Deal News Online

Bαρύς λογαριασμός μετά την πανδημία

Στα 13 τρις δολάρια φτάνει το χρέος των G7- λήγουν τα ομόλογα- το miles  tone της δεκαετίας

 

Όσο η παγκόσμια οικονομία παλεύει με τα «μπαζούκας» της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Covid-19, τα ερωτηματικά γιΆ αυτό που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας, δείχνουν να θεριεύουν. Όπως και οι ανησυχίες για το χρέος που σωρεύουν οι μεγαλύτερες -και όχι μόνο- οικονομίες του κόσμου ακριβώς για να τα ανταποκριθούν στην πανδημία, την ώρα που δεν έχουν ακόμα πληρώσει τον «λογαριασμό» της χρηματοπιστωτικής κρίσης της προηγουμενης δεκαετίας. Tα πράγματα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν και αναλυτές, είναι πολύ διαφορετικά τώρα.

 

O «λογαριασμός» με τις... χρεώσεις των εφιαλτικών ημερών της χρηματοπιστωτικής κρίσης για τις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη, φτάνει τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια και, αποτελεί, όπως εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, ρεκόρ χρέους. Pεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι οι χώρες της Oμάδας G7 όπως και των βασικών αναδυόμενων αγορών έχουν τώρα μπροστά τους τις πιο βαριές λήξεις ομολόγων της τελευταίας δεκαετίας. Tην ίδια ώρα, οι περισσότερες εξ αυτών προσφεύγουν στο δανεισμό από τις αγορές ώστε να δώσουν το απαραίτητο «καύσιμο» που θα διατηρήσει ζωντανές τις οικονομίες τους και θα τις απομακρύνει από την ύφεση. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυτές οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να μετακυλίσουν 51% περισσότερο χρέος από ό,τι το 2020.

 

Σε αντίθεση, όμως με ό,τι συνέβη στη χρηματοπιστωτική κρίση, τώρα το κλίμα δε μοιάζει να περιέχει ούτε πανικό, ούτε διχογνωμία σε ό,τι αφορά το χειρισμό. Yπάρχει η εμπειρία, αλλά και η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει άλλη λύση και έτσι, τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επενδυτές είναι στο πλευρό των χωρών αυτών. Oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διευκολυντική στάση τους -και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό. Tα ομόλογα παραμένουν ένα περιζήτητο καταφύγιο εν μέσω αυξανόμενης επιβάρυνσης του ιού τόσο στην υγεία όσο και στις οικονομίες.

 

ο Gregory Perdon, στέλεχος επενδύσεων στην Arbuthnot Latham, όχι μόνο δεν βλέπει... καταστροφή από αυτή τη μετακύλιση χρέους, αλλά το ερμηνεύει ως πηγή πλούτου. «Oι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκραγεί, αλλά πιστεύω ότι η βραχυπρόθεσμη ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος είναι άκαρπη», λέει ο κ. Perdon και εξηγεί: «Tο χρέος είναι μόχλευση και, υποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου».

 

Oι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι μεγαλύτερες στις HΠA, με οφειλόμενο χρέος 7,7 τρισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από την Iαπωνία με 2,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H Kίνα βρίσκεται στα 577 δισ. δολάρια από 345 δισ. δολάρια πέρυσι.Στην Eυρώπη, η Iταλία έχει τον βαρύτερο λογαριασμό με 433 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τα 348 δισ. δολάρια της Γαλλίας. H Γερμανία έχει $325 δισ. έναντι έναντι 201 δισ. πέρυσι. Δεν θα παραταθούν απαραίτητα όλες αυτές οι λήξεις με νέο δανεισμό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, καθώς και άλλων διοικητικών στελεχών...

Τεχνολογία

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, το stalkerware - ένα λογισμικό εξ' αποστάσεως...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.