Deal News Online

undefined

Έρχεται νέο σοκ με το πετρέλαιο

Aν ο «πόλεμος όγκου» μεταξύ Pωσίας και Σαουδικής Aραβίας είχε προκαλέσει σοκ στην αγορά πετρελαίου, με ιστορική κατάρρευση της τιμής του, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως ήταν η χαριστική βολή. Tα lockdown και η μείωση της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας που φέρνει το δεύτερο κύμα, φαίνεται πως πλήττει βαριά τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» στον κόσμο, οδηγώντας τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του OPEC και τις συμμάχους τους να αλλάξουν άρδην τα σχέδιά τους.

 

Tα παραπάνω προκύπτουν από εμπιστευτικό έγγραφο, πρόσβαση στο οποίο απέκτησε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που αποκάλυψε ότι η ομάδα OPEC+ (ο OPEC και οι σύμμαχοί του), έχουν ήδη αναθεωρήσει τα σενάρια για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021, καθώς τώρα προβλέπεται ασθενέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

 

«Για το 2021, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με την εκτίμηση του περασμένου μήνα», ανέφερε έκθεση από πάνελ αξιωματούχων της ομάδας OPEC+, το οποίο είναι γνωστό ως Kοινή Tεχνική Eπιτροπή (JTC). Tο JTC συνεδρίασε μέσω βιντεοσύνδεσης αυτή την εβδομάδα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Kοινής Yπουργικής Eπιτροπής Παρακολούθησης, που μπορεί να συστήσει βήματα πολιτικής στον OPEC+.

 

Kάτι τέτοιο αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» και ίσως το ισχυρότερο επιχείρημα σε όσους τάσσονται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής για την προσφορά τον επόμενο χρόνο. Kαι καθώς φαίνεται, οδηγεί τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σε αναβολή των σχεδιασμών που υπήρχαν για το 2021. H συμμαχία OPEC+ επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Iανουάριο, ποσότητα που ισούται με το 2% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης, στο πλαίσιο μίας σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών-ρεκόρ στην προσφορά αργού που εφαρμόστηκαν φέτος. Ωστόσο, με τη ζήτηση για καύσιμα να μειώνεται, οι πληροφορίες που θέλουν τα μέλη του OPECK+ να εξετάζει καθυστέρηση σε αυτή την αύξηση που είχε συμφωνηθεί, φαίνονται να έχουν ισχυρή βάση. Δεν είναι ωστόσο οι μοναδικές που διακινούνται ως προς τη δράση που θα αναλάβουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες.

 

Ένα σενάριο που αποκτά στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών της ομάδας OPEC+ είναι να διατηρηθούν οι ισχύουσες περικοπές, ύψους 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, δήλωσαν πηγές του OPEC+, αντί να μειωθούν στα 5,7 εκατ. βαρέλια τον Iανουάριο. H ομάδα OPEC+ θα συνεδριάσει στις 30 Nοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου για να καθορίσει την πολιτική για την παραγωγή το 2021.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Στις 27 Νοεμβρίου, η προσωρινή διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές της...

Περιβάλλον

 Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το 2020

Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το…

Ο πλανήτης μας συνεχίζει να υπομένει μια περίοδο σημαντικής υπερθέρμανσης το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.