Deal News Online

Τσιάρας: Επιλύουμε την μακροχρόνια εκκρεμότητα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

Η τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 

Ως προσπάθεια επίλυσης μιας μακροχρόνιας εκκρεμότητας περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων» του νόμου Κατσέλη, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας επεξεργασίας του, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Σήμερα επιχειρούμε να λύσουμε μια εκκρεμότητα που δεν τιμά κανέναν, μας είπε ο Κώστας Τσιάρας. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε από το 2018 στα ευρωπαϊκά όργανα για εκκαθάριση των υποθέσεων προστασίας της α' κατοικίας, που είχαν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, έως το τέλος του 2021 είπε ο Κώστας Τσιάρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για "λαϊκισμό" ορισμένων κομμάτων που ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο. Όσο για τις αναφορές περί αντισυνταγματικότητας είπε ότι το νομοσχέδιο έχει την έγκριση της διοικητικής ολομέλειας του ΑΠ, ενώ το νομοσχέδιο εγκρίνουν και «δύο από τις τρεις ενώσεις δανειοληπτών».

 

Στην κριτική για αδυναμία αντιμετώπισης των εκκρεμών υποθέσεων από τα ειρηνοδικεία, ο κ. Τσιάρας είπε ότι συζήτησε με τους ειρηνοδίκες, «τους ρώτησα, εάν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μέσα στο 2021, μου ζήτησαν ορισμένες διευκολύνσεις, δεσμεύτηκα ότι θα τις παράσχω, και συμφωνήσαμε ότι αυτό θα γίνει». Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση, αναρωτήθηκε: «Τι πιστεύετε, ότι κάποιος ξυπνά κάποιο πρωί και θέλει να τιμωρήσει τον κόσμο; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι - δυστυχώς - εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους, και άνθρωποι που ηθελημένα έχουν ενταχθεί εκεί χωρίς να δικαιούνται τη συγκεκριμένη προστασία του νόμου Κατσέλη;».

 

Ακολούθως ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων σημειώνοντας ότι δεν ρυθμίζεται με το παρόν νομοσχέδιο η επιστροφή ενός ποσού που κατέθετε παλαιότερα ο κάθε νομικός στον ΟΑΕΔ καθώς και ότι, η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Απασχόλησης.

 

Σχετικά με τη διάταξη της ενοποίησης των εισαγγελικών αρχών Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς, ο κ. Τσιάρας ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να πει εάν ήταν και στις δικές της σκέψεις η συγχώνευση αυτή.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Βίαιη και αντισυνταγματική παρέμβαση στον νόμο Κατσέλη

 

Για βίαιη και αντισυνταγματική παρέμβαση στον νόμο Κατσέλη έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός. Με το νομοσχέδιό σας, είπε ο κ. Καλαματιανός, «οδηγείτε δια της πλαγίας σε κατάργηση το νόμο που έσωσε πολλές κατοικίες».

 

Σημείωσε μάλιστα, ότι σήμερα, που η υπερχρέωση των νοικοκυριών συνεχίζεται, η κυβέρνηση επιλέγει να κυνηγά τους αδύνατους δανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Για τη διάταξη με την οποία καταργείται η εισαγγελία Διαφθοράς, μίλησε για "εκδίωξη" της εισαγγελέως και για "ολισθηρό δρόμο" που παίρνει η κυβέρνηση. Όταν η ΝΔ ενοχλείται από έρευνες δικαστικών λειτουργών καταργεί τις θέσεις τους, είπε ο κ. Καλαματιανός και εκτίμησε ότι η κατάργηση είναι αντισυνταγματική διότι δεν περιλαμβάνει διάταξη για συνέχεια της έρευνας που είχε αναλάβει, έως τη λήξη αυτής.

 

Κίνημα Αλλαγής: Tα ειρηνοδικεία δεν θα προλάβουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις

 

Για ανεπάρκεια πόρων και υποδομών, αλλά και αύξηση των κενών στα ειδηνοδικεία μίλησε η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ν. Γιαννακοπούλου σχολιάζοντας τη ρύθμιση για την επιτάχυνση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2021. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα ειρηνοδικεία δεν θα προλάβουν να αντιμετωπίσουν τις 37.000 εκκρεμείς υποθέσεις. Για την κατάργηση της εισαγγελίας Διαφθοράς είπε ότι καλώς γίνεται.

 

ΚΚΕ: Ολοκληρώνεται το "έγκλημα" κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας

 

Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το "έγκλημα" κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά την ψήφιση του Πτωχευτικού Κώδικα, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα. Τα δύο νομοσχέδια διευκολύνουν την απαλλοτρίωση της μικρής ιδιοκτησίας είπε η κυρία Κομνηνάκα που παρατήρησε ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου μεταθέτουν την ευθύνη της επιτάχυνσης στους οφειλέτες, φορτώνοντάς τους το κόστος της διαδικασίας.

 

Ελληνική Λύση: Διασφαλίζετε ότι κανείς από αυτούς τους χιλιάδες δεν θα διασώσει το σπίτι του

 

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε ότι εάν με τον Πτωχευτικό "κλείσατε την κάσα για χιλιάδες κατοικίες, με αυτό το νομοσχέδιο καρφώνετε και κλείνετε ερμητικά το φέρετρο, για να διασφαλίσετε ότι κανείς από αυτούς τους χιλιάδες δεν θα διασώσει το σπίτι του". Πρόσθεσε επίσης ότι το νομοσχέδιο το φέρνει η κυβέρνηση της "υπερχρεωμένης" ΝΔ που χρωστά εκατομμύρια. Περισσότερο ενδιαφέρεστε για την τελευταία και όχι για την πρώτη κατοικία του πολίτη, είπε ο κ. Χήτας.

 

ΜέΡΑ25: Το νομοσχέδιο συντάσσεται με τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds

 

Για αυτονόητη εξέλιξη του Πτωχευτικού νομοσχεδίου, που δέχθηκε την απόλυτη κατακραυγή της αντιπολίτευσης, η οποία συνοδεύθηκε από πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, έκανε λόγο η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου. Το νομοσχέδιο, είπε, συντάσσεται με τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds, ενώ επιδιώκει την πλήρη ικανοποίηση των πιστωτών σε βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Μίλησε επίσης για πλήθος αντισυνταγματικών ρυθμίσεων όπως η πρόβλεψη ότι εάν δεν κατατεθούν νέες αιτήσεις για υπαγωγή στον νέο νόμο, θα θεωρείται ότι οι προηγούμενες αιτήσεις δεν κατατέθηκαν ποτέ. Τέλος, χαρακτήρισε φωτογραφική τη διάταξη για την κατάργηση της εισαγγελίας διαφθοράς.

 

ΝΔ: Το νομοσχέδιο διασφαλίζει την προστασία των αδυνάμων δανειοληπτών

 

Το νομοσχέδιο διασφαλίζει οριστικά και αμετάκλητα τα δικαιώματα και την προστασία των αδυνάμων δανειοληπτών, που προέβλεψε ο νόμος Κατσέλη, είπε ο εισηγητής της συμπολίτευσης, βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής. Σημείωσε επίσης ότι με το παρόν νομοσχέδιο παύει και το καθεστώς των οιωνεί στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν να πληρώσουν αλλά διαφεύγουν των υποχρεώσεών τους. Είπε επίσης ότι οι έως τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμείς υποθέσεις στα ειρηνοδικεία ξεπερνούν τις 100.000, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα μηδενιστούν έως το τέλος του 2021, και ότι σε αυτή την υποχρέωση η νέα κυβέρνηση έχει στόχο να ανταποκριθεί.


World Business

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Την αδυναμία της να προβεί στην πληρωμή των Κουπονιών ΜΛΣ02 (30-11-2020 και 26-02-2021), ανακοίνωσε η εταιρεία MLS...

Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Περιβάλλον

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ενημερωτική ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της πρακτικής της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων στη χώρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.