Deal News Online

undefined

Προσφυγικό: «Φρένο» στην ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ

Έξι κομβικές αλλαγές

 

Τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου -μετά και τις αποκαλύψεις για τη δράση ΜΚΟ που διακινούσαν μετανάστες- επισημαίνουν τις έξι βασικές αλλαγές που επήλθαν σε σύγκριση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στην ισχύουσα πολιτική ελέγχου των ΜΚΟ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό 2020-2021.

 

Ειδικότερα:

 

1. Μητρώο ΜΚΟ

 

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, ενώ αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ. Με την νέα ΚΥΑ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποκτά δικαιοδοσία για τον έλεγχο του συνόλου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς που εγγράφονται στο Μητρώο λαμβάνουν πιστοποίηση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της διοικητικής οργανωτικής ικανότητας και της λογοδοσίας.

 

2. Μητρώο Μελών ΜΚΟ

 

Οι ΜΚΟ  που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη, υπάλληλοι ή συνεργάτες τους επ’ αμοιβή ή σε εθελοντική βάση και ασκούν δραστηριότητά επ’ ονόματί τους σε οποιαδήποτε δομή, Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ή μονάδα στέγασης αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης.

 

3. Ανάκτηση διοίκησης δομών φιλοξενίας από Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ

 

Με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας (με θητεία ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης), η διοίκηση των δομών φιλοξενίας πέρασε από τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αλλαγή αυτή ήταν κομβική για την ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι νέοι διοικητές έχουν αναλάβει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ενώ έχουν συμβάλλει σημαντικά στην επίδοση -σημαντικά αυξημένων σε σύγκριση με το παρελθόν- αποφάσεων ασύλου, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποσυμφόρηση των δομών.

 

4. Ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας

 

Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εισόδου/εξόδου στις δομές, δεν εξαιρούν κανέναν. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορεί να γίνεται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας και αυτό ισχύει και θα ισχύσει και για τα μέλη των ΜΚΟ.

 

5. Οικονομικός έλεγχος

 

Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο Μεταναστευτικό.

 

6. Έλεγχος δράσης


Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συμμετέχει στον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά, ο έλεγχος είναι συστηματικός και όπως αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη μελών συγκεκριμένων ΜΚΟ πριν από κάποιες ημέρες που συμμετείχαν σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης, έχει αρχίσει και αποδίδει αποτελέσματα.


World Business

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον…

Κατά 7,2 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Media

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…

Το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.