Deal News Online

undefined

Εισφορά αλληλεγγύης: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Πότε έρχεται η πρώτη ανάσα για τους φορολογούμενους

 

Η πρώτη μεγάλη ανάσα για τους μισθωτούς αλλά και συνολικά για 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και να φανεί στην τσέπη τους από τις αρχές του 2021. Πρόκειται για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία εξετάζει να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των εξαγγελιών που θα κάνει για την οικονομική πολιτική από τη Θεσσαλονίκη.

 

Τα σενάρια, σύμφωνα με το in.gr,  στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι δύο, με επικρατέστερο αυτό που αφορά τη μείωση της εισφοράς κατά 30% από το 2021. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις από τη νέα έξαρση της πανδημίας και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία.

 

Σε κάθε περίπτωση δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο μαζί με τις εξαγγελίες για την πρώτη μείωσή της αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική κατάργησή της τα επόμενα χρόνια.

 

Ποιο είναι το σχέδιο

 

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται σήμερα για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

 

1. Ψαλίδι στην εισφορά κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το επόμενο ψαλίδι θα έρθει το 2022 ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

 

Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Εάν η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 30% το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 202,80 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να τη σβήσει οριστικά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

 

2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 176 ευρώ.

 

Εσοδα 1,163 δισ. ευρώ

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

 

Το συγκεκριμένο μέτρο αποδίδει συνολικά στα δημόσια ταμεία έσοδα 1,163 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο ποσό μεταξύ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση και τα τεκμήρια διαβίωσης.

 

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος ενώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 3986/2011.


Media

8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αφιερωμένο στη Μελίνα

8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αφιερωμένο στη Μελίνα

Tο 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, που φέτος διεξάγεται -για πρώτη φορά διαδικτυακά– ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αθλητικά

ΕΠΟ: Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές

ΕΠΟ: Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) ανακοίνωσε σήμεραότι στις 23 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κι επίσημα οι...

Αυτοκίνητο

Αναπαλαιώνοντας το 205 GTi

Αναπαλαιώνοντας το 205 GTi

Για την επέτειο 210 ετών ιστορίας της Peugeot, η λέσχη «Aventure PEUGEOT» έχει δημιουργήσει μια...

Τεχνολογία

ΕΕ: Επένδυση 144,5 εκατ. στον υπερυπολογιστή LUMI

ΕΕ: Επένδυση 144,5 εκατ. στον υπερυπολογιστή LUMI

Η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC JU), η οποία συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς...

Περιβάλλον

Ε-smartec: Διαγωνισμός για βιώσιμη κινητικότητα από/προς σχολείο

Ε-smartec: Διαγωνισμός για βιώσιμη κινητικότητα από/προς σχολείο

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας που αφορά στη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.