Περιβάλλον

Ίδρυση «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων»

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ίδρυση της πρώτης «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 20 εταίρων, συνολικά, που έχουν ήδη υπογράψει την «Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας». Πρόκειται για μιαπρωτοβουλία που ξεκίνησε η ΑΒ Βασιλόπουλος μαζί με την Οργάνωση «Μπορούμε» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Τα δεδομένα που έχουμε για την σπατάλη τροφίμων καταδεικνύουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας αφορά όλους και που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Επηρεάζει παγκοσμίως πάνω από 43 εκατ. ανθρώπους και η ζημιά στο περιβάλλον είναι τεράστια, με τα τρόφιμα που πετιούνται να απαιτούν καλλιεργήσιμη έκταση που δεν είναι διαθέσιμη. Κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας σπαταλά κατά προσέγγιση 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που 1,4 εκατ. άτομα στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια (12,9% του πληθυσμού της χώρας). Η πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ως στόχο να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2025.

 

Την προσπάθεια αυτή έχουν αγκαλιάσει μέχρι σήμερα δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας, όπως:ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA - Natural Food Additives, WWF Ελλάς.

 

Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και η συμβολή στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Συμμαχίας (οργάνωση Μπορούμε). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.3237805, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


επιστροφή στην αρχή