Deal News Online

undefined

Φάμελλος: Η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές έχουν κερδίσει 1 δισ. σε βάρος των καταναλωτών

Υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ, και οι υπόλοιποι προμηθευτές, την περίοδο της πανδημίας, έχουν κερδίσει περί το 1 δισ. ευρώ υπερκέρδη, εις βάρος των καταναλωτών, λόγω της σημαντικότατης μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού, τονίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

 

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, στη χθεσινή άσκοπη αλλά φαντασμαγορική φιέστα της ΔΕΗ, παραδέχτηκαν ότι οι μόνες πρωτοβουλίες που έλαβαν για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ ήταν οι υψηλές και άδικες αυξήσεις του Σεπτεμβρίου του 2019 και το βόλεμα των γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αμοιβές στη ΔΕΗ ενώ από την πίσω πόρτα καταργούσαν το ΑΣΕΠ και τις συλλογικές συμβάσεις, επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

 

Οπως αναφέρει ο κ. Φάμελλος, «κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου λογότυπου της ΔΕΗ, πέρα από τη γνωστή έκθεση ιδεών, δε βρήκαν ούτε μία κουβέντα να πουν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και υψηλού κόστους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά τώρα που η οικονομία και η κοινωνία δοκιμάζεται από άλλη μία κρίση.

 

Για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ΔΕΗ παρείχε στους πελάτες της ρεύμα με περιθώριο κέρδους 166%, ενώ τον Απρίλιο έφτασε να πουλάει μέχρι και σε τετραπλάσια τιμή σε σχέση με τη χονδρεμπορική, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους για το α' εξάμηνο του 2019 ήταν μέχρι 40%(!). Ανάλογα περιθώρια κέρδους απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρισμού, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές τιμές της ΔΕΗ, διατηρούν και αυτοί υψηλά περιθώρια υπερκέρδους, ενώ «κερδίζουν» ταυτόχρονα συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ που την εγκαταλείπουν.

 

Σε σύγκριση με αυτά τα προκλητικά υπερκέρδη, η χθεσινή ανακοίνωση δωρεάν παγίου και έκπτωσης 8% για τους ευάλωτους καταναλωτές και μάλιστα μόνο για τρεις μήνες αποτελεί κοροϊδία. Οι χθεσινές ανακοινώσεις δε στηρίζουν ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται για άλλη μία φορά από μία οικονομική κρίση.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η κυβέρνηση, έχουν ευθύνη να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν το «πάρτι» με τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού σήμερα και να σταματήσουν τις κούφιες υποσχέσεις για ομαλοποίηση της αγοράς κάποτε στο μέλλον.

 

Αν η κυβέρνηση θέλει να διδαχθεί κάτι από την ιστορία της ΔΕΗ, πέρα από φιέστες χωρίς κανένα όφελος για την αγορά και τα νοικοκυριά, ας μάθει ότι η ΔΕΗ "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" έκανε κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, το ηλεκτρικό ρεύμα στη φθηνότερη δυνατή τιμή. Το σχέδιο της κυβέρνησης όμως στην ενέργεια και στη ΔΕΗ είναι το ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών για την εξυπηρέτηση μιας μικρής ελίτ, σε αντίθεση με τους κανόνες του ανταγωνισμού και η αύξηση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε απόλυτη αντίθεση με την ιστορία της ΔΕΗ», καταλήγει.


World Business

Altria: Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το 2020

Altria: Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το 2020

Με το «βλέμμα» στο συνέδριο καταναλωτών και λιανικής πώλησης της Morgan Stanley όπου θα δώσει...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Την άμεση επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στο ελληνικό βόλεϊ ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Συνιστώντας μια ανακάλυψη- επιστημονικό ορόσημο για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την...

Περιβάλλον

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα δέντρων

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα…

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που θεωρεί αποκλειστική ευθύνη των Δήμων την...

Τουρισμός

Αναμένεται επανεκκίνηση στα εταιρικά ταξίδια κινήτρων

Αναμένεται επανεκκίνηση στα εταιρικά ταξίδια κινήτρων

Τα εταιρικά ταξίδια κινήτρων αναμένεται να επανακάμψουν μετά την απότομη καμπή λόγω των παγκόσμιων περιορισμών...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.