Αθλητικά

FIFA: Αναγνώριση δικαιωμάτων μητρότητάς για ποδοσφαιρίστριες

Τα δικαιώματα μητρότητας που ισχύουν για όλες τις εργαζόμενες θα δουν σύντομα και στον κλάδο τους οι γυναίκες ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με τους νέους κανόνες απασχόλησης που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη από τη FIFA.

 

Το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να δώσει εντολή στους συλλόγους να επιτρέπουν τουλάχιστον 14 εβδομάδες άδειας μητρότητας, που καταβάλλονται τουλάχιστον στα δύο τρίτα του βασικού μισθού μιας παίκτριας. Στις εθνικές ομοσπονδίες αφήνεται η ευχέρεια να επιβάλλονται πιο συμφέρουσες προϋποθέσεις.

 

«Ο σύλλογος της θα έχει την υποχρέωση να την βοηθήσει να επανέλθει σε ποδοσφαιρική δραστηριότητα και και να της παρέχει επαρκή συνεχή ιατρική υποστήριξη», δήλωσε η FIFA. Οποιοσδήποτε σύλλογος που τερμάτισε τη σύμβαση μιας παίκτριας επειδήέμεινε εγκυος, θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση και πρόστιμο και να απαγορευτεί από την αγορά μεταγραφών για ένα έτος.

 

«Η ιδέα είναι να προστατεύσουμε τις γυναίκες παίκτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό», δήλωσε ο επικεφαλής νομικός αξιωματικός της FIFA, Emilio Garcia, σε τηλεδιάσκεψη.

 

Σε μια εποχή που το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε άνθηση, οι νέοι κανόνες θεωρούνται ως ένα άλλο βήμα προς τον επαγγελματισμό στο γυναικείο ποδόσφαιρο και αναμένεται να εγκριθούν κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου της FIFA, τον Δεκέμβριο, και να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή