Τουρισμός

Eurocontrol: Προβλέπει «σκοτεινό χειμώνα» στις Ευρωπαϊκές πτήσεις

Ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας), Eamonn Brennan, προβλέπει έναν δύσκολο χειμώνα για την ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιδρούν αρνητικά στις προκρατήσεις, με αποτέλεσμα η χωρητικότητα στις αερομεταφορές να μειώνεται καθημερινά.

 

Σύμφωνα με τον κ. Brennan χωρίς συντονισμένη αντιμετώπιση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι αεροπορικές εταιρίες είναι απίθανο να καταφέρουν να βγάλουν σε καλή κατάσταση αυτό το χειμώνα, που αναμένεται να είναι ένας από τους χειρότερους στην ιστορία των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Χωρίς την ασφάλεια εσόδων για το καλοκαίρι, τα οποία προσφέρουν ασπίδα προστασίας τους αερομεταφορείς τη χαμηλή σεζόν και με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς στην Ευρώπη, φαίνεται αναπόφευκτο πολλοί αερομεταφορείς να μην αντέξουν τις πιέσεις του χειμώνα, με μερικούς να προβλέπεται ότι θα χρεωκοπήσουν.

 

Τον Σεπτέμβριο, το Eurocontrol αναθεώρησε το σενάριο επιβατικής κίνησης προς τα κάτω, καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού άρχιζε να ξεδιπλώνεται στην ήπειρο. Ενώ το σενάριο του Απριλίου προέβλεπε ανάκαμψη στο 85% των επιπέδων του 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, η νέα εκτίμηση αναφέρει ότι το σενάριο αυτό θα επικρατήσει πολύ καιρό αργότερα.

 

Μιλώντας πριν σε συνέδριο του οργανισμού χθες, ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Eamonn Brennan, παρουσίασε μια δυσοίωνη προοπτική για την ευρωπαϊκή αεροπορία. Ο κ. Brennan ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις χωρητικότητας δείχνουν πως οι πτήσεις θα παραμείνουν στο 50% των επιπέδων του 2019 ή χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. Ακόμα και αυτό το σενάριο όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση.

 

Αυτό που βλέπουμε είναι μια κατάσταση στην οποία ακόμα και οι προβλέψεις που πραγματοποιούνται 2 εβδομάδες πριν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβείς, δήλωσε. Οι αερομεταφορείς, είπε, επιταχύνουν τη μείωση της χωρητικότητας. Ενώ ορισμένοι επιδίωξαν να προγραμματίσουν πολλές πτήσεις στο τέλος της θερινής σεζόν, η κατάσταση σήμερα δείχνει ότι αυτές οι προσθήκες χωρητικότητας αντιστρέφονται με ταχείς ρυθμούς καθώς τα σύνορα των χωρών κλείνουν και οι περιορισμοί καραντίνας αλλάζουν.

 

«Αν κοιτάξουμε απλώς πού είμαστε τώρα, σήμερα, τις τελευταίες επτά ημέρες, είμαστε κατά 56% χαμηλότερα σε πτήσεις από την ίδια περίοδο πέρυσι. Δεν το έχουμε ξαναδεί σε 50 χρόνια, ακόμη και σε εκατό χρόνια της αεροπορίας. Χθες, 14 Οκτωβρίου, η μείωση ήταν 58%. Επομένως, βλέπουμε την κατάσταση να χειροτερεύει κάθε μέρα", δήλωσε.

 

Ο Brennan χρησιμοποίησε την easyJet ως παράδειγμα όπου η χωρητικότητα έχει εξαφανιστεί ταχύτατα από το δίκτυο. Στις 14 Οκτωβρίου, Τετάρτη αυτήν την εβδομάδα, η easyJet πραγματοποίησε 269 πτήσεις. Σε σύγκριση με μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η μείωση έφτασε το53%, δείχνοντας πόσο γρήγορα οι μεταφορικές εταιρείες αποσύρονται από το δίκτυο.

 

«Όλες οι πληροφορίες είναι ότι πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν πριν το νέο έτος», σχολίασε ο γενικός διευθυντής.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή