Deal News Online

Ένας αιώνας αντισυμβατικότητας: Mazda 1920-2020

Το 'συμβατικό' δεν μας χαρακτήριζε ποτέ: 60 χρόνια απολαυστικής οδήγησης των οικογενειακών αυτοκινήτων της Mazda.

 

• Τιμώντας μία παράδοση μοναδικά πρωτοποριακών σεντάν, station, και vans

 

• Αντισυμβατικός σχεδιασμός και μηχανολογική υπεροχή από την εποχή των πρώτων επιβατικών αυτοκινήτων

 

Πως πρέπει να είναι το οικογενειακό αυτοκίνητο: Πρέπει να είναι καλό σε τομείς πρακτικότητας όπως οι χώροι των επιβατών, και το πορτμπαγκάζ, με αποτέλεσμα το στιλ και οι επιδόσεις να έρχονται συχνά σε δεύτερη μοίρα. Για τη Mazda, τέτοιου είδους συμβιβασμοί δεν αποτέλεσαν ποτέ επιλογή. Από την αρχή, η Mazdaέχτισε μία παράδοση ως κατασκευαστής μοντέλων με αντισυμβατικό designκαι τεχνολογία.

 

Σήμερα, η Mazdaείναι γνωστή για τα ελαφριά και οικονομικά οικογενειακά της μοντέλα, όπως το Mazda6 και τοMazdaCX-5, που συνδυάζουν τη καλαίσθητη εξωτερική εμφάνιση και το πρωτοποριακό εσωτερικό, με τις εκπληκτικές δυναμικές επιδόσεις. Με τα παραπάνω να είναι πλέον συνώνυμα της μάρκας, η εταιρεία εστιάζει σε χαρακτηριστικά που ανέκαθεν έκαναν τα αυτοκίνητά της ξεχωριστά.

 

Όλα ξεκίνησαν από το πρώτο οικογενειακό όχημα μαζικής παραγωγής της Mazda.Παρουσιάστηκε το Μάιο του 1960, το 2,98μ. έξυπνα σχεδιασμένο, MazdaR360 είχε τη δυνατότητα, παρά τις διαστάσεις 'microcar', να μεταφέρει στο εσωτερικό του μέχρι και 4 επιβάτες. Το δίπορτο αυτό κουπέ, σηματοδότησε τη δυναμική είσοδο της μέχρι τότε βιομηχανίας φορτηγών, στην ραγδαία αναπτυσσόμενη Ιαπωνική αγορά αυτοκινήτων, κυριαρχώντας στην κατηγορία του για εκείνη τη χρονιά. Μία μεγάλη σειρά όμορφων και φιλικών οικογενειακών μοντέλων έμελλε να συνεχίσει αυτή την πορεία και στις επόμενες δεκαετίες.

 

MazdaFamilia – το όνομα τα λέει όλα

 

Παρουσιάστηκε το 1963, τοMazdaFamilia/800/1000 αποτέλεσε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του R360 και του πιο προχωρημένου MazdaCarolP360 του 1962. Stationwagonαρχικά, τοFamiliaικανοποιούσε τις ανάγκες ενός αυτοκινήτου που συνδύαζε τη χρηστικότητα ενός μικρού επαγγελματικού vanμε την άνεση ενός επιβατικού. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η εταιρεία φρόντισε να συμπληρώσει προικίζοντας το αυτοκίνητο με σπορ οδική συμπεριφορά, αλλά και ξεχωριστό στιλ, που ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς του περίφημου Ιταλικού σχεδιαστικού οίκου, CarrozzeriaBertone.

 

Σαν μία φρέσκια εναλλακτική απέναντι στα λειτουργικά μοντέλα του ανταγωνισμού, τοFamiliawagonσύντομα αναρριχήθηκε στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας του, κερδίζοντας ένα μερίδιοτης τάξης του 44% της Ιαπωνικής αγοράς.

 

Η Mazdaδιεύρυνε γρήγορα την γκάμα με σεντάν και κουπέ εκδόσεις, ακόμα και με ένα pick-up. Η 2η γενιά του, παρουσιάστηκε το 1967 σαν Mazda 1000 (μετέπειτα 1200/1300), που ήταν και τα πρώτα μοντέλα της μάρκας για την Ευρωπαϊκή αγορά.

 

ΤοFamiliaθα άφηνε το στίγμα του στην κατηγορία των μικρομεσαίων στο υπόλοιπο του 20ου αιώνα, είτε σαν Mazda 323 (από το 1977), και το προοδευτικό του πνεύμα συνεχίζει να ζει μέσα από το Mazda3, του οποίου η 4η γενιά κατέκτησε ήδη τον τίτλο του CarDesignoftheYear για το 2020.

 

Η φήμη της Mazdaγια τον εμπνευσμένο σχεδιασμό των μοντέλων της, χρονολογείται από την εποχή εμφάνισης των πρώτων οικογενειακών αυτοκινήτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μικρομεσαίο MazdaLuce/1500/1800 που παρουσιάστηκε το 1966. Προσαρμοσμένο σε σχέδια του Bertone, που προσφέρονταν σε εκδόσεις σεντάν, wagonή κουπέ, τοLuceήταν ένα από τα πρώτα Mazda που εξήχθη στην Ευρώπη. Ήταν ένα μοντέλο που άνοιξε το δρόμο στα οικογενειακά σεντάν όπως το - βασισμένο στο Familia -Mazda 818/RX-3, τα MazdaCapella/616/RX-2 (και τα δύο του 1971) καθώς και το μεγαλύτεροMazda 929/RX-4 (1972).1

 

1 Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη, είναι μοντέλα 616, 818 και 929 με εμβολοφόρους κινητήρες, αντί για τους περιστροφικούς κινητήρες της σειράς RX

 

Mazda 626 –κατακτώντας τις καρδιές των Ευρωπαίων οδηγών

 

Ένα από τα πλέον εμβληματικά οικογενειακά μοντέλα της εταιρείας ήταν και το Mazda 626 (1978). Ένα μοντέλο που εδραίωσε το 1980 την μάρκα, ως την πιο 'Ευρωπαϊκή'μεταξύ των κατασκευαστών της Ασίας, και συνέβαλε ώστε να πετύχει η Mazdaνέα ρεκόρ πωλήσεων σε σημαντικές αγορές όπως η Γερμανική, όπου έγινε η κορυφαία σε εισαγωγές μάρκα, τις χρονιές 1988 και 1989.

 

Αρχικά, σε εκδόσεις σεντάν και κουπέ, η δεύτερη γενιά του 626 (1982), διέθετε νέα πλατφόρμα με κίνηση στους εμπρός τροχούς, μεγαλύτερο και πιο άνετο εσωτερικό.Στη συνέχεια προστέθηκε στη γκάμα και ένα 5θυρο hatchbackκαθώς και η επιλογή με κινητήρα diesel. Η νέα αυτή έκδοση κατέκτησε τον τίτλο του CaroftheYearστην Ιαπωνία το 1982. Με την 3η γενιά του 626 (1987), η Mazdaκατασκεύασε και μία έκδοση wagonμε επιλογή 7θέσιας διαμόρφωσης, ενώ σε ορισμένες αγορές προσφερόταν και σε τετρακίνητη έκδοση. Ακολούθησαν δύο ακόμα γενιές μέχρι την οριστική απόσυρση του 626 από όλο τον κόσμο, το 2002.

 

Το φορτίο έπεφτε βαρύ για τον αντικαταστάτη του. Σχεδιάζοντας το οικογενειακό αυτοκίνητο του 21ου αιώνα, η μάρκα παρουσιάζει το 2002, την πρώτη γενιά τουMazda6 σε εκδόσεις wagon, σεντάνκαιhatchback. Το νέο μοντέλο σηματοδότησε την ενοποίηση σε ένα μοντέλο, όλων των μεγαλύτερων μοντέλων της Mazda (συμπεριλαμβανομένων των Xedos 9/Millenia και Sentia μόνο για την Ιαπωνία).

 

Η Mazdaπροχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Αναγνωρισμένο για το μοναδικό του designκαι τη σπορτίβ οδική του συμπεριφορά, το Mazda6, έγινε αμέσως επιτυχία.

 

Η συνολική παραγωγή του έφτασε τις 1εκ. μονάδες σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, και τις 2εκ. μονάδες με τη δεύτερη γενιά του 2010. Η Mazdaπροσέφερε επίσης και μία έκδοση υψηλών επιδόσεωνμε το διακριτικό MPS, με κίνηση και στους 4 τροχούς και τελική 240χλμ.

 

Στην τρίτη του γενιά (2012), με το πολυβραβευμένο Kododesignκαι την τεχνολογίαSkyactiv, τοMazda6 αποτελεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την εμφάνιση, τη δυναμική οδική συμπεριφορά, αλλά και τον οικογενειακό του χαρακτήρα, ειδικά στην έκδοση wagon. Οι ισχυροί και ταυτόχρονα οικονομικοί κινητήρες βενζίνης και diesel,σε συνδυασμό με το εξελιγμένο πλαίσιο και το υπερπλήρες επίπεδο εξοπλισμού, καθιστούν το μοντέλο εξαιρετικά απολαυστικό στην οδήγηση.

 

Mazdavans – δεκαετίες καινοτόμων εσωτερικών

 

Από την ιστορία των οικογενειακών μοντέλων της Mazdaδεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα vans. Και σε αυτή την κατηγορία, η εταιρεία προχώρησε στην εφαρμογή μοναδικών λύσεων ώστε να μεγιστοποιήσει τόσο τους χώρους όσο και το επίπεδο άνεσης. Σε αμάξωμα μόλις 3.77μ.μήκους, γίνεται να μεταφέρονται έως και οκτώ άτομα; Ο έξυπνος σχεδιασμός του MazdaBongo με το χαμηλό πάτωμα, βοήθησε σε αυτό, όταν το μοντέλο παρουσιάστηκε το 1966.

 

Μία ακόμα καινοτομία ήταν και το σύστημα κλιματισμού που λειτουργούσε με ηλιακή ενέργεια. ΤοBongoSkyLounge, ένα πολυτελές 'microbus', ήταν εφοδιασμένο με ένα τέτοιο σύστημα – το 1983! Γνωστό στην Ευρώπη σαν E-seriesκαι αναγνωρίσιμο σε κάθε γωνιά της υφηλίου, το Bongo της Mazda, έγινε το bestsellerμικρό λεωφορειάκιτης Ιαπωνικής αγοράς για πολλά χρόνια.Το ίδιο μοντέλο ήταν διαθέσιμο και σε διάφορες άλλες παραλλαγές όπως επαγγελματικό αλλά και αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, και αποτέλεσε τρανό παράδειγμα στην αγορά των διασκευών για πολλές δεκαετίες.

 

Η Mazda παρουσίασε το δικό της πραγματικό minivanτο 1988. Το 7θέσιο MazdaMPVπροσφερόταν και με δυνατότητα τετρακίνησης, όταν παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή αγορά στα μέσα του 1990. Το αυτοκίνητο εφοδιαζόταν από έναν ιδιαίτερα οικονομικό κινητήρα turbodieselκαι διάθετε πίσω πόρτα και στην πλευρά του οδηγού. Χαρακτηριστικά της δεύτερης γενιάς (1999), ήταν η κίνηση στους εμπρός τροχούς και το μοντέρνο εξωτερικό design βασισμένο στην τεχνολογία καθισμάτων με την ονομασίαKarakuri2, που προσέφερε πληθώρα δυνατοτήτων διαμόρφωσης της διάταξης των καθισμάτων στο εσωτερικό του.

 

Ένα ακόμα ιδιαίτερο μοντέλο, ήταν και το μικρότεροMazdaPremacy. Πρακτικό και ευέλικτο με δυνατότητα επιλογής 7θέσιας διαμόρφωσης, το μοντέλο διέθετε αναδιπλούμενα και αφαιρούμενα καθίσματα στις πίσω σειρές, και συρόμενες πόρτες και στις δύο πλευρές του. Το 2005, η νέα γενιά - που ονομάστηκε Mazda5 στις αγορές εκτός Ιαπωνίας, και διατήρησε το όνομα Premacyστην εγχώρια αγορά – εφοδιαζόταν με ένα εξελιγμένο σύστημα καθισμάτων Karakuri2που προσέφερε με ελάχιστη προσπάθεια, αμέτρητες επιλογές διαμόρφωσης του εσωτερικού του.

 

Το συγκεκριμένο και η τελευταία γενιά του Mazda5 (2010),ήταν αναμφισβήτητα τα πιο σπορτίβ μικρομεσαία minivansτης αγοράς. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η Mazdaήταν η εταιρεία που προσέφερε την πρώτη στον κόσμο ηλεκτρική-υβριδική έκδοση, μέσω προγράμματος χρονομίσθωσης. Το μοντέλο διέθετε έναν περιστροφικό κινητήρα που μπορούσε να κινηθεί είτε με υδρογόνο, ή και με βενζίνη.

 

Τα ασυμβίβαστα οικογενειακά αυτοκίνητα αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό πυλώνα στην εξέλιξη της Mazda, τόσο σήμερα όσο και τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Τα σημερινά μοντέλα όπως το Mazda CX-5, το κορυφαίο SUV της μάρκας, ξεχωρίζουν χάρη στο πολυβραβευμένο σχεδιασμό Kodo και την τεχνολογία Skyactiv.

 

Ωστόσο, οι εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στην αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα, ωθούν τη Mazda να προσφέρει μέσα από τα αυτοκίνητά της κάτι περισσότερο από ένα απλό μεταφορικό μέσο: Πρακτικότητα, ασφάλεια, άνεση, κομψότητα, αποτελεσματικότητα και κυρίως 'fun to drive'. Για το λόγο αυτό έγινε μίαμεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί μια φιλόξενη, και χαλαρή ατμόσφαιρα για τους επιβάτες στην καμπίνα,αλλά και να ελαχιστοποιηθούν οι πηγές απόσπασης της προσοχής του οδηγού και της κόπωσης, τοποθετώντας βασικά χειριστήρια για απλή, διαισθητική λειτουργία. Όλα αυτά απαιτούν μεγάλη προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια, προσθέτουν όμως μια εξαιρετική συνολική εμπειρία ενός ιδανικού οικογενειακού αυτοκινήτου.


protoselida

World Business

UniCredit: Ετοιμάζεται να αποσυρθεί από το deal για την Monte dei Paschi

UniCredit: Ετοιμάζεται να αποσυρθεί από το deal για…

Η ιταλική κυβέρνηση και η UniCredit ετοιμάζονται να ακυρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την Monte dei...

Τουρισμός

Κικίλιας: Προσδοκούμε μια εξαιρετική σεζόν το 2022

Κικίλιας: Προσδοκούμε μια εξαιρετική σεζόν το 2022

Διαδοχικές συσκέψεις εργασίας με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.