Deal News Online

undefined

Συνθήκες χειρότερες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Τι δείχνει το «ράλλυ του χρυσού» και οι προβλέψεις- σοκ για τιμή 3.500 δολαρίων σε μια διετία

 

Εάν δεν αναμένεται κατάρρευση σε αγορές και οικονομίες, τότε θα πρέπει να προκαλεί ερωτηματικά ο ανεξέλεγκτος καλπασμός της τιμής του σημαντικότερου safe haven asset, του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο «έγραψε» ένα ιστορικό υψηλό, φτάνοντας στα 1.931 δολάρια την ουγγιά στο κλείσιμο της ημέρας και 1.946 δολ. ενδοσυνεδριακά, κάνοντας όλους τους αναλυτές και τους διεθνείς οίκους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους δίνοντας νέες τιμές-στόχους που «ζαλίζουν». Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει τόσο bullish τους επενδυτές στον χρυσό, αλλά και στα άλλα πολύτιμα μέταλλα (εάν λάβουμε υπόψη και το ασήμι, που έφτασε το υψηλό 7ετίας, στα 23 δολάρια);

 

Το προφανές, είναι οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και το γεγονός ότι από τα μέσα Μαΐου, το δολάριο έχει χάσει 5% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το δολάριο είναι το «αντίβαρο» του χρυσού, καθώς οι πορείες τους είναι σχεδόν... κατά κανόνα αντίθετες. Ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη Natixis, Bernard Dahdah, εξηγεί ότι τη bullish διάθεση εξηγούν η προοπτική ακόμη μίας ύφεσης στην Ευρώπη και η απόκλιση παραγωγής και κατανάλωσης στην Κίνα.

 

Τα πολύτιμα μέταλλα αντλούν περαιτέρω ώθηση από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και τις γεωπολιτικές αναταράξεις σε διάφορα σημεία σημεία του πλανήτη. Αλλά η επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Κίνας, λειτουργεί ως καταλύτης, καθώς εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση της πανδημίας, ειδικά εάν η ρητορική γίνει ακόμη εντονότερη στη συνέχεια.

 

Η ανησυχία για τις εμπορικές εντάσεις και ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, είναι τέτοια που αναλυτές λένε πως την επόμενη διετία, η αγορά χρυσού μπορεί να χτυπήσει ακόμα και τα 3.500 δολάρια την ουγγιά! Ο πρόεδρος της Martin Place Securities, Barry Dawes, λέει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο γρήγορα πέρασε αυτά τα 1,923 δολάρια που ήταν το προηγούμενο υψηλό. Το άλλο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια με παρόμοια ευκολία. Αυτό βασικά μου λέει ότι πρόκειται για μια πολύ, πολύ δυνατή αγορά και βλέπω 3.500 δολάρια σε μια διετία», έστω και με έναν περιορισμό του ράλλυ στα 2.000 δολ. πριν επανεκκινήσουν προς νέα υψηλά. «Δεν βλέπουμε κάποιον καταλύτη βραχυπρόθεσμα ώστε να σταματήσει η άνοδος του χρυσού. Για την ακρίβεια, οι παράγοντες που τον οδήγησαν σε αυτά τα νέα υψηλά, υπάρχουν"», εξηγεί ο επικεφαλής επενδύσεων της BNP Paribas, Garth Bregman.

 

Bullish στο πολύτιμο μέταλλο είναι όλοι. Όπως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία αναβάθμισε την πρόβλεψή της από τα 2.000 δολάρια που έδινε προηγουμένως, εκτιμώντας τώρα πως η τιμή του χρυσού θα φτάσει στο επίπεδο των 2.300 δολαρίων μέσα στο επόμενο 12μηνο. Την ίδια ώρα, αναβαθμίζει και το outlook για το ασήμι δίνοντας τιμή-στόχο στα 30 δολάρια, από 22 προηγουμένως.

 

Επισημαίνει μάλιστα ότι η άνοδος του χρυσού το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει τα κέρδη των πραγματικών επιτοκίων και άλλων εναλλακτικών του δολαρίου και τονίζει: «Σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου συσσώρευση χρέους από την αμερικανική κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να εγείρονται πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την... μακροημέρευση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

ΕΟΚ – ΠΣΑΚ ζητούν άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων

ΕΟΚ – ΠΣΑΚ ζητούν άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων

Μετά από σημερινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) με αντιπροσωπεία του...

Τεχνολογία

Ψηφιακός φόρος: Η Γαλλία χαιρετίζει την αλλαγή θέσης των ΗΠΑ

Ψηφιακός φόρος: Η Γαλλία χαιρετίζει την αλλαγή θέσης…

Το «άνοιγμα» των ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιο φορολόγησης των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας χαιρέτισε...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.