Οικονομία

Νέα σειρά ρυθμίσεων για τα χρέη προς την εφορία


«Ανάσα» για τους οφειλέτες – Ποιες περιπτώσεις αφορά


Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία καταργείται για το 2021 η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα, πλην συντάξεων και μισθών του δημοσίου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών. Με την ίδια τροπολογία νομοθετείται σειρά ρυθμίσεων για τα χρέη προς την εφορία.

 

Βασική της πρόβλεψη, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που αποκτούνται εντός του 2020 εφόσον αυτά προέρχονται από ενοίκια, ελεύθερα επαγγέλματα, μερίσματα, αλλά και για τα εισοδήματα του 2021 εφόσον αυτά προέρχονται από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ουσιαστικά, η ελάφρυνση αφορά όλους, με εξαίρεση τους μισθωτούς και συνταξιούχους του στενού κι ευρύτερου δημοσίου τομέα.

 

Το όφελος θα φανεί είτε στο εκκαθαριστικό του 2021 είτε απευθείας στον μισθό των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα από τον Ιανουάριο του 2021.

 

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών, οι σχετικές ρυθμίσεις θα είναι περίπου περίπου δέκα.

 

Μεταξύ αυτών, θα προβλέπεται ότι:


Όσοι άφησαν απλήρωτες οφειλές κατά τη διάρκεια του lockdown, αυτές θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12-24 δόσεις από τον Μάιο του 2021, καθώς μέχρι τότε υπάρχει «πάγωμα» των οφειλών.

 

Όσοι έχασαν ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία, θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ξαναμπούν στη ρύθμιση.

 

Όσοι έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο έχει «κοκκινίσει», θα μπορούν να το αποπληρώσουν σε 120 δόσεις.

 

Αναλυτικότερα, θα περιλαμβάνεται:


Ρύθμιση οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμίας καταβολής ή και αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

 

Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τους πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού

 

Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού, σε ρυθμίσεις νόμων του 2015 και του 2019

 

Παροχή δεύτερης ευκαιρίας για απολεσθείσες φορολογικές ρυθμίσεις

 

Ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων καθώς και από καταπτώσεις της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας

 

Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγή με την Thomas Cook

 

Αναστολή καταβολής στο δημόσιο ποσοστού 5% επί των νοσηλείων από τις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης

 

Ρυθμίσεις για αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμών

 

Απαλλαγή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα με εξαίρεση στα εισοδήματα από μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις

 

Μείωση ΦΠΑ για την εισαγωγή έργων τέχνης


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή