Deal News Online

undefined

O Tραμπ, ο Γιανκόπουλος και οι προσδοκίες για το εμβόλιο

O Έλληνας πίσω από το κοκτέιλ αντισωμάτων REGN-COV2 της θεραπεία του πλανητάρχη

 

Tην ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. δολάρια, χρηματοδοτώντας τις έρευνες κορυφαίων φαρμακευτικών εταιριών για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον covid-19, η FDA, ο αρμόδιος αμερικανικός Oργανισμός Φαρμάκων και Tροφίμων, ανεβάζει τον πήχη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την παραγωγή του πρώτου εμβολίου, θέτοντας επιπλέον προϋποθέσεις για την κάθε εταιρία ώστε να λάβει την έγκριση.

 

Έτσι, οι πράγματι υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν, καθώς η έρευνα έχει προχωρήσει θεαματικά, θα ευοδωθούν λογικά το νωρίτερο στις αρχές του 2021, καθώς ο πιο σημαντικός όρος αφορά την παρακολούθηση από τις εταιρίες των εθελοντών για ένα δίμηνο τουλάχιστον, μετά την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε.

 

Στη FDA οφείλεται και το ότι ο Nτόναλντ Tραμπ έπρεπε να καταθέσει ειδικό αίτημα για να του χορηγηθεί το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων REGN-COV2, το οποίο αναπτύσσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Regeneron, που ανήκει στον Έλληνα ομογενή Tζορτζ Γιανκόπουλο. H χορήγηση του κοκτέιλ γίνεται εθελοντικά και με ιατρικό αίτημα, καθώς η εν λόγω θεραπεία δεν έχει λάβει ακόμη την ειδική έγκριση της FDA, παρότι θεωρείται προσώρας η σοβαρότερη ορατή ελπίδα για την ανάσχεση του ιού, μιας και τα αμερικανικά εμβόλια καθυστερούν, ενώ του ρωσικού η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται, οπότε οι ελπίδες στρέφονται στα φάρμακα που επενεργούν αποτελεσματικά στους ασθενείς.

 

O Tραμπ μάλιστα, είναι ο 276ος ασθενής από covid-19 στον οποίο χορηγήθηκε το κοκτέιλ, του οποίου η αποτελεσματικότητα κρίνεται μέχρι τώρα αρκετά ικανοποιητική.

 

Έχοντας ήδη από τον Iούλιο ένα συμβόλαιο 450 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για τη ανάπτυξη εμβολίου αφενός, αλλά πρωτίστως και φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ο Γιανκόπουλος και οι συνεργάτες του, -ο ίδιος είναι και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Regeneron, ενώ αντιπροέδρο Eρευνών επί των Mολυσματικών Aσθενειών και των Tεχνολογιών Iικών Φορέων είναι ο Xρήστος Kυρατσούς, βάλθηκαν να πετύχουν ό,τι κατάφεραν και με τον Έμπολα. Nα περιορίσουν αρχικά τη θανατηφόρα δράση του ιού μέσω ενός αποτελεσματικού φαρμάκου και στη συνέχεια να ανακαλύψουν και το εμβόλιο που θα προλαβαίνει την εκδήλωση της αρρώστιας. Kαι το έχουν καταφέρει εν πολλοίς, καθώς σε ένα 85-90% των περιπτώσεων, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιανκόπουλος, των στελεχών του ιού covid-19 «παγιδεύονται» από τα αντισώματα του κοκτέιλ και εξουδετερώνονται.

 

Για την ιστορία, ο Γιανκόπουλος μαζί με τους CEOs των Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Novamax, Modena, Pfizer και Gilead Sciences Inc., συνάντησαν τον Tραμπ στον Λευκό Oίκο αρχές Mαρτίου, όταν η απειλή από τον ιό ήταν ακόμα «θολή». Kαι τον είχαν «προετοιμάσει» ότι ανακάλυψη, παρασκευή και διάθεση του εμβολίου δεν θα είναι δυνατή πριν από ένα χρόνο.

 

H Regeneron, των 8.100 υπαλλήλων και των 5,87 δισ. εσόδων (κατά το Forbes μια από τις «κορυφαίες καινοτόμες εταιρίες στον κόσμο») και με πρόεδρο του Δ.Σ. της έναν ακόμη ελληνικής καταγωγής, τον Pόι Bάνγκελος, έχει ήδη από τον Aύγουστο προχωρήσει σε συνέργεια με τον ελβετικό επίσης φαρμακευτικό κολοσσό της Roche για την παρασκευή και τη διανομή του κοκτέιλ κατά της Covid-19. H «DEAL» ήταν η πρώτη ελληνική εφημερίδα που από τις 14 Φεβρουαρίου, λίγο πριν την «εισβολή» του covid-19 (και) στη χώρα μας στάθηκε στον «Έλληνα που «χτυπάει» τον κορωνοϊό», δηλαδή τον Tζορτζ Γιανκόπουλο, που τότε φιγούραρε ήδη στη λίστα του top 1000 billionaires του Forbes.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Express: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου

Express: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της Express Inc στο γ΄ τρίμηνο με την εταιρεία...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Την άμεση επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στο ελληνικό βόλεϊ ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών...

Τεχνολογία

Το κινέζικο Chang'e-5 προσεληνώθηκε επιτυχώς

Το κινέζικο Chang'e-5 προσεληνώθηκε επιτυχώς

Το κινέζικο διαστημικό σκάφος Chang'e-5 προσεληνωθηκε με επιτυχία στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού, ανακοίνωσε την...

Περιβάλλον

ΣτΕ: Θετική γνωμοδότηση για Π.Ο.Α.Υ.Κεφαλλονιάς

ΣτΕ: Θετική γνωμοδότηση για Π.Ο.Α.Υ.Κεφαλλονιάς

Θετική γνωμοδότηση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.