Deal News Online

undefined

To «φέσωμα» της TUI στους Έλληνες ξενοδόχους

Έχει στο περίμενε τους ξενοδόχους για τα 3/4 των χρημάτων που τους χρωστά

 

Ένας από τους μεγαλύτερους tour operator της Ευρώπης, η TUI, έχει έρθει σε κόντρα με τους Έλληνες ξενοδόχους για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα πληρωμών της, που φέρνει εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο «λουκέτου».

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, η TUI εξέδωσε σειρά τροποποιήσεων συμβολαίων αυτόν τον μήνα, στο  πλαίσιο των οποίων οι ξενοδόχοι καλούνται να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πάρουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που του χρωστά η εταιρεία για τις διαμονές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

 

Οι πληρωμές, που συνήθως γίνονται 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης, αντιστοιχούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, χρήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν να περάσουν τη χειμερινή σεζόν.

 

Δυο ξενοδόχοι είπαν πως η TUI τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και πως θα πρέπει να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια προκειμένου να επιβιώσουν, αν η εταιρεία δεν τους πληρώσει το πλήρες ποσό που τους οφείλει αυτόν τον μήνα. Operator στα ελληνικά νησιά που η εταιρεία του χρωστά 70.000 ευρώ δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει το συμβόλαιό του με την TUI.

 

Ο βουλευτής Ρόδου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός είπε πως η καθυστέρηση είναι «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, καθώς «πήραν μεγάλα ρίσκα για να ανοίξουν φέτος δεδομένης της πανδημίας και μπορεί να έχουν ζημιές. Θα είναι αγώνας επιβίωσηςγια πολλές επιχειρήσεις τριών και τεσσάρων αστέρων».

 

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν επιστολή στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα με την οποία καλούν την κυβέρνηση να πιέσει την TUI, που είναι ο μεγαλύτερος tour operator που εξυπηρετεί την Ελλάδα, να αντιστρέψει την απόφασή της και να πληρώσει. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να αυξήσει το «ταβάνι» των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων προς τα ξενοδοχεία από τα 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.

 

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση στενά» και πως ελπίζει να εξασφαλίσει επιπλέον στήριξη από την ΕΕ για τον τουριστικό κλάδο της χώρας.

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ζημιές στον τουρισμό που σχετίζονται με τον κορωνοϊό προβλέπεται φέτος να φτάσουν τουλάχιστον τα 12-14 δις. ευρώ.

 

Η TUI από την πλευρά της δήλωσε πως έχει «κάνει σημαντικές προπληρωμές σε ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων εκκρεμεί» και πως ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και στην Ελλάδα για να «συζητήσει σχέδια πληρωμών και να επανεξεταστούν από κοινού οι επιλογές».


World Business

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova Broadcasting Group

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova…

Η United Group, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και μητρική...

Media

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ πέθανε στο νοσοκομείο σε ηλικία 87 ετών.

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.