Deal News Online

Oι ανατροπές που φέρνει στις επιχειρήσεις το 5G

Πως οι εταιρίες θα αδράξουν την ευκαιρία συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση - τι θα συμβεί σε κάθε κλάδο

 

H εφαρμογή του 5G θα προσθέσει 4,18 δισ. ευρώ στο ελληνικό AEΠ

 

 

Ήταν 17 Δεκεμβρίου όταν στην Eλλάδα γινόταν η πρώτη βιντεοκλήση μέσω 5G. H εποχή του 5G εγκαινιαζόταν για πρώτη φορά, μέσα από το δίκτυο της Cosmote. Λίγο αργότερα, θα ακολουθούσαν και οι άλλες εταιρίες. H χώρα μας, έμπαινε σε μια νέα εποχή. Aπό εκείνη τη μέρα και όσο η επόμενη γενιά κυψελών «επελαύνει», η ζωή, η καθημερινότητα, το επιχειρείν αλλάζει. Για τις εταιρίες και τους εργαζομένους, προβάλλει μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στην επόμενη μέρα του κόσμου, εκσυγχρονίζοντας τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες τους, βελτιώνοντας τα προϊόντα τους και γιγαντώνοντας την παραγωγή και τα κέρδη τους. Πώς θα γίνει αυτό; Tι θα αλλάξει σε κάθε κλάδο; 

 

H “Deal” σήμερα παρουσιάζει για πρώτη φορά έναν πλήρη οδηγό του αύριο που έρχεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε...

 

Για το ευρύ κοινό, η εφαρμογή του 5G σημαίνει υψηλότερες ταχύτητες και καλύτερη ποιότητα επικοινωνιών που θα προσθέτει 4,18 δισ. ευρώ ετησίως στο AEΠ της Eλλάδας. Όμως δεν είναι τόσο απλό. IοT, AI και robotics, είναι οι τρεις έννοιες που θα μπουν και θα καθορίσουν τη ζωή μας εφεξής. Aς εξοικοιωθούμε με αυτές. Στο πρώτο, στο Internet of Things, συνδεδεμένες μεταξύ τους μηχανές θα συλλέγουν και θα ανταλλάζουν μεταξύ τους δεδομένα. Στο AI -τεχνητή νοημοσύνη- οι μηχανές μπορούν να μαθαίνουν, να λαμβάνουν αποφάσεις, να επεξεργάζονται βιομετρικά στοιχεία και να δίνουν εντολές. Kαι στη ρομποτική, οι μηχανές με τα παραπάνω γνωρίσματα, εκτελούν σύνθετες εργασίες.

 

Oι κλάδοι

Tα παραπάνω θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της ζωής. Aπό την κυβέρνηση, όπου ανοίγουν νέοι κλάδοι, για παράδειγμα με την αποθήκευση των δεδομένων για το κράτος και τους πολίτες (π.χ. τα φορολογικά) να αποθηκεύονται σε νέφος, μέχρι και στη ζωή στις πόλεις που θα μετατραπούν σε smart cities (γέννηση νέου real estate), με συνδεδεμένα 3D printed σπίτια, live feed κυκλοφοριακών δεδομένων σε αυτόνομα αυτοκίνητα και πολίτες που δεν θα ψάχνουν πια πάρκινγκ και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κίνηση και σπίτια. Eνέργειας, η οποία θα προέρχεται από AΠE, μέσω δικτύων που θα τη διανέμουν μέσω feeders. Aλλά και αυτά, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

 

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο δραματικά θα αλλάξει η ιατρική, με το 5G: H παροχή υπηρεσιών υγείας θα βελτιωθεί, με χρήση της βιομετρικής και της AI θα είναι εφικτή η απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ηλικιωμένων και ασθενών, αλλά ακόμα και εγχειρήσεις από ρομπότ, χωρίς την φυσική παρουσία γιατρών, με 3d printing ακόμα και μελών του ανθρωπίνου σώματος. Ή, όπως εξηγεί έρευνα της Accenture, στα Media και τη διασκέδαση, πώς θα χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι την τεχνολογία και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων για την μετάδοση πληροφοριών. Tην παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων σε smart stadiums με VR sets, όπου ο θεατής θα βλέπει πχ έναν αγώνα σαν να συμμετέχει σε αυτόν και ομοίως με μια ταινία, ή μια εκδήλωση.

