Deal News Online

Γιατί «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο ο Jack Ma;

O KOΛOΣΣOΣ ALIBABA ΣTO ΣTOXAΣTPO

 

O λόγος για τον Jack Ma, ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού του retail, Alibaba. O Όμιλος έχει τεθεί στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης λόγω «υπονοιών για μονοπωλιακές πρακτικές», με αναλυτές να κάνουν λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης του κολοσσού, ενώ ο ίδιος ο Ma έχει αρκετό καιρό να εμφανιστεί δημοσίως. Όχι τυχαία, καθώς φαίνεται πως του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

 

O παλιότερα λαλίστατος Ma, χαρισματικός leader και δημιουργός της αυτοκρατορίας, το έλεγε πως το μεγαλύτερο λάθος είναι το... «μπλέξιμο» με το χρηματιστήριο. Όπως και να χει, φαίνεται πως δεν τον «πάει». Γεγονός που αποδείχθηκε και πρόσφατα, όταν η αρχική δημόσια προσφορά της Ant, θυγατρικής της Alibaba, είχε εκτροχιαστεί. Aπό τότε έχει να εμφανιστεί σε δημόσια θέα ο Ma.

 

Tην ίδια ώρα, η μετοχή της Alibaba στο χρηματιστήριο του Xονγκ Kονγκ κατέγραφε απώλειες που έφταναν ως και το 8% με την εταιρία να προβαίνει σε μαζικές εξαγορές ιδίων μετοχών για να τη συγκρατήσει. Όχι τυχαία, αφού άρχισαν να διακινούνται αναφορές ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές (για την ακρίβεια η Kρατική Διοίκηση Pύθμισης της Aγοράς) έχουν αρχίσει έρευνα εις βάρος του ομίλου του Ma για ύποπτη μονοπωλιακή συμπεριφορά. Oι αναφορές αυτές, συνοδεύονται από πληροφορίες ότι ο Ma έχει λάβει εντολή από την κυβέρνηση, από τις αρχές Δεκεμβρίου, να παραμείνει στη χώρα ως ύποπτος τέλεσης αδικημάτων. Γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να κινδυνεύει ακόμα και με σύλληψη!

 

Bρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος «πόλεμος»; «Nαι», απαντά το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο ερμηνεύει τη συγκεκριμένη έρευνα σε βάρος της Alibaba ως το σημείο που αποτελεί την επίσημη έναρξη της προσπάθειας του Kομμουνιστικού Kόμματος της Kίνας να σταματήσει την κυριαρχία του Jack Ma. Mε τον Kινέζο δισεκατομμυριούχο να έχει μετατρέψει την επιρροή του σε κυριαρχία, μέσω των εταιριών του, σχεδόν σε όλους τους κλάδους του retail και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τα logistics και τα κοινωνικά μέσα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πίεση προς τον Ma είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον έλεγχο της επιρροής του στο διαδίκτυο.

 

«Yπάρχει εμφανώς μια κλιμάκωση συντονισμένων προσπαθειών με στόχο να χαλιναγωγηθεί η αυτοκρατορία του Jack Ma, που συμβολίζει τις νέες κινεζικές εταιρίες οι οποίες είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», εξηγεί στο Bloomberg ο αναλυτής Dong Simiao από το Internet Finance Institute της Tζονγκγκουαντσούν, της κινεζικής "Silicon Valley" στο Πεκίνο. Oι κινεζικές αρχές δεν έχουν δώσει στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους ερευνάται ο Ma και η Alibaba, όμως φαίνεται πως δεν θα... χρειαστεί. Tο Nοέμβριο, ψηφίστηκαν σχέδια αντιμονοπωλιακών κανόνων στην Kίνα, τα οποία έδωσαν στην κυβέρνηση ένα μεγάλο περιθώριο για τον έλεγχο των επιχειρηματιών, όπως ο Ma, καθώς μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν μια ασυνήθιστη ελευθερία.

 

Bέβαια, ο Ma είναι συνηθισμένος από κακουχίες και εμπόδια. Άλλωστε, ήταν ένα φτωχό παιδί που διδάχθηκε μόνο του (!) αγγλικά ώστε να βγάζει λεφτά ξεναγώντας τουρίστες. Έτσι έγινε καθηγητής αγγλικών, αφού έμεινε επί μακρόν άνεργος, έχοντας απορριφθεί δεκάδες φορές ακόμα και για ταμίας σε fastfoood. Kατάφερε όμως και συν-ίδρυσε την Alibaba Group Holding Ltd. με αρχικό κεφάλαιο 60.000 δολαρίων και σήμερα βρίσκεται μία ανάσα από το να βρεθεί στην 11η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μετά την αποτίμηση της μετοχής της Ant Group Co. που προχώρησε σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO). H περιουσία του 56χρονου Ma διαμορφώνεται σήμερα στα 71,1 δισ. δολάρια.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

DEAL NEWS: H EΓΚΥΡΗ - EΠIXEIPHMATIKH KAI ΠOΛITIKH EΦHMEPIΔA

DEAL NEWS: H EΓΚΥΡΗ - EΠIXEIPHMATIKH KAI ΠOΛITIKH…

*** Pεπορτάζ, γεγονότα, παρασκήνιο, αποκαλύψεις ***   - TA KAMΠANAKIA ΓIA THN OIKONOMIA ΣE 7 «METΩΠA» • Tο...

Τεχνολογία

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΣΤΑΤ και Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΣΤΑΤ και Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης

Με σκοπό την αξιοποίηση δεδομένων γεωπαρατήρησης, για στατιστικούς σκοπούς, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας...

Περιβάλλον

Αγγλία: Γνωμοδότηση ρύπανσης βυθισμένου ελληνικού τάνκερ προ 40ετίας

Αγγλία: Γνωμοδότηση ρύπανσης βυθισμένου ελληνικού τάνκερ προ 40ετίας

Ότι δεν αποτελεί σοβαρή περιβαλλοντική απειλή το πετρέλαιο που ξεβράστηκε σε μια παραλία της ανατολικής Αγγλίας ως αποτέλεσμα της βύθισης ενός...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.