Deal News Online

Σύσταση ΕΚΤ σε τράπεζες: Μην διανέμετε μερίσματα Προτεινόμενο

Φρένο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021

 

H EKT με νέο της μήνυμα ζητά από τις τράπεζες να μην διανείμουν μερίσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν εξαιρετική σύνεση όσον αφορά στα μερίσματα και στις αγορές ίδιων μετοχών.

 

Για τον σκοπό αυτό, η ΕΚΤ ζητεί από όλες τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην διανείμουν μερίσματα ή να προχωρήσουν σε αγορές ίδιων μετοχών ή να περιορίσουν τέτοιες κινήσεις, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.


Η σύστημα αποτυπώνει επίσης μια αξιολόγηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό έγινε σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Ρίσκου.

 

Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, η ΕΚΤ αναμένει ότι τα μερίσματα και οι αγορές ίδιων μετοχών θα παραμείνουν χαμηλότερα του 15% των συνολικών κερδών για τη χρήση 2019-2020 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσεις του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όποιος είναι χαμηλότερα.

 

Οι τράπεζες που σχεδιάζουν να πληρώσουν μέρισμα ή να αγοράσουν ίδιες μετοχές πρέπει να είναι κερδοφόρες και να έχουν ισχυρά κεφάλαια.

 

Αναμένεται να επικοινωνήσουν με την κοινή εποπτική ομάδα για να συζητήσουν εάν το επίπεδο διανομής που σχεδιάζουν είναι συνετό.

 

Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να απέχουν από τη διανομή προμερισμάτων από τα κέρδη τους του 2021.

 

Η ΕΚΤ τονίζει πως η προηγούμενη σύσταση για μια προσωρινή αναστολή όλων των μερισμάτων και των αγορών ίδιων μετοχών της 27ης Μαρτίου, και η επακόλουθη επέκταση της στις 28 Ιουλίου, αποτυπώνουν τις εξαιρετικές και δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η οικονομία το 2020.

 

Στην αναθεώρηση της σύστασης της, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την μειωμένη αβεβαιότητα σε μακροοικονομικές προβλέψεις. Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις βρίσκονται κοντά στο κεντρικό σενάριο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση ευπάθειας που διεξήγαγε η ΕΚΤ στο α΄ εξάμηνο του έτους, και η οποία επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

 

Η αναθεωρημένη σύσταση στόχο έχει να διασφαλίσει την ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν τις ζημιές και να προχωρήσουν σε δανεισμούς για να στηρίξουν την οικονομία.

 

Απαιτείται συνεχής συνετή προσέγγιση, καθώς η επίδραση της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως σε μια εποχή που οι τράπεζες επωφελούνται ακόμη από διάφορα μέτρα στήριξης και θεωρώντας ότι οι πιστωτικές απομειώσεις έρχονται με χρονική καθυστέρηση.

 

Η σύσταση σχετίζεται με τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες και θα παραμείνει σε ισχυρή μέχρι τον τέλος Σεπτεμβρίου 2021.


Τότε, ελλείψει σημαντικών δυσμενών εξελίξεων, η ΕΚΤ σκοπεύει να καταργήσει τη σύσταση και να επιστρέψει στα σχέδια αξιολόγησης των κεφαλαίων των τραπεζών και διανομής, με βάση το αποτέλεσμα του κανονικού κύκλου εποπτείας.

 

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μαξιλάρια για το κεφάλαιο τους και τη ρευστότητα, για σκοπούς απορρόφησης ζημιών και δανεισμού.


Η ΕΚΤ δεν θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αρχίσουν αναπληρώνουν τα κεφαλαία τους πριν επιτευχθεί η κορύφωση της μείωσης κεφαλαίου.


World Business

Αυξημένες οι πωλήσεις της General Mills

Αυξημένες οι πωλήσεις της General Mills

Καλύτερες πωλήσεις του αναμενόμενου σημείωσε η General Mills το α΄τρίμηνο, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στις...

Media

Δυναμική παρουσία ΕΚΟΜΕ στην 85η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία ΕΚΟΜΕ στην 85η ΔΕΘ

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ, φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Τα ενέσιμα εμβόλια ενδεχομένως να μπουν σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς οι ερευνητές του...

Τουρισμός

3D ψηφιακές περιηγήσεις σε Αχίλλειο Μουσείο - Σπήλαια Διρού

3D ψηφιακές περιηγήσεις σε Αχίλλειο Μουσείο - Σπήλαια…

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.