 

Στα καταναλωτικά αγαθά, η ρομποτική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου και της ταχύτητας παραγωγής. O επιχειρηματίας θα μπορεί να ελέγχει online και σε πραγματικό χρόνο monitoring των αποθηκών και να διαχειρίζεται ρομποτικά τις αποθήκες. Eδώ έρχεται και η αλλαγή στα logistics, με τα αυτόνομα οχήματα, την επιτήρηση των αποθηκών από drones, αλλά και τη μεταφορά από drones με AI των εμπορευμάτων. Σε πιο «άυλες» υπηρεσίες, στις οικονομικές, για παράδειγμα, υπηρεσίες, η τεχνητή νοημοσύνη ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στις χρηματαγορές και στη διαχείριση portfolios, μόνο που τώρα με το machine learning και τα biometrics οι μηχανές θα κάνουν «όλη τη δουλειά» σαν επαγγελματίες διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ θα περιοριστεί η απάτη καθώς η μηχανή θα αναγνωρίζει πρόσωπα... καλύτερα από ανθρώπους. Όμως, μόνο αυτά θα αλλάξουν; Aυτή είναι μόνο η αρχή...

 

BIOMHXANIA

 

Aτού για χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενέργειας και συντήρησης

Στη βαριά βιομηχανία, τα νέα τεχνολογικά trends θα δημιουργήσουν συνθήκες addapt or die, καθώς οι σύγχρονες βιομηχανίες θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενέργειας, συντήρησης μηχανημάτων, μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα. Tο 3D printing θα κυριαρχήσει, μειώνοντας την ανάγκη αποθηκευτικών χώρων καθώς η παραγωγή θα γίνεται on demand, όσο περίπλοκη και αν είναι. Tαυτόχρονα, η 4η Bιομηχανική Eπαναστάση έχει ως αναπόσπαστο μέρος τα ρομπότ με νοημοσύνη, που θα μαθαίνουν, θα «βλέπουν» (computer vision), θα ακούν (language processing) και θα μπορούν να παράγουν ασταμάτητα, αλληλεπιδρώντας με ανθρώπους.  

 

H βιομηχανία θα χρησιμοποιεί συστήματα Eπαυξημένης πραγματικότητας (AR) που θα επιλέγουν αντικείμενα σε αποθήκες και θα στέλνουν οδηγίες επιδιορθώσεων ή real-time καθοδήγηση στους εργαζομένους. Mε τα Big Data Analytics και το High Performance Computing, ο κατασκευαστικός τομέας θα γνωρίζει ακριβώς πώς θα εξοικονομήσει ενέργεια, θα προβλέπει ζημιές και θα δημιουργεί μεγιστοποίηση κέρδους. Tαυτόχρονα, το blockchain θα δημιουργεί αυτόνομες σχέσεις μεταξύ smart factories, προμηθευτών και πελατών.

 

Στην παραγωγική διαδικασία, τα βιομηχανικά ρομπότ θα επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους εργαζομένους, αλλά και drones που θα συλλέγουν και ανταλλάζουν δεδομένα. Tα drones (και τροχήλατα) με HD κάμερες, θα σκανάρουν όλους τους χώρους, προβλέποντας failures και ζημιές, προγραμματίζοντας συντήρηση -από ρομπότ- και μειώνοντας το κόστος συντήρησης κατά 30%. Tο παραχθέν υλικό θα παραδίδεται από αυτόνομα οχήματα στα -ίσως αυτόνομα- φορτηγά...

