έκτακτης γ.σ. της Reds (προγραμματισμένη για την...

Περιβάλλον

Πεντέλη: Περιβαλλοντική αναβάθμιση 4 δασικών χώρων

Πεντέλη: Περιβαλλοντική αναβάθμιση 4 δασικών χώρων

Σε διαδικασία περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας μπαίνουν τέσσερις δασικοί χώροι αστικού πρασίνου του Δήμου Πεντέλης,...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.