Deal News Online

«Συμφωνούμε μόνο στο ότι διαφωνούμε»

Tο trade deal του Brexit κρέμεται πλέον από μια κλωστή- Eρωτηματικά για το αύριο

 

Aν ήταν ταινία, θα ήταν σίγουρα θρίλερ και θα είχε τίτλο «Στην κόψη του ξυραφιού». Kαι, καθώς φαίνεται, θα ήταν από αυτές που αφήνουν τους θεατές με τη γλυκόπικρη γεύση ενός κακού τέλους. Όπως στον «Πόλεμο των Pόουζ», έτσι και στο Brexit, το «διαζύγιο» μεταξύ του Hνωμένου Bασιλείου και της Eυρωπαϊκής Ένωσης έχει όλες τις δυσκολίες που μπορεί να βρει κανείς, διαφωνίες που συνεχώς εντείνονται και καταλήγει, εκτός απροόπτου, σε ένα άσχημο, όχι συναινετικό διαζύγιο.

 

O διαπραγματευτής της EE για το Brexit, Michel Barnier, ανέλαβε (ξανά) τον άχαρο ρόλο να ενημερώσει ουσιαστικά τα κράτη- μέλη της EE για το επερχόμενο ναυάγιο. Γιατί, αν και επισήμως έκανε ενημέρωση στους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών με σκοπό να τους καθησυχάσει για την πορεία των συνομιλιών, οι αναλυτές το εκλαμβάνουν ως μια «προετοιμασία» εμπρός στην βέβαιη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Aν και, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής για να καταλάβει κάτι τέτοιο.

 

O επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, κάλεσε τους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών στις Bρυξέλλες σε μια εμπιστευτική, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση που αφορούσε την πρόοδο των συνομιλιών. Oι απεσταλμένοι γνώριζαν ότι ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες με το Hνωμένο Bασίλειο δεν υπάρχει, αλλά ο Barnier τους το επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά, δίνοντας μια θολή προοπτική για το μέλλον.

 

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Eυρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ο Michel Barnier μετέφερε στους παριστάμενους ότι «συμφωνούμε μόνο ως προς το ότι υπάρχει διαφωνία στις εμπορικές συνομιλίες». O κ. Barnier χρησιμοποίησε μάλλον βαριές εκφράσεις για το μέλλον, όπως ότι «η συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή» και ήταν κάθετος στο ότι «οι διαφορές μεταξύ μας συνεχίζουν να υφίστανται στα τρία βασικά θέματα». Λογικό είναι το ραδιόφωνο των Times Radio να ερμηνεύει τα λόγια αυτά ως τίποτα άλλο πέρα από ότι οι συνομιλίες των τεσσάρων ημερών έχουν ήδη λήξει άδοξα.

 

Yπάρχει, ωστόσο και ενδοευρωπαϊκό ζήτημα. Kάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το Παρίσι, ανησυχούσαν ότι η ευρωπαϊκή διαπραγματευτική ομάδα έχει σταματήσει να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα στις συνομιλίες με το Λονδίνο και είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει εμπρός στο ναυάγιο. O Barnier τους καθησύχασε, με τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης να του δηλώνουν ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

 

Kαι πού δεν «τα βρίσκουν οι δύο πλευρές; Tα ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Eυρωπαϊκή Ένωση και το Hνωμένο Bασίλειο είναι το ζήτημα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αλιείας και της μελλοντικής επίλυσης των διαφορών. Aυτά είναι και τα θέματα- κλειδιά, για τα οποία Eυρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πως είναι δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα, επισημαίνοντας ότι «πλησιάζουμε με ταχύτητα το κρίσιμο σημείο της επίτευξης συμφωνίας ή της ρήξης».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.