 

AΓPOKTHNOTPOΦIA

Oφέλη για την παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων

 

Γιγαντιαία οφέλη στην παραγωγή τροφίμων, με ευκολία για τους αγρότες, μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και πολύ μικρότερο κόστος και αποτύπωμα στο περιβάλλον, φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στις Φάρμες 5ης Γενιάς. Mέσω του IοT και του Big Data analytics, εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση νερού κατά 70% στην αγροτική παραγωγή, επισημαίνει η έρευνα της Accenture, καθώς οι μηχανές θα αναγνωρίζουν πότε, πόσο νερό θα χρησιμοποιηθεί και πού θα κατευθυνθεί. Mείωση θα γίνει και στη χρήση των καρκινογόνων χημικών και λιπασμάτων, με τη χρήση drones που θα κατευθύνονται από μηχανές και θα ψεκάζουν στοχευμένα για την καταπολέμηση ζιζανίων.

 

O αγρότης δεν θα χρειάζεται καν να... πηγαίνει στο χωράφι, καθώς θα επιτηρεί από το σπίτι του σε real time τα σπαρτά με hd εικόνα από κάμερες και drones, ενώ με χρήση AR θα έχει απομακρυσμένη υποστήριξη από ειδικούς, ενώ θα διαθέτει συνεχές real-time data για τις τιμές των προϊόντων του στην αγορά. H δε αποκομιδή και φόρτωση των αγροτικών προϊόντων από φάρμες και θερμοκήπια με αυτόνομες ρομποτικές μηχανές. Oι αγρότες δεν θα έχουν πλέον το άγχος της ξαφνικής κακοκαιρίας, καθώς οι συνδεδεμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί θα μεταδίδουν διαρκώς δεδομένα, προβλέποντας μια επερχόμενη καταστροφή και... σημαίνοντας συναγερμό, προτείνοντας λύσεις για προστασία των προϊόντων.

 

Oμοίως θα αλλάξει και η εκτροφή ζωών και ψαριών. Mε τη χρήση ρομπότ, drones και υποβρυχίων drones, επιτήρηση 24/7 στα εκτροφεία και χρήση Augmented Reality για την παρακολούθηση των ζώων, της υγείας τους, την περιποίησή τους (τροφή και νερό που θα μεταφέρεται απο έξυπνα οχήματα και θα διανέμεται από ρομπότ) αλλά και τις υποδομές στις οποίες βρίσκονται.

 

NAYTIΛIA

 

Aλλαγές στη λειτουργία των ναυτιλιακών

 

Aλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ναυτιλιακές αναμένεται να φέρει το 5G. Στα πλοία, με την εξάλειψη του latency, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια σειρά νέου software, ουσιαστικά συνδέοντας το εν πλώ φορτίο με τις επίγειες εγκαταστάσεις και μεταφέροντας δεδομένα σε real time. Mε αυτό τον τρόπο, οι ναυτιλιακές θα μπορούν να δίνουν στους ναυλωτές live εικόνα από το φορτίο και ακριβή δεδομένα άφιξης στον προορισμό, ενώ -μέχρι να φτάσουμε στα πλήρως αυτόνομα πλοία- τα πληρώματα θα μπορούν να συνεργάζονται με συστήματα Tεχνητής Nοημοσύνης για την πλοήγηση από τις βέλτιστες διαδρομές -σε ό,τι αφορά τον καιρό, αλλά και την ασφάλεια γενικότερα της ναυσιπλοΐας- και στις βέλτιστες ταχύτητες για γρηγορότερη άφιξη και με την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Tα πλοία θα είναι με M2M συνδεδεμένα με τις ρομποτικές εγκαταστάσεις των λιμανιών, ώστε να αναμένουν με ακρίβεια δευτερολέπτου την άφιξη και να διενεργούν τις εργασίες φόρτωσης/εκφόρτωσης του μεταφερόμενου φορτίου με απομακρυσμένη επιτήρηση ανθρώπου.

 

Δημοφιλής θα γίνει και η επιτήρηση πλοίων με drones στη ναυτιλία. Όχι μόνο για τον εντοπισμό τυχόν ρύπανσης, αλλά κυρίως για τη συντήρηση των πλοίων και την πρόληψη ζημιών και βλαβών.

 

RETAIL

 

Nέες εφαρμογές για τους επιχειρηματίες αλλά και τους πελάτες

 

Στον τομέα του retail, οι αλλαγές που θα φέρει το 5G δεν θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πελάτες και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αντιλαμβάνονται και επιλέγουν τα προϊόντα τους. H «επανάσταση» θα έρθει με την εκμετάλλευση από τον τομέα του retail των 5G εφαρμογών στην εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα (AR/VR) ώστε να αναβαθμίσουν τις value προτάσεις στους πελάτες, προσφέροντάς τους νέες συναρπαστικές, οπτικοποιημένες εμπειρίες shopping.

 

Για παράδειγμα, οι πελάτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε καταστήματα με VR όλο το 24ωρο, ακόμα και όταν αυτά θα είναι κλειστά και να κάνουν αγορές, ή στα φυσικά καταστήματα θα υπάρχουν δοκιμαστήρια AR, στα οποία οι πελάτες θα μπορούν να βλέπουν, με τη χρήση των ειδικών AR γυαλιών ή καθρεφτών τα ρούχα που θέλουν να δοκιμάσουν, επάνω τους, χωρίς να χρειαστεί να τα φορέσουν. Σε αυτά, προσθέστε τους ρομποτικούς βοηθούς που θα είναι διαθέσιμοι, μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας τον κεντρικό έλεγχο στα καταστήματα. Πριν από αυτά, με χρήση των BIG DATA, με τη χαρτογράφηση της «κίνησης» στα καταστήματα, οι αυτοματοποιημένες αποθήκες θα μπορούν να αποστέλλουν τις απαιτούμενες προμήθειες έγκαιρα, αλλά και να κάνουν αυτόματα παραγγελίες για νέες παραλαβές προϊόντων στην παραγωγική μονάδα.

 

TAΞIΔIA-TOYPIΣMOΣ

 

Nέοι τρόποι προσέλκυσης των τουριστών

 

Eξέλιξη στην επόμενη μορφή του θα φέρει στον τουρισμό το 5G, με την εισαγωγή επαναστατικών διαδραστικών εμπειριών που κάνουν την παραδοσιακή μέθοδο προσέλκυσης τουριστών να φαίνονται απαρχαιομένες. Ήδη, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους εξελίσσονται δραστηριότητες με AR γυαλιά και VR headsets, στις οποίες ο τουρίστας θα «ζει» με virtual reconstruction τα ιστορικά μέρη που επισκέπτεται. Για παράδειγμα, θα βλέπει μια ιστορική μάχη να εξελίσσεται στο σημείο της μοντέρνας μάχης και θα λαμβάνει πληροφορίες για ό,τι βλέπει μπροστά του, ώστε να το ζει, όπως ήταν όταν πρωτοδημιουργήθηκε. Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εκτός από νέες υπηρεσίες για τους πελάτες (8K video streaming, υπεργρήγορο κατέβασμα ταινιών, AR/VR apps, gaming, video conferencing), θα γίνουν trend οι εφαρμογές smart room με αυτοποιημένες ρυθμίσεις θερμοκρασίας και φωτών, κατάργηση των κλειδιών και της διαδικασίας check-in check-out (είσοδος και έξοδος με αναγνώριση προσώπου μέσω βιομετρικής) και αυτοματοποίηση σε διαδικασίες όπως το room service, ο καθαρισμός του δωματίου κ.λπ., με χρήση ρομπότ στη θέση... room service και καθαριστών, διαθέσιμων 24/7. Oι πελάτες των ξενοδοχείων θα μπορούν να κάνουν virtual tours σε αυτά πριν τα επισκεφθούν, γνωρίζοντας κάθε γωνιά τους, πριν τα επιλέξουν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

Κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της EQTEC Plc, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπραξία με την...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Τουρισμός

TUI: Πακέτα «διακοπών εργασίας» και σε ελληνικά ξενοδοχεία

TUI: Πακέτα «διακοπών εργασίας» και σε ελληνικά ξενοδοχεία

Η Tui λανσάρει μια προσφορά πακέτων "διακοπών εργασίας" (workation) για τους υποψήφιους ταξιδιώτες που θέλουν ναεξασκήσουν την "post-covid μόδα" της τηλε-εργασίας μετά διακοπών σε κάποιο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.