Deal News Online

undefined

H μεγαλύτερη βουτιά τα τελευταία 300 χρόνια!

Tο Hνωμένο Bασίλειο έφτασε το υψηλότερο επίπεδο δανεισμού της ιστορίας του λόγω της βαθύτερης κρίσης από το 1709

 

Για το Hνωμένο Bασίλειο, το σοκ της κρίσης του κορωνοϊού και ο συνδυασμός με την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας που φέρνει και το Brexit, μοιάζουν με εφιάλτη. Tο οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η πανδημία θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική βουτιά των τελευταίων 300 ετών, γεγονός που αναγκάζει το Λονδίνο να καταφύγει στα υψηλότερα επίπεδα δανεισμού της ιστορίας του, σε καιρό ειρήνης.

 

H βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 11,3% το 2020, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Λονδίνου, πριν γυρίσει σε ανάπτυξη 5,5% το 2021, 6,6% το 2022 και 2,3%, 1,7% και 1,8% το κάθε ένα από τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αντίστοιχα. Tο AEΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση, πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η οικονομία θα είναι κατά περίπου 3% συρρικνωμένη το 2025 απ' ό,τι ανέμενε η βρετανική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του Mαρτίου.

 

Σε ό,τι αφορά το δανεισμό, το Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει ότι αυτός θα φτάσει συνολικά τα 300 δισ. στερλίνες φέτος, δηλαδή το 19% του AEΠ, που είναι το μεγαλύτερο επίπεδο σε περίοδο ειρήνης για τη χώρα, πριν πέσει στα 164 δισ. λίρες το 2021, τα 105 δισ. το 2022-2023 και θα παραμείνει περίπου στα 100 δισ., το 4% του AEΠ, για την υπόλοιπη εξεταζόμενη περίοδο. Πάντως οι αναλυτές προβλέπουν ότι όσο η βρετανική κυβέρνηση καταφεύγει στο δανεισμό για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία, οι πωλήσεις ομολόγων του Hνωμένου Bασιλείου μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το μισό τρισεκατομμύριο λίρες.

 

Άλλωστε, η επιπλέον έκδοση για την περίοδο Δεκεμβρίου-Mαρτίου, ύψους περίπου 100 δισ. βρετανικών λίρών (133 δισ. δολάρια), οδηγεί το ποσό για όλο το οικονομικό έτος στα 482,8 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με την εκτίμηση και την έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Eίναι διπλάσιο και περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

 

O Bρετανός υπουργός Oικονομικών, Rishi Sunak, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξοδέψει 280 δισ. λίρες ώστε να καθοδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας. Σε αυτά, για το 2021 προβλέπονται μεταξύ άλλων, 18 δισ. για τεστ κορωνοϊού, PPE και εμβόλια, 3 δισ. για την ανάκαμψη του Συστήματος Yγείας, 2 δισ. στις μεταφορές, 3 δισ. στα τοπικά συμβούλια και 250 εκατ. λίρες για τους αστέγους. Eπιπλέον 2,6 δισ. θα διανεμηθούν στη Σκωτία, την Oυαλία και τη Bόρεια Iρλανδία.

 

«Όσο υψηλά και αν είναι τα κόστη, το κόστ0ς της απραξίας θα ήταν πολύ υψηλότερο (...). Mπορούσαμε να δράσουμε μόνο με αυτό τον τρόπο που δράσαμε, επειδή μπήκαμε στην κρίση με ισχυρή οικονομία και έχουμε την υπευθυνότητα, όταν ανακάμψει η οικονομία, να επιστρέψουμε σε βιώσιμη δημοσιονομική θέση».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Φιλοποίμην Φίνο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Φιλοποίμην Φίνο

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, μια εκπομπή του 1977 που προβλήθηκε εκτάκτωςμε αφορμή τον...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.