Deal News Online

undefined

67% Ελλήνων υπέρ τεχνολογικής βελτίωσης του σώματος

Το 95% των Ελλήνων θα άλλαζε μια φυσική πτυχή του εαυτού του αν μπορούσε, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις (67%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν το σώμα τους με τεχνολογία για να το βελτιώσουν - είτε μόνιμα είτε προσωρινά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα της Kaspersky.

 

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14.500 ενήλικες από σε 16 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, αποκάλυψε γενικευμένο ενθουσιασμό για τη βελτίωση του ανθρώπινου σώματος με τη βοήθεια της τεχνολογίας (human augmentation). Η Kaspersky παρουσίασε τα ευρήματα κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος τεχνολογίας Kate Russell, και στην οποία συμμετείχαν: Zoltan Istvan, Συγγραφέας και ιδρυτής του Transhumanist Party, Καθηγητής Julian Savulescu, Καθηγητής Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Πρόεδρος του φορέα περί Πρακτικής Ηθικής Uehiro, David Jacoby, Ανώτερος Ερευνητής Ασφαλείας, Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας & Ανάλυσης, Kaspersky, Marco Preuss, Διευθυντής της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας & Ανάλυσης για την Kaspersky, Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων στις πιο προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το ανθρώπινο σώμα με τεχνολογία για να βελτιώσουν τη ζωή τους, κυρίως για τη βελτίωση της υγείας. Οι Ιταλοί είναι πιο πιθανό να εξετάσουν την ενίσχυση του σώματός τους (81%) και οι Βρετανοί το λιγότερο (33%). Ορισμένοι ερωτηθέντες εξέφρασαν ακόμη και την επιθυμία να συνδέσουν smartphone με το σώμα τους.

 

Όσον αφορά τους Έλληνες, τα χαρακτηριστικά που είναι πιο πιθανό να θέλουν να βελτιώσουν περιλαμβάνουν τη συνολική σωματική τους υγεία (46%), την απόκτηση ενός πιο ελκυστικού σώματος (41%) και τη βελτίωση της όρασής τους (29%). Ένας στους πέντε (20%) θα επέλεγε επίσης μεγαλύτερη δύναμη. Μεταξύ εκείνων που δεν θα σκέφτονταν να προβούν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, περισσότεροι από τους μισούς (56%) θα ήταν πιο πιθανό να το εξέταζαν εάν ήξεραν ότι ήταν ασφαλές και το 15% θα το έκανε αν η διαδικασία ήταν αναστρέψιμη.

 

Σε σχέση με τις ανησυχίες των Ελλήνωνπάνω στο ζήτημα, ξεχωρίζουν αυτές για τα τεχνικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες (40%), το κόστος (36%), καθώς και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια (24%). Πάνω από ένας στους τρεις (35%) Έλληνες αναφέρουν ότι είναι περισσότερο ανήσυχοι παρά ενθουσιασμένοι για την ιδέα της ενίσχυσης/βελτίωσης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Πάνω από τους μισούς (52%) πιστεύουν ότι η ενίσχυση του ανθρώπου είναι πλήρως ή ως επί το πλείστον αποδεκτή, ενώ το 15% πιστεύει ότι είναι απαράδεκτη. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πιστεύουν ότι είναι αποδεκτή είναι επειδή θεωρούν ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής (67%) των ανθρώπων, επειδή οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την επιλογή να βελτιώσουν το σώμα τους αν το επιθυμούν (49%) και επειδή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ταλαιπωρίας/χρόνιων πόνων (41%).

 

Αναφορικά με τους τύπους ενίσχυσης/βελτίωσης που χρησιμοποιούνται ήδη, εννέα στους δέκα (90%) πιστεύουν ότι η χρήση βηματοδότη για τη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού είναι αποδεκτή, το ίδιο ποσοστό με εκείνους που πιστεύουν ότι η χρήση αναπηρικού αμαξίδιου ή υποβοήθησης περπατήματος για τη βελτίωση της κινητικότητας είναι αποδεκτή. Το 69% εκείνων που θεωρούν ότι η ανθρώπινη βελτίωση/ενίσχυση είναι απαράδεκτη, δηλώνει ότι οι βηματοδότες είναι αποδεκτοί και απαραίτητοι. Όσοι πιστεύουν ότι η χρήση ψηφιακών βοηθών για την εύρεση πληροφοριών είναι αποδεκτή, παρά το γεγονός ότι η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση είναι απαράδεκτη, είναι πολύ πιθανό να πουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν αλληλεπιδρούν άμεσα με το ανθρώπινο σώμα (33%).

 

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (77%) Έλληνες πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι εγκληματίες ή οι χάκερ να έχουν πρόσβαση σε συσκευές ενίσχυσης/βελτίωσης ανθρώπινων δυνατοτήτων και αυτό αντικατοπτρίζεται στις μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων για όταν οι τεχνολογίες ανθρώπινης ενίσχυσης/βελτίωσης καταστούν ευρέως διαθέσιμες, που έχουν να κάνουν: με την πρόσβαση χακερ στη συσκευή (96%), τον έλεγχο της συσκευής από χακερ (94%), συσκευές που θα προκαλούν μόνιμη βλάβη στο σώμα (94%), συσκευές που θα δυσλειτουργούν συχνά (94%).

 

Σκεπτόμενοι γενικά την ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση, πάνω από τέσσερις στους πέντε (82%) Έλληνες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θέλουν να ενισχύσουν/βελτιώσουν το σώμα τους. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) πιστεύει ότι η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση θα είναι επικίνδυνη για την κοινωνία, ωστόσο πάνω από το ένα τρίτο (33%) πιστεύει ότι θα διευκολύνει τους ανθρώπους να εκφραστούν δημιουργικά.

 

«Η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις σήμερα.
Βλέπουμε ήδη ένα ευρύ φάσμα πρακτικών εφαρμογών να αναπτύσσονται σε καθημερινές πτυχές της ζωής μας, όπως η υγεία και η κοινωνική περίθαλψη, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Οι εξωσκελετοί για πυρόσβεση και διάσωση ή η βιo-εκτύπωση οργάνων είναι μερικά παραδείγματα. Αλλά οι άνθρωποι έχουν δίκιο να είναι προσεκτικοί. Οι λάτρεις της επαύξησης ήδη δοκιμάζουν τα όρια του δυνατού, αλλά χρειαζόμαστε κοινά συμφωνημένα πρότυπα για να διασφαλίσουμε ότι η ενίσχυση/βελτίωση φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους», σχολίασε ο Marco Preuss, Διευθυντής της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας & Ανάλυσης για την Kaspersky, Ευρώπη.

 

Τέλος, ο David Jacoby, ανώτερος ερευνητής ασφαλείας στην Kaspersky σχολίασε: «Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, κακόβουλοι φορείς ανέκαθεν εκμεταλλεύονταν νέες τεχνολογίες - αλλά σε γενικές γραμμές αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ήταν θετικές για την ανθρωπότητα - και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και με την ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σχετικά με την απειλή κατάχρησης ή επίθεσης, έτσι ώστε όταν αυτή τεχνολογία γίνει καθημερινή πραγματικότητα, η ασφάλεια να μην έρθει εκ των υστέρων».


World Business

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον…

Ο Σεπτέμβριος επιφύλασσε αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα...

Media

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

Η Ελληνική Ραδιοφωνία σχεδιάζει να μεταδώσει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα έχουν...

Αθλητικά

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεων αποφάσισε...

Τεχνολογία

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα αυξήσει τις μηνιαίες χρεώσεις στις Ηνωμένες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.