Πολιτική

Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis Προτεινόμενο

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει, από εχθές, το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέιτς, το οποίο συνοδεύεται από περίπου 17 πλοία του τουρκικού στόλου, ενώ από κοντά παρακολουθούν και πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

 

Παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος έχει ποντίσει καλώδια, μέχρι στιγμής και λόγω του συνωστισμού πλοίων δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες καθώς προκαλείται θόρυβος από τα πλοία -ελληνικά και τουρκικά- που πλέουν κοντά του.

 

Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα στο Αιγαίο, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Cagatay Erciyes και παρουσιάστηκε ως θέμα στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

xartis_oruc

 

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή