Περιβάλλον

Αυξημένο κίνδυνο πνιγμού επιφέρουν οι θερμότεροι χειμώνες

Οι χειμερινές δραστηριότητες στον πάγο γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα.

 

Όταν οι Καναδοί ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 4.000 περιστατικά πνιγμού σε παγωμένες λίμνες ή ποτάμια 10 χωρών σε διάστημα τριών δεκαετιών από τη δεκαετία του 1990, διαπίστωσαν μια «ισχυρή συσχέτιση» με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

 

Αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα είναι ότι οι θάνατοι από πνιγμό ήταν πέντε φορές υψηλότεροι όταν ο ζεστός καιρός έκανε τον πάγο πιο λεπτό και εύθραυστο. Μάλιστα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των εννέα ετών και οι νεότεροι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο.

 

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σε πολλές βόρειες περιοχές του κόσμου, εξαρτούν την επιβίωση τους από την πρόσβαση σε παγωμένες λίμνες το χειμώνα για κυνήγι, ψάρεμα και ταξίδια. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία, οι χειμερινές δραστηριότητες αναψυχής όπως το πατινάζ ή το έλκηθρο στον πάγο είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς.

 

Όμως καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι ήπιοι χειμώνες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο τυχαίου πνιγμού. «Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει μια αρκετά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των θερμότερων χειμερινών θερμοκρασιών και των περισσότερων χειμερινών πνιγμών», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sapna Sharma, από το Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Καναδά.

 

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό πνιγμών που σχετίζονται με τις αλλαγές στον πάγο. Μια από τις πιο θλιβερές πτυχές της μελέτης ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα ήταν πολύ μικρά σε ηλικία. «Διαπιστώσαμε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που πνίγηκαν στη Μινεσότα ήταν παιδιά κάτω των εννέα ετών» δήλωσε η Sapna Sharma.

 

Σε ατυχήματα με κρύο νερό πολλά παιδιά υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, περίπου το 90% παρουσίασε επίσης σημαντική νευρολογική βλάβη - και μόνο το 27% ήταν ζωντανό ένα χρόνο αργότερα» ανέφερε η μελέτη.

 

Σημειώνεται πάντως ότι ορισμένες χώρες κατάφεραν να περιορίσουν τον αριθμό των πνιγμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς οι τοπικοί νόμοι απαγορεύουν τις δραστηριότητες σε λίμνες ποταμούς τον χειμώνα.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή