Πολιτική

Χατζηδάκης: Εκσυγχρονίζεται η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο

 

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκσυγχρονίζεται η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, υποστήριξε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

 

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής νομοθεσίας» τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από την Τρίτη 4/8 και ώρα 16:00 μέχρι και την Παρασκευή 28/8.

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε σε συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την όποια βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων.

 

Στόχος η στήριξη των επενδύσεων, η προστασία της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος

 

Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε πρόσφατη συνέντευξη Tύπου, κατά την παρουσίασή του νομοσχεδίου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου και του γγ Χωροταξίας Ε. Μπακογιάννη, είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση με στόχο τη στήριξη των επενδύσεων, την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

 

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη, το εν λόγω νομοσχέδιο στηρίζει την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις, προωθώντας ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος για τις χρήσεις γης, ενώ, παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.

 

Συνδυάζει δε, τον προηγούμενο στόχο με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση και διευκολύνει την απόδοση κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες, ενώ προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας με παρεμβάσεις όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η διευκρίνιση του καθεστώτος των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.

 

Τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης


Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ επιταχύνεται από 12-15 σε 2,5 χρόνια ο χωρικός σχεδιασμός και συγκεκριμένα η κατάρτιση των τοπικών και των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, και μέσω αυτών ο καθορισμός χρήσεων γης, καθώς θα αξιοποιηθούν πιστοποιημένοι ιδιώτες μηχανικοί για την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών.

 

Σημαντικότατη παράμετρος του νομοσχεδίου είναι ότι περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση «με στόχο να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο», όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, μειώνονται κατά 10% (κατά μέσο όρο) τους συντελεστές δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ ειδικά στη βιομηχανία, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 33%.

 

Ορίζεται επίσης, ότι για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, ένα ποσοστό 5% του κόστους της αδείας θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο και θα προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.

 

Τίθενται οι βάσεις για την απλοποίηση των χρήσεων γης

 

Επιπλέον, τίθενται οι βάσεις για την απλοποίηση των χρήσεων γης, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

 

Με Προεδρικό Διάταγμα που θα προωθηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου, μειώνονται οι γενικές χρήσεις, ώστε το σύστημα να είναι πιο ευέλικτο, και να διευκολύνει τις μικτές χρήσεις γης.

 

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται η Εθνική Ονοματολογία Χρήσεων Γης που θα εφαρμόζεται σε όλα τα είδη σχεδίων χρήσεων γης με ενιαίο τρόπο.

 

Δημιουργείται επίσης η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, που «θα επιτρέπει την αποδοχή και προσφορά συντελεστή δόμησης ψηφιακά, γρήγορα και απρόσωπα, χωρίς αυτός να γίνεται αντικείμενο συναλλαγής».

 

Επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών

 

Επιταχύνεται επίσης η έκδοση οικοδομικών αδειών και ενισχύεται η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης.

 

Επιπλέον, δίνονται στους ιδιοκτήτες κίνητρα για «απόσυρση» κτιρίων προκειμένου να ανανεωθεί το κτιριακό δυναμικό, ενώ το κράτος αποκτά τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης ορόφων, που αναμένεται να οδηγήσουν στο «χαμήλωμα» κτιρίων σε ευαίσθητες περιοχές, χωρίς κόστος για το δημόσιο και με δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών, ενώ εξορθολογίζεται το σύστημα των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με στόχο την προστασία της περιουσίας των πολιτών.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή