Deal News Online

Sunlight: Η επένδυση των 105 εκατ. και μετεξέλιξη σε leader της «πράσινης» κίνησης Προτεινόμενο

Σε leader της «πράσινης» κίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας εξελίσσεται η ελληνική εταιρεία Sunlight.

 

Η εταιρεία, μέλος του Ομίλου Olympia, του Πάνου Γερμανού, ακτινογραφώντας τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, προχωρά σε κίνηση ματ στην «ενεργειακή σκακιέρα», ανακοινώνοντας επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου στην Αθήνα.

 

Πρόκειται για κίνηση η οποία έρχεται να προλάβει τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνέχεια της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο σχεδιασμό της τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% έως το 2030. Γεγονός το οποίο μεταφράζεται άμεσα σε ανάγκη για περαιτέρω απανθρακοποίηση, αλλά και για την ενίσχυση των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας.

 

Το νέο ερευνητικό κέντρο

 

Η Sunlight σχεδιάζει το νέο Ερευνητικό Κέντρο, με σκοπό να αναπτύξει τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, οι οποίες θα θέσουν τα θεμέλια μιας πιο φιλικής ενέργειας.

 

Αξιοποιώντας τη 12ετή εμπειρία που ήδη έχει στο R&D στο λίθιο, η Sunlight εστιάζει στις εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), στις μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, στις μπαταρίες για την ναυτιλία και στα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

1.500 νέες θέσεις εργασίας

 

Ο σχεδιασμός της διοίκησης της εταιρείας, προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επένδυσης, αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 1.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον, ενώ θα υπάρξουν πολλαπλές συνέργειες και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τομείς όπως είναι η πράσινη ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα και για τη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia Ιωάννης Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

 

Μάλιστα, το γεγονός ότι τα 50 εκατ. ευρώ από τα 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επένδυσης αποτελούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω της συμμετοχής της ελληνικής εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα European Battery Innovation (EuBatIn) επιβεβαιώνει τη σημασία της επένδυσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη 46 εταιρείες από 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe), εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt, Fiamm κ.λπ.) και κατασκευαστές υλικών και εξοπλισμού.

 

Έτσι, η Sunlight εκπροσωπεί τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που έχουν επιλεγεί να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναβάθμιση της καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της Ελλάδας να τοποθετηθεί στον ενεργειακό χάρτη.

 

«Ως μία δυναμική εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών για τη διεθνή αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η SUNLIGHT επιδιώκει τη μεταμόρφωση της στα νέα δεδομένα της αγοράς και την ανάπτυξη της με έμφαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές χρήσης και αποθήκευσης της ενέργειας. Οι νέες τεχνολογίες που έρχονται, η στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση επιφυλάσσουν για εμάς μόνο ευκαιρίες» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας.

 

Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου αποτελεί προπομπό για την επένδυση, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Sunlight για την παραγωγή μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, γεγονός που επιβεβαιώνει τον «πράσινο» προσανατολισμό της εταιρείας.


World Business

Lidl: Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Lidl: Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Eπένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία σουπερμάρκετ Lidl μέχρι το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται κουνουπίδια και μπρόκολα;

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται κουνουπίδια και μπρόκολα;

Πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες, αντιπαθούν τα λαχανικά της κατηγορίας Brassica, